Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

55 vuotta hiih­tä­nyt Kalle Saa­pun­ki iloitsi Rukan en­si­lu­men ladusta – Rudolf Kle­me­til­lä taas tuli vain neljän kuu­kau­den tauko hiih­toon

Rudolf Klemetti tähtää tulevan talven paralympialaisiin. Susi-Kallen hiihtäjäpatsas vauhdittaa Kalle Saapungin menoa.
Rudolf Klemetti tähtää tulevan talven paralympialaisiin.
Rudolf Klemetti tähtää tulevan talven paralympialaisiin.
Kuva: Mikko Halvari

– Tällaista ensilumen latua on odotettu Rukalle pitkään.

Kuusamolainen Kalle Saapunki sivakoi jo ennen kymmentä perjantaina Rukan ytimeen avatulla ensilumen ladulla ja oli tyytyväinen.

– Mahtavaa, että tällainen on saatu aikaan. Itsekin olen puhunut paljon siitä, että Rukalle pitää saada ensilumen latu. Vaikka mutkin ei tule kuin kilometri, niin tässä saa syksyllä hyvää tuntumaa hiihtoon. Parempaa paikka ladulle ei voisi olla, kun Susi-Kallen hiihtäjäpatsas vielä varjelee latua tässä Kaltiolammen rannalla. Kalle oli aikoinaan minun valmentajani.

Saapunki sanoi hiihtäneensä 55 vuotta ja aktiiviaikana kausi aloitettiin pelloilta, kun sinne oli tullut vähän lunta.

– Kyllä siinä touhussa meni monet puusukset mäskiksi.

Saapunki kilpailee edelleen veteraanisarjoissa ja hiihtää tulevana talvena viimeistä vuotta 65-sarjassa. Sitten tulee sarjan vaihto seitsemänkymppisiin ja siihen hän tähtää, jos vain terveyttä riittää.

– Tarkoituksena on käydä tässä Rukan ladulla 4-5 kertaa viikossa ja välillä tehdä juoksulenkkejä.

Saapunki hiihti avauspäivänä 15 kilometrin lenkin ja vapaalla hiihtotyylillä.

Saapunki toivoi, että Rukan ensilumen ladusta tulisi pysyvä järjestelmä ja latua voitaisiin jatkaa tulevaisuudessa jopa Pirunkirkon alle.

– Kyllä tällainen latu houkuttelee matkailijoita, hän arveli.

Ensilumen ladulle oli tullut harjoittelemaan myös paikkakunnalla nykyisin asuva Rudolf Klemetti, joka tähtää tulevan talven paralympialaisiin Etelä-Koreaan.

– Hiljalleen tässä aloitellaan ja viimeksi hiihdin Rukalla kesäkuun 12. päivänä. Ulkomailla en ole käynyt harjoittelemassa, mutta sen sijaan putkessa Vuokatissa.

Tällä hetkellä täysipäiväiseksi urheilijaksi itseään luonnehtiva Klemetti kertoi kesäharjoituskauden menneen hyvin, mitä nyt viime viikolla oli vähän flunssaa.

Olympialaisissa on tavoitteena uran parhaat sijoitukset ja kilpailumatkoina mahdollisesti sprintti, kymppi ja kaksikymppiä.

Kuukausi sitten Rukalle muuttanut ja Rukakeskuksen tapahtumapäällikkönä aloittanut Tuomas Luukkonen kävi myös kokeilemassa latua perinteisen suksilla. Porvoosta Kuusamoon tullut Luukkonen sanoi tärkeäksi syyksi etelästä Kuusamoon muuttoon olleen oman intohimonsa eli murtomaahiihdon.

– Tarkoituksena on saada tulevana talvena kasaan sama matka mikä on Kuusamon Shelliltä Helsingin Tuomiokirkkoon viitostietä pitkin eli 803 kilometriä.

”Kyllä tällainen latu houkuttelee matkailijoita.