Joko luit: Tältä näyttää Tai­val­kos­ken var­hais­kas­va­tuk­sen väis­tö­ti­lo­jen ton­til­la nyt

Minne mennä: PaKa:n jää­kiek­ko­kau­si alkaa – kaikkea tätä ja paljon muuta on tar­jol­la Koil­lis­maan ta­pah­tu­mis­sa

Pääkirjoitus: Mihin suun­taan laiva lopulta kään­tyy?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

Ai­lo-po­ro syntyi villinä ja päätyi näyt­te­li­jäk­si – Ku­vaus­ryh­mäl­tä eläimen kanssa työs­ken­te­ly vaatii kär­si­väl­li­syyt­tä: "Jos poro alkaa päi­vä­le­vol­le, odot­te­lem­me sen he­rää­mis­tä"

Ranskalais-suomalais-norjalaisena yhteistyönä tuotettavaa Poron vuosi -elokuvaa kuvataan parhaillaan Posiolla. Tarinassa seurataan villinä syntyneen Ailo-poron vaiheita ja seikkailua ensimmäisen elinvuoden aikana. Elokuvan ohjaaja, luontoelokuviin erikoistunut ranskalainen Guillaume Maidatchevsky tarttui itse myös kameraan maanantaina Koivukönkäällä tehdyissä kuvauksissa. Maidatchevsky kuvasi eläimen nukkumista, heräämistä ja sen käyskentelyä ympäristössä. Kuvaustauolla Christina Löther-Mourujärvi ruokkimassa Ailo-poroa. Elokuvan ohjaaja Guillaume Maidatchevsky on erikoistunut luontoelokuvien ohjaamiseen. Ylitalon poromatkailutilaa pyörittävät Christina Löther-Mourujärvi ja Manne Mourujärvi tietävät porojen käyttäytymisestä. Heidän mielestään ilman emää Ailo-poron kuvaukset eivät onnistuisi, sillä niin oleellinen osa on vasan ja emän yhteiselo. Elokuvaa oli maanantaina Koivukönkäällä tuottamassa 16 henkilön joukko.
Ranskalais-suomalais-norjalaisena yhteistyönä tuotettavaa Poron vuosi -elokuvaa kuvataan parhaillaan Posiolla. Tarinassa seurataan villinä syntyneen Ailo-poron vaiheita ja seikkailua ensimmäisen elinvuoden aikana. Elokuvan ohjaaja, luontoelokuviin erikoistunut ranskalainen Guillaume Maidatchevsky tarttui itse myös kameraan maanantaina Koivukönkäällä tehdyissä kuvauksissa. Maidatchevsky kuvasi eläimen nukkumista, heräämistä ja sen käyskentelyä ympäristössä.
Ranskalais-suomalais-norjalaisena yhteistyönä tuotettavaa Poron vuosi -elokuvaa kuvataan parhaillaan Posiolla. Tarinassa seurataan villinä syntyneen Ailo-poron vaiheita ja seikkailua ensimmäisen elinvuoden aikana. Elokuvan ohjaaja, luontoelokuviin erikoistunut ranskalainen Guillaume Maidatchevsky tarttui itse myös kameraan maanantaina Koivukönkäällä tehdyissä kuvauksissa. Maidatchevsky kuvasi eläimen nukkumista, heräämistä ja sen käyskentelyä ympäristössä.
Kuva: Erkki Ahola

Poron vuosi -elokuvan tekijät eivät luonnollisestikaan halua paljoakaan raottaa tarinan kulkua. Tarinassa Ailo-poro ja hänen emänsä eksyvät isommasta laumastaan, ja lähtevät kahdestaan seikkailemaan. Tarina on keksitty, mutta kuvat ovat todellisia. Villinä syntyneen Ailo-poron saaminen kuvausasentoihin ja ilmeisiin, jotka sopivat käsikirjoitukseen, on kaikkein haastavinta elokuvan tekijöille. Maanantaina kuvauksia tehtiin Posion Korouoman seutuvilla Koivukönkäällä.

Elokuvan ohjaaja, ranskalainen Guillaume Maidatchevsky tarttui itse myös kameraan maanantaina Koivukönkäällä tehdyissä kuvauksissa. Maidatchevsky kuvasi muun muassa eläimen nukkumista, heräämistä ja sen käyskentelyä ympäristössä.

– Tavoitteena on saada eläin käyttäytymään mahdollisimman luontaisesti, se on ensisijaista, hän sanoo.

– Kameroille tallentuu paljon aineistoa, joista löydämme juuri ne tarvittavat vaikkapa eläinten ilmeet.

– Vuoden aikana Ailo-poro kohtaa luonnossa monenlaista, muun muassa muita eläimiä.

Pitkiä päiviä paiskiva Maidatchevsky totesi homman välistä vähän väsyttävänkin. Kuvauksia tehdään eläimen ehdoilla.

– Jos poro laittaa makuulle ja alkaa päivälevolle, odottelemme sitten sen heräämistä.

Maidatchevsky on koulutukseltaan biologi. Hän on erikoistunut luontoelokuvien ohjaamiseen.

Maanantaina elokuvaan kuvattiin muun muassa kohtaus, jossa Ailo-poro ylitti Koivukönkään yläpuolella olevan Kurttajoen virran. Kohtausten onnistumisissa tärkeässä roolissa on Ailo-poron emä, jota vasa seuraa. Tässäkin kohtauksessa emä vietiin odottamaan vasaa vastapuolelle virtaa, ja kas, vasa käveli nätisti joen toiselle puolelle.

Yksi kolmesta kuvaajasta, Robert Nordström kuvaa työkseen pääasiassa näytelmällistä tuotantoa, jossa näyttelijöinä ovat ihmiset. Hän sanoo eläinten kuvaamisella haettavan ihan samaa.

– Kolme kameraa käy yhtä aikaa. Kuvataan todella paljon. Niistä haetaan esimerkiksi eläinten ilmeet, esimerkiksi pelon ilme, joka sitten istutetaan elokuvan tarinaan, Nordström kertoo.

Posion lisäksi elokuvaa kuvataan Ranualla ja Utsjoella, jossa kuvaukset alkoivat viime keväänä vasonta-aikaan. Ranualla erikoiskohtauksia lavastetaan eläinpuistossa tai sen läheisyydessä.

Posiolla kuvauksia tehdään Koivukönkään ja Korouoman lisäksi Riisitunturilla sekä Christina Löther-Mourujärven ja Manne Mourujärven Ylitalon poromatkailutilalla.

Eläinnäyttelijöitä elokuvassa kouluttava ja tekijöitä neuvova Tuire Kaimio muistetaan muun muassa parikymmentä vuotta sitten Posiolla ja Ranualla kuvatusta Poika ja Ilves -elokuvasta, jossa hän niin ikään toimi samoissa tehtävissä.

– Poro eroaa ilveksestä siinä, että se jaksaa työskennellä pitempään. Ilves on saalistaja, joka on parhaiten hereillä aamulla ja iltahämärässä, Kaimio sanoo.

– Poron hermojärjestelmä on kehittynyt siihen, että voidaan olla melkein koko päivä liikkeellä.

– Oleellisin asia on, että poro totutetaan välineisiin ja mahdollisiin alustoihin. Siihen pitää käyttää aikaa, sitten kaikki onnistuu paremmin.

– Kun poro on rento, homma onnistuu. Jos se on huolestunut, ne seisovat vain rinnakkain, eivätkä tee mitään, Kaimio selvittää.

Kaimion mukana olevat Ammattiopisto Lappiassa eläintenhoitajan ammattiin joko jo valmistuneet tai vielä opiskelemassa olevat ovat saaneet hienoa kokemusta tulevista työtehtävistään.

Linjatuottajana toimiva Hanna Järvinen odottaa elokuvalta menestystä. Elokuva on jo nyt myyty seitsemään maahan. Ranskalais-suomalais-norjalaisena yhteistyönä tuotettavassa Poron vuosi -elokuvatarinassa seurataan villinä syntyneen Ailo-poron vaiheita ja seikkailua ensimmäisen elinvuoden aikana. Jouluelokuvaksi tarkoitettu koko perheen Poron vuosi tulee ensi-iltaan ensi vuoden joulukuussa.

– Elokuvassa ei ole mitään ihmiskytkentöjä. Poron vuosi on luontoelokuva, jossa pääosassa ovat Ailo-poro ja hänen emänsä.

– Lappi saa todella näkyvyyttä maailmanlaajuisesti, Järvinen toteaa.

Elokuvassa ei ole mitään ihmiskytkentöjä. Poron vuosi on luontoelokuva, jossa pääosassa ovat Ailo-poro ja hänen emänsä.

Ensi-ilta joulukuussa 2018

Poron vuosi on ranskalais-suomalais-norjalaisena yhteistyönä tuotettava elokuva.

Tarinassa seurataan villinä syntyneen Ailo-poron vaiheita ja seikkailua ensimmäisen elinvuoden aikana.

Kuvataan pääosin Suomessa; Posiolla, Ranualla ja Utsjoella.

Ensi-ilta joulukuussa 2018.

Budjetti noin 3 miljoonaa euroa. Rahoitus tulee pääosin Ranskasta. Suomen elokuvasäätiö ja Yle tukevat hanketta rahallisesti.

Elokuvan päätuottaja on ranskalainen Borsalino Productions ja elokuvan Ranskan levityksestä ja maailmanmyynnistä vastaa Ranskan johtaviin elokuvayhtiöihin kuuluva Gaumont.

Suomessa elokuvan tuotannosta vastaa MRP, tuottajana Marko Röhr. Norjalainen kumppani on Film Farms.

Elokuvan ohjaa luontoelokuviin erikoistunut ranskalainen Guillaume Maidatchevsky.

MRP:n alueellisena kumppanina Lapissa on House of Lapland, joka osallistuu tuotannon järjestelyihin ja markkinointiin.

Tavoitteena on elokuvan avulla maksimoida Lapin näkyvyys ja tunnettuus ympäri maailman.

Pääkuvaajat ovat Daniel Meyer ja Teemu Liakka, säveltäjä on Panu Aaltio ja äänisuunnittelija Juha Hakanen.