Viikonvaihde: Ko­rouo­man pio­nee­rin mat­kas­sa Rus­keal­la vir­ral­la

Menot: Nappaa tästä vinkit Koil­lis­maan me­noi­hin

Toimittajalta: Oman alan va­lit­se­mi­nen voi olla ta­sa­pai­not­te­lua in­to­hi­mon ja käy­tän­nön vä­lil­lä.

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kolumni

Ala­ker­ta: Löy­ty­vät­kö nämä tuot­teet sinun ruo­ka­pöy­däs­tä­si? Jos, niin maail­mal­la on monta ih­mis­tä, joka ha­luai­si olla sinun ase­mas­sa­si

-

Viime viikon torstaina järjestettiin Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle -villiruokahankkeen päätösseminaari Kuusamossa. Kolmen vuoden hanke on nyt virallisesti taputeltu loppuun, mutta kevään aikana hankkeen tiimoilta järjestetään vielä muutama kurssi.

Kuusamon valtuutettujen poissaolo seminaarista kertoi osaltaan siitä, että elintarvisektoria ei oikein osata nähdä Koillismaalla tulevaisuuden mahdollisuutena. Valtuutettuja oli paikalla vain seitsemän. Se on mielestäni aika vähän, kun puhutaan sektorista, jolla Koillismaalla on loistotuotteet tarjolla ja kasvunmahdollisuuksia. Kokonaisosallistujamäärä seminaarissa oli noin 80.

Ihan tavan tallaajakaan ei kuulemma oikein osaa suhtautua villiruokakäsitteeseen. Tämä selittyy sillä, että kyseessä ovat ruoat ja raaka-aineet, jotka ovat aina olleet pöydässämme. On vaikea mieltää riista, kala, kasvikset, marjat ja maitotuotteet erityisen villiruoka-käsitteen alle, koska ne ovat meille arkipäivää.

Mutta kun siinä se juju juuri onkin! Moni muukin, erityisesti maailmalla, haluaisi puhtaiden ja maukkaiden raaka-aineiden olevan pöydässään arkipäivää. Erilaisten ruokakriisien takia se ei ole välttämättä arkea tai juhlaakaan.

Oli aika, jolloin paasattiin siitä, että metsät jätetään täyteen marjoja. Nyt virsi on sama, mutta kohteena yrtit. Ihmiset eivät osaa mieltää yrttejä kerättäviksi ja hyödynnettäviksi.

Ravintoloissa on täälläkin jouduttu aiemmin käyttämään keräämiseen omaa aikaa, mikä on puolestaan henkilökunnan omasta ydinosaamisesta pois. Isolta ravintolalta ei onnistu raaka-aineen kerääminen omiin tarpeisiin, pienemmälle yrittäjälle se saattaa itse asiassa olla lepotauko arjesta. Saattaapa joku yrittäjä myös haluta itse yrtit keräämällä varmistaa, että saa vaatimustensa mukaista tuotetta.

Hankkeen myötä näillekin seuduille on saatu jonkinlainen yrttien kerääjärinki, mutta metsäthän pullistelevat kerättävää! Keväällä onkin tulossa vielä kurssi kuusenkerkän keräämiseen. Silläkin hommalla voi muuten päästä ihan samalla tavalla tienesteille kuin marjoja poimimalla. Kuusenkerkästä maksetaan kuutisen euroa kilolta. Kerkkää kerää päivässä helposti muutamia kiloja päästen muutaman kympin päiväansioihin. Konkari kerää jo parikymmentä kiloa päivässä.

Jos liikunta ja lisäansiota kiinnostavat, niin mitäpä, jos heittäydyt kesällä villiksi ja menet metsään kerkkää keräämään?

”Moni haluaisi puhtaiden raaka-aineiden olevan pöydässään arkipäivää.