Yh­teis­vas­tuu­ke­räys alkaa: sun­nun­tai­na Kuu­sa­mos­sa messu, lounas ja kon­sert­ti

Yhteisvastuukeräys juhlii tänä vuonna 70 vuotta sitten alkanutta taivaltaan. Juhlavuoden Yhteisvastuukeräys alkaa 2.2.2020 ja sillä tuetaan maailman tärkeimmän työn tekijöitä -isiä ja äitejä- Suomessa ja maailman katastrofialueilla. 

70 vuotta täyttävä Yhteisvastuukeräys syntyi vuonna 1950, kun Suomi oli toipumassa sodan aiheuttamista koettelemuksista ja pahojen hallavuosien jälkeen lapsiperheillä oli hätä Pohjois- ja Itä-Suomessa. Tarvittiin pikaista apua aliravituille ja sairaille lapsille, kun työttömyys vaikeutti toimeentuloa perheissä. Auttavaa järjestelmää ei ollut, kunnes kirkko aloitti Yhteisvastuu-talkoot kaikissa seurakunnissa. 

1950-luvulla Yhteisvastuukeräyksellä kerätyt varat käytettiin kotimaassa. Niillä tuettiin huonokuntoisten asuinrakennusten kunnostusta ja äitien virkistyslomatoimintaa. Köyhille kodeille hankittiin lehmä tai hevonen, invalidille pyörätuoli tai vanhukselle kunnollinen vuode. 

Varat suunnattiin joka vuosi valitulle erityiskohteelle ja näin tuotiin esille erilaisia vaikeuksissa olevia ryhmiä kuten lesket, orvot, työttömät, asunnottomat, kehitysvammaiset, invalidit ja yksinäiset vanhukset. Vuonna 1963 apu laajentui myös ulkomaille hädänalaisten ihmisten auttamiseen ja keräystuotto nousi myös tämän myötä. 

Varoja käytettiin suunnitellusti pitkäkestoisiin kehityshankkeisiin muun muassa sairaanhoidon, alkeis- ja ammattikoulutuksen, maanviljelyn ja sosiaalihuollon kehittämiseen. 

Vuoden 2020 yhteisvastuukeräys nostaa esiin vanhemmuuden haasteet sekä lasten ja nuorten tarpeen turvalliseen aikuiseen. Juhlavuoden keräystuotosta 60 prosenttia jaetaan Kirkon Ulkomaanavun kautta, 20 prosenttia seurakuntien diakoniatyön kautta ja 20 prosenttia Pelastakaa Lapset ry:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta vanhemmuuden tukemiseen.

Suomalaisten lähimmäisenrakkaus ylitti kaikki odotuksen jo ensikeräyksessä eikä se ole hiipunut. Nykyään Yhteisvastuulla on kymmeniätuhansia vapaaehtoisia talkoolaisia. Näiden 

arkienkeleiden avulla on voitu auttaa hädänalaisia Suomessa ja maailman köyhimmissä maissa. Olet tervetullut Yhteisvastuutapahtumiin, lipaskerääjäksi tai talkoolaiseksi tapahtumiin. Pienikin hetki omasta ajasta tai muutama euro kukkarosta tuottaa ison avun tarvitsijalle ja hyvän mielen itselle. 

Seurakunnan nettisivuilta löytyy myös linkki, minkä kautta voit lahjoittaa verkkopankista haluamasi summan Yhteisvastuulle. Lisätietoja voit kysyä Kuusamon seurakunnan diakoniatyöntekijöiltä.

2.2. Yhteisvastuukeräyksen avauspäivänä messun jälkeen Käylässä ja Kuusamon seurakuntatalolla on tarjolla keittolounas vapaaehtoisella maksulla Yhteisvastuun hyväksi. Tervetuloa samana päivänä myös klo 14 alkavaan Yhteisvastuukonserttiin Pyhän ristin kirkkoon.