Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

500 lasta ko­koon­tui lii­kun­ta­hal­lil­le juh­li­maan 100-vuo­tias­ta – katso myös video!

Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla. Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla.
Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla.
Kuusamon varhaiskasvatuksen juhlat liikuntahallilla.
Kuva: Mikko Halvari

Yksi juoksee salin poikki, toisella on juhlamekko hieman vinossa, kolmannella on lähimmäinen hukassa, neljäs kaatuu ja viides laulaa täyttä kurkkua. Nyt on menossa Suomen 100-vuotisjuhlat, joissa ei tarvitse turhaan pönöttää. Näissä juhlissa saa riehaantua.

Kuusamon varhaiskasvatusyksiköt ottivat varaslähdön 100-vuotiaan Suomen juhlintaan, kun reilu 500 lasta kokoontui liikuntahallille perjantaina. Juhlakonsertin esiintyjäksi oli hoidettu Pikku Kakkosesta tuttu Siina ja Taikaradio.

– Paljonko Suomi täyttää?, Siina huudattaa yleisöä.

– 100 vuotta, kuuluu yhdestä suusta.

– Päiväkoti-ikäisten pitää saada laulaa perinteisiä lastenlauluja. Lastenkulttuurihan on muutakin kuin Robinia, huomauttaa Porkkatörmän päiväkodin lastentarhaopettaja Kati Tuukkanen.

Ja niitä perinteisiä lastenlaulujahan Siinan ja Taikaradion matkabussin kyydissä kuunneltiin. Näihin lauluihin kaikki osasivat sanat. Pää, olkapää, peppu, polvet ja varpaat löytyvät musiikin tahdissa, hämähäkki kiipeää langalla ja tuiki, tuiki tähtönen -laulun sanat ovat tutut. Lopuksi kajautetaan yhdessä Maamme-laulu seisten.

 

Lapset ja aikuiset leikkivät Siinan ja Taikaradion johdolla tuttua leikkiä.

Teeman mukaisesti osa päiväkoti-ikäisistä on pukeutunut juhlapukuun tai vanhaan tyyliin. Esimerkiksi Rukan päiväkodin porukka halusi kunnioittaa perinteitä ja mummojen ja vaarien aikaa vetäen ylleen historiaa henkivät vaatteet.

”Päiväkoti-ikäisten pitää saada laulaa perinteisiä lastenlauluja.

Vaikka osalle lapsista oli hieman epäselvää, mitä konsertissa juhlittiin, löytyi vastaus helposti siihen, mikä on parasta 100-vuotiaassa Suomessa.

– Oravat, vastaa 5-vuotias Lotta Kilpivaara.

– Parasta Suomessa on leikkipaikka, vastaa puolestaan Ronja Sandvik, 4 vuotta.

– Mikä niistä?

– Lähileikkipaikka, Ronja jatkaa.

– Änkkäripuisto, toteaa ykskantaan 5-vuotias Vertti Korhonen.

Aika juoksee, mutta lasten ajatukset pysyvät samana: tärkeintä ovat leikit ja eläimet.