”Äiti on mus­suk­ka” – Tanja Laak­so­nen lukee moneen kertaan las­ten­sa hänelle as­kar­te­le­mia äi­tien­päi­vä­kort­te­ja, sillä ne pal­jas­ta­vat mitä äidistä todella aja­tel­laan

Mussukka tarkoittaa rakas, sanoo Enni Laakkonen. Tanja Laakkoselle tyttöjen tekemät äitienpäiväkortit ovat aarteita.
Mussukka tarkoittaa rakas, sanoo Enni Laakkonen. Tanja Laakkoselle tyttöjen tekemät äitienpäiväkortit ovat aarteita.
Kuva: Riina Puurunen

”Osaat hyvin muistuttaa kukista.” ”Äiti on kaunis.” ”Äiti on hyvä esittelemään tupperijuttuja.” Tanja Laakkonen ei aivan saa kiinni siitä mihin äitienpäiväkorttiin kirjoitettu kukista muistuttaminen liittyy, mutta se kuulostaa silti aivan yhtä ihanalta kuin kaikki muutkin äitienpäiväkorttien tekstit.

– Äitienpäivässä eniten odotan sitä mitä tytöt ovat askarrelleet. Se on niin meidän juttu, sanoo kolmen tytön äiti Tanja Laakkonen.

Kun äitienpäivä alkaa lähestyä, alkaa supatus.

– Me askarreltiin yksiä juttuja, ja toinen siihen, että elä sano, äiti ei halua tietää etukäteen!

Tulossa on ihania yllätyksiä.

– Aivan parasta lasten tekemissä korteissa on se, mitä he ovat keksineet kirjoittaa niihin. Lapsen on pitänyt miettiä mitä haluaa äidistä sanoa, millainen äiti on.

On toinenkin asia, jota Tanja Laakkonen erityisesti odottaa korteissa näkevänsä.

– Paljon sydämiä. Sydämet kuuluvat äitienpäivään.

Tanja näyttää korttia, jossa kukan terälehtiin on kirjoitettu asioita äidistä.

– Mukava ajatella miten hoitajat päiväkodissa ovat esitelleet kortin idean ja viettäneet hetken lapsen kanssa miettimässä mitä lapsi ajattelee omasta äidistä ja mitä korttiin kirjoitetaan.

Siinä hetkessä lapsi on sanonut, että ”Äiti on mussukka.” Tässä perheessä lapsia sanotaan äidin mussukoiksi ja mummin mussukoiksi. Lapset siis tietävät miten mukavalta mussukaksi sanominen tuntuu. Koska äitienpäiväkorttiin valitaan kaikkein ihanimmat asiat, äitienpäivänä äitikin on mussukka.

Tyttöjen askartelemat äitienpäivä- ja syntymäpäiväkortit ja -piirustukset ovat Tanjalle rakkaita muistoja, joita hän säilyttää tarkasti.

Tytöt ovat askarrelleet kortteja kerhossa, hoidossa ja koulussa. Ihan ensimmäiset ovat ”Paulan kerhosta”, Paula Haverisen ohjaamasta seurakunnan kerhosta, josta perheessä on pidetty erityisen paljona.

Koska esikoinen on 10-vuotias, keskimmäinen 8-vuotias ja kuopus 6, on varmaa, että itse tehtyjä äitienpäivän kortteja on luvassa paljon paljon lisää.

Seuraava terälehti: ”Äiti on askartelukaveri.” Tanjan mielestä tyttöjen korteista kuvastuu tekevä äiti.

– Meillä ei paljon sohvalla löhöillä. Korteista näkyy se mitä meillä tehdään tyttöjen kanssa yhdessä: askarrellaan, leivotaan, laitetaan ruokaa. Perusarkea. On mukava opettaa tekemisen kautta asioita, näyttää miten tytöt ja naiset ruukaa pitää asioista huolta!

Askartelu on äidin ja tyttöjen yhteinen harrastus ja myös Tanjan ja hänen äitinsä, mumman, yhteinen harrastus. Tanja on erikoistunut tekemään erilaisia kransseja, joista osa myydään juhlapyhien alla. Esimerkiksi viime jouluna valmistui suodatinpapereista tehtyjä kransseja koristevaloilla. Nyt Tanjalta on valmistumassa muun muassa heleä pastellisävyinen kukkakranssi. Tytöt ovat tehneet tänä keväänä käpykransseja. Askartelevasta perheestä valmistuu lahjoja ja kortteja muun muassa koulun kevätjuhliin.

Äitienpäivänä Ennin, 6, ja Miian, 8, tehtävä on ulkoiluttaa äitiä sillä aikaa, kun perheen Marko-isä ja Iina, 10, puuhaavat keittiössä.

– Äitinä olemisessa on parasta sen seuraaminen, kun lapset kasvaa, oivaltaa ja oppii uusia asioita, sanoo Tanja Laakkonen.

Sydämin koristellussa lasipurkissa on vanulappuja ja punaisia pahvilappuja. Pahveissa lukee ihania asioita äidistä.

– Kasvolappuja en juuri ole käyttänyt, mutta näitä tekstejä olen lukenut monta kertaa. Vaikka ei todellakaan aina tunnu siltä, että olisi onnistunut tehtävässään, se rakas ja hyvä äiti tulee aina sieltä jostain.

Äitienpäivänä se lukee kortissa, mutta arkena tunnustus tulee milloin missäkin muodossa.

– Kun lapsi kapsahtaa syliin ja sanoo, että mulla on ollut sua äiti ikävä, vaikka olen ollut vain töissä!

Enni tarkentaa vielä mitä mussukka tarkoittaa.

– Se on rakas.

”Kun lapsi kapsahtaa syliin ja sanoo, että mulla on ollut sua äiti ikävä, vaikka olen ollut vain töissä!