Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Vil­li­yrt­ti­osuus­kun­ta re­kis­te­röi­tiin elo­kuus­sa – Alalle ha­lu­taan lisää toi­mi­joi­ta, tiloja haetaan par­hail­laan

Rauno Säkkinen.
Rauno Säkkinen.
Kuva: MIKKO HÄME

Kuusamossa toimiva Wild Food Kuusamo Lapland -villiyrttiosuuskunta on rekisteröity elokuun lopulla. Tällä hetkellä osuuskuntaan kuuluu neljä yritystä ja kymmenen jäsentä. Yritykset ovat Tundra, Isokenkäisten Klubi, Palosaaren Poro- ja Kalastustila sekä Hopun Loppu Rane Säkkinen

Osuuskunnan puheenjohtaja Rauno Säkkinen toivoo osuuskuntaan lisää jäseniä myös lähikunnista. Osuusmaksu on 250 euroa.

– Tämä ei ole pelkästään kuusamolaisten osuuskunta, vaan muutkin ovat tervetulleita.

Säkkinen sanoo, että kaikenlaisten villiyrttien kysyntä kasvaa kaiken aikaa. Kysyntä on suurempaa, mitä yrttejä saadaan kerättyä.

– Esimerkiksi viime kesänä Kuusamossa saatiin kerättyä kuusenkerkkää vain noin 400 kiloa, kun tarve olisi ollut jopa 2 000-3 000 kiloa. Sato myöhästyi, kun kesän tulo pitkittyi. Normaalisti paras kerkkäaika on ennen juhannusta. Kuusenkerkistä tehdään muun muassa kuohujuomaa, siirappia ja niitä käytetään teeaineksina. Kysyntä onkin tällä hetkellä suurinta juuri kuusenkerkän kohdalla. Muista villiyrteistä voisi mainita muun muassa nokkosen, siankärsämön ja mesiangervon.

Osuuskunta aikoo järjestää ensi keväänä pari päivää kestävän yrttipoimijakorttikoulutuksen ja saada aikaan kerääjäringin. Koulutukseen voi osallistua kuka vain.

”Tämä ei ole pelkästään kuusamolaisten osuuskunta, vaan muutkin ovat tervetulleita.

Säkkisen mukaan osuuskunnan toiminnan kehittämisen suurimpina haasteina ovat tällä hetkellä keräilijöiden ja viljelijöiden vähyys sekä hajanaisuus.

– Pitäisi saada alalle lisää toimijoita ja organisaatiota paremmaksi, jotta voidaan vastata jo olevaan kysyntään sekä lähteä etsimään ja luomaan uusia markkinoita paikallisille hyville tuotteille. Keräilyyn, viljelyyn ja jalostukseen on saatava lisää toimijoita.

Toinen suuri ratkaiseva tekijä on vastaanotto, jalostus ja varastotilat, joista nyt on puute. Sellaisia tarvittaisiin. Viime kesänä käytettävissä olleiden tilojen varaan toiminnan laajentamista ei voida rakentaa. Osuuskunta etsiikin koko ajan elintarviketoimintaan sopivia tiloja. Jos jollakin on tiloja tarjolla, niitä kannattaa tarjota osuuskunnalle, Säkkinen sanoo.