Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Yle: Syöt­teel­le har­ki­taan um­pi­lu­men kelk­ka­ra­taa

Luvattomilla alueilla kelkkailevat saavat aikaan pahaa jälkeä luonnossa. Kuva on juuri Syötteen läheltä Karsikkokankaalta.
Luvattomilla alueilla kelkkailevat saavat aikaan pahaa jälkeä luonnossa. Kuva on juuri Syötteen läheltä Karsikkokankaalta.
Kuva: Arkistokuva/Metsähallitus

Metsähallitus harkitsee perustettavaksi umpilumen moottorikelkkarataa Syötteelle, uutisoi Yle. Tarkempia tietoja asiasta ei vielä ole.

Kainuuseen Puolangalle on perustettu vastaavanlainen alue nousevan lajin harrastajille kelkkareitin varteen. Vääränsärkkien alue on 60 hehtaarin kokoinen ja sen uskotaan tuovan alueelle lisää matkailutuloja.

Umpihankikelkkailijat käyvät nykyään harrastamassa esimerkiksi Ruotsissa, sillä Suomessa ei sopivia alueita ole kovinkaan paljoa.

Kelkkalehden toimitusjohtaja Pera Hussi sanoo jutussa, että Ruotsissa käy noin 200–500 henkeä vuodessa.

– Puhutaan varmasti sadoista tuhansista euroista, Husso pohtii Ylellä.

Osa kelkkailijoista myös kelkkailee laittomasti reittien ulkopuolelle. Asiasta on tullut jokatalvinen ongelma Koillismaalla. Kelkat aiheuttavat tuhoa taimikoille sekä muulle luonnolle. Viimeksi Metsähallitus tiedotti ongelmista Iivaaralla.

– Aikalailla kaikki tietävät, että kelkkailu on pikkuisen ollut menossa villiksi. Ei pysytä reitillä, vaan jos on paikka ajaa, niin mielellään lähdetään siihen kiihdyttämään, Metsähallituksen aluejohtaja Arto Tolonen pohtii Ylellä.

Ylen juttuun