Yle: Mak­sun­vä­li­tys­yh­tiö Klarnan tie­to­tur­vas­sa vakavia puut­tei­ta, tie­to­suo­ja­val­tuu­te­tul­le tehty yli 150 kan­te­lua

-
Kuva: Mikael Rydenfelt

Pohjoismaiden suurimpiin kuuluvalla maksunvälitysyhtiö Klarnalla on tietoturvassaan vakavia ongelmia, jotka mahdollistavat yhtiön asiakkaiden tilien väärinkäytön. Asia käy ilmi Ylen tekemästä selvityksestä.

Selvityksessä käytettiin palvelun vaihtoehtoa, jossa tilatut tuotteet maksetaan vasta niiden toimituksen jälkeen. Tilausten tekoon tarvittiin vain henkilön sähköpostiosoite ja postinumero ja tilaajan yhteystiedot vaihdettiin ennen tilauksen vahvistamista. Pakettien saapumisesta ilmoitettiin testin tekijälle, mutta lasku meni henkilölle, jonka tilillä tilaus tehtiin. Ylen mukaan Klarna vaatii vahvan tunnistautumisen vain ensimmäisellä tilauskerralla.

Ylen selvityksessä kävi ilmi, että vuosien 2011–2021 aikana Klarna oli asianomistajana eli rikoksen uhrina tai muussa asemassa yli 1500 rikostapauksessa. Näistä yli 900 oli petoksia, petoksen yrityksiä tai törkeitä petoksia. Ylen selvityksen mukaan Klarnaa käytetään petoksissa juuri siksi, että sen käyttäminen ei vaadi vahvaa tunnistautumista.

Ylen mukaan Klarnasta on tehty tietosuojavaltuutetulle yli 150 kantelua. Asiaa Ylelle kommentoinut tietosuojavaltuutettu Anu Talus pitää kanteluiden määrää todella suurena.