Yli 1,3 mil­joo­naa kat­se­lu­ker­taa sii­vit­tää Kit­ka­jo­ki-elo­ku­vaa – kii­nak­si kään­ne­tyil­le Reino Rinteen afo­ris­meil­le haetaan Aa­sias­ta mil­joo­na­ylei­sö­jä

Kitkajoki-elokuvaa on sanottu kauniiksi runolliseksi tarinaksi, kiitetty hienostuneisuudesta, selkeydestä ja vuodenaikojen ainutlaatuisesta esittämisestä.
Kitkajoki-elokuvaa on sanottu kauniiksi runolliseksi tarinaksi, kiitetty hienostuneisuudesta, selkeydestä ja vuodenaikojen ainutlaatuisesta esittämisestä.
Kuva: tauno kohonen

Tauno Kohosen elokuva Kitkajoki - rakas joki kerää katsojia. Elokuva sai viime vuoden aikana noin 1,2 miljoonaa katselukertaa. Tänä vuonna katselukertoja on kertynyt lisää jo 266 000 Ylen kanavalla. Areenassa elokuva on katsottu 45 518 kertaa. Katsojamäärä on jo yli 1,3 miljoonaa.

Reino Rinteen aforismein ja Tauno Kohosen kuvin ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta kertovan elokuvan ensimmäinen televisioesitys nähtiin vuosi sitten. Yle1 esitti elokuvan jälleen samalla ohjelmapaikalla eli vuoden 2019 ensimmäisen päivän ohjelmistossa. Seuraavan kerran Yle1 esittää Kohosen luontoelokuva Kuusamon Kitkajoesta ensi sunnuntaina ja maanantaina.

Ylen ja Tauno Kohosen tuotantoyhtiö Rapid Riverin yhteistuotanto on palkittu kansainvälisen mediakilpailun WorldMediaFestivalin luontosarjassa ja Magic Eye erikoispalkinnolla kuvistaan.

Ranskassa DuavilleNnature Award –festivaaleilla elokuva sain kunniamaininnan erityisestä luovuudesta. Kilpailut ovat kansainvälisiä suuria tapahtumia, joihin tuotantojaan lähettävät suuret kansainväliset tuotantoyhtiöt, eri valtioiden matkailuorganisaatiot ja suuryritykset.

– Mielelläni olisi esittänyt elokuvan myös Kuusamossa, koska koen sen luonnon olevan tämän tarinan arvoinen. Jokaisen meidän on tehtävä oma osuutemme luontoarvojen ja puhtaan luonnon puolesta.

Elokuvan tekeminen on hyvin vaativaa työtä, muistuttaa Kohonen.

– Puhumattakaan sen menestymisestä. Toivon, että joskus sen arvo ymmärretään myös Kuusamon kaupungissa.

Kuusamon luontokuvafestivaalien ohjelmistossa elokuvaa ei ole nähty.

Tein tämän elokuvan, ettei kukaan voisi väittää olevansa tietämätön siitä miten ainutlaatuinen Kitkajoki on.

– Tein tämän elokuvan, ettei kukaan voisi väittää olevansa tietämätön siitä miten ainutlaatuinen Kitkajoki on.

Parhaillaan Kohonen valmistelee kansainvälisen verkoston kautta elokuvaa Aasian levitykseen. Elokuva on jo käännetty englanniksi, saksaksi ja kahdelle Kiinan kielelle. Jos väylä Aasian ja Eurooppaan aukeaa, elokuva saa kymmeniä miljoonia katsojia.

– Nyt tarvittaisiin kaikki mahdollinen apu Kuusamon suunnasta. Tällaista oikealla tavalla puhuttelevaa mediakampanjaa tuskin pystyy tekemään rahalla, koska mukana on paljon tehtyä työtä, arvoja, osaamista ja yhteyksiä.

Suunniteltu kaivostoiminta on suuri uhka puhtaalle luonnolle, Kuusamon matkailulle ja maineelle.

Kitkajoki on aina ollut tekemiseni pohja, ainoastaan väline on muuttunut, sanoo Tauno Kohonen.

Rakkaus jokeen on peräisin 1980-luvulta. Kohonen vaikutti henkilökohtaisella panoksella Kitkajoen liittämiseen Oulangan kansallispuistoon. Suojeluprosessi oli dramaattinen, sanoo Kohonen.

– Seurasin puoli vuotta nopealla rytmillä eteneviä hakkuita Kitkanniemellä. Hakkuut olivat jo menossa Kitkajoen kauniimpiin maisemiin ja metsäautotie oli rakennettu jo Päähkänän seutuville.

Kohonen otti yhteyttä tuttuun Kalevan toimittajaan, jonka yhteydenotto läänin ympäristötarkastajaan johti hakkuukieltoon. Kitkajoki liitettiin Oulangan kansallispuistoon alkuvuodesta 1987 eduskunnan viimeisen istuntopäivän yöllä.

Kitkajoen suojelun vaiheet ja runsaasti muuta luonnonsuojeluun ja -tutkimukseen liittyvää aineistoa Tauno Kohonen on tallettanut Puhdas vesi – Kitkajoki – Kitkajärvi -kuvatietokirjaan.

Kirjan myynnin tavoitteena on tukea Kitkajärven ja kitkajoen vesien suojelua muun muassa tukemalla Kitkan Viisaita.

– Kirja pitäisi olla jokaisen hotellihuoneen ja mökin perusluettavaa, jotta tieto Kuusamon luonnonsuojelun merkityksestä leviäisi.

Luontoarvot ovat Kuusamossa ensisijaisia arvoja, sanoo Kohonen.

– Suunniteltu kaivostoiminta on suuri uhka puhtaalle luonnolle, Kuusamon matkailulle ja maineelle.

Tauno Kohosen Kitkajoki-elokuva kertoo ihmisen ja luonnon suhteesta Reino Rinteen sanoin.
Tauno Kohosen Kitkajoki-elokuva kertoo ihmisen ja luonnon suhteesta Reino Rinteen sanoin.
Kuva: Tauno Kohonen

Tauno Kohonen kertoo tekevänsä tällä hetkellä televisiosarjaa, joista toisessa Kuusamon luonto on hyvin edustettuna. Kuvaukset ovat taustamateriaalivaiheessa.

Kitkajoki-elokuvaa on sanottu kauniiksi runolliseksi tarinaksi, kiitetty hienostuneisuudesta, selkeydestä ja vuodenaikojen ainutlaatuisesta esittämisestä. Kohonen jatkaa itselleen ominaisella tyylillä.

– Hurjan menemisen ja paahtamisen rinnalle tarvitaan rauhallisempia ohjelmia.

Ohjelman voi nähdä yle-areenasta tästä linkistä.