Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vilkas mat­kai­lu­vii­kon­lop­pu tu­los­sa: Rukalla myydään pää­siäi­se­nä jo ei-oota – mat­ti­myö­hä­sil­le ma­ja­paik­ko­ja lä­him­mil­lään 20 ki­lo­met­rin päässä ydin­aluees­ta

Rukan ydinalueelta ei enää pääsiäiseksi vapaata mökkiä löydy.
Rukan ydinalueelta ei enää pääsiäiseksi vapaata mökkiä löydy.
Kuva: Mikko Halvari

Rukan pääsiäisestä on luvassa vilkas ja matkailijoita on Ruka-Kuusamon alueelle tulossa mukavissa määrin. Rukan ydinalueelta majoitusta pääsiäiseksi haaveilevat joutuvat jo nuolemaan näppejään, sillä alueen majoituspaikat alkavat olla täynnä. Näin kertovat alueella vuokraloma-asuntoja välittävät yritykset ja hotellit.

– Vapaata majoitusta ei meiltä enää pääsiäiseksi löydy, mikäli sitä etsii ihan Rukan ydinalueelta. Nopealla haulla meiltä löytyy neljä vapaata kohdetta, joista lähin on 20 kilometrin päässä Rukalta. Eli kun puhutaan Rukan matkailusta, niin nollaa näyttää, kertoo Lomarenkaan aluepäällikkö Marko Säkkinen.

Täyteen varatut kohteet ovat Säkkisen mukaan luonnollisesti positiivinen ilmiö.

– Toki se panee myös miettimään, että mitä jos olisi sata kohdetta lisää tarjolla, että täyttyisivätkö vielä nekin.

– Pääsiäisen varauksia tehtäessä väki on aikaisin liikkeellä. Hereillä täytyy olla jo tammi-helmikuun vaihteessa ja joka tapauksessa ennen hiihtolomia.

Hotelli Cumulus Resort Rukahovissa pääsiäisviikonloppu on varattu täyteen. Niin ikään täyttä on Rukan Ski Inn -majoituskohteissa.

Myöskään ProLomien välittämistä mökeistä ei enää vapaata majoitusta löydy koko pääsiäisen ajaksi.

– Lauantaista maanantaihin vielä löytyy pari kohdetta. Viime hetken kyselyjä on tullut paljon ja heille ollaan valitettavasti jouduttu myymään ei-oota, kertoo Virpi Pirttijärvi ProLoma Oy:sta.

Pääsiäisen ajoittuminen kalenteriin vaikuttaa paljon pyhien vilkkauteen.

– Varhaisempi pääsiäinen on matkailun suhteen parempi. Väki liikkuu silloin enemmän. Myöhäisempi pääsiäinen taas selvästi vähentää kysyntää, Säkkinen kertoo.

– Monet säästelevät hiihtolomia pääsiäisen yhteyteen ja varauksia tehdään viikoksikin, Pirttijärvi toteaa.

Varaustilanne jatkuu hyvänä myös pääsiäisen jälkeen huhtikuussa. Hiihtokelit säilyvät hyvinä vielä useamman viikon.

– Kelejä ja tapahtumia alueella riittää, mikä tietysti vaikuttaa myös varaustilanteeseen. Huhtikuussa varaukset keskittyvät pääosin viikonlopuille ja viikon mittaisia varauksia on jo vähemmän, Pirttijärvi sanoo.

Pääsäisenä tapahtumatarjonta niin rinteissä kuin niiden ulkopuolella on vilkasta. Rukalla viikonloppuna esiintyviä artisteja ovat muun muassa Suvi Teräsniska, Jannika B sekä JVG.

Keväthangista tapahtumineen nautitaan Rukalla vielä pitkälle pääsiäisen jälkeenkin esimerkiksi Ruka Ski Pride, Spring Break sekä Rukan Wappu -viikonlopputapahtumien muodossa. Rukan laskukausi jatkuu 6. toukokuuta saakka.

”Pääsiäisen ajoittuminen kalenteriin vaikuttaa paljon pyhien vilkkauteen.