Alp­pi­kou­lu­lai­sia ei ole ka­ran­tee­nis­sa

Levin kisoissa toisen suomalaisryhmän urheilijalla epäiltiin koronavirusta, minkä vuoksi osa Rukan alppikoulun urheilijoista eristettiin omatoimisesti. Suomalaiselle alppihiihtäjälle tehdyn koronavirustestin tulos osoittautui negatiiviseksi.

Kuusamo
Rukan alppikoulun urheilijat pyrkivät nyt harjoittelemaan niin hyvin kuin se vallitsevissa olosuhteissa on mahdollista. Kevään kisakalenteri meni kerralla tyhjäksi. Arkistokuvassa valmennuspäällikkö Mika Pelli.
Rukan alppikoulun urheilijat pyrkivät nyt harjoittelemaan niin hyvin kuin se vallitsevissa olosuhteissa on mahdollista. Kevään kisakalenteri meni kerralla tyhjäksi. Arkistokuvassa valmennuspäällikkö Mika Pelli.
Kuva: Aleksanteri Pikkarainen

Kuusamossa Rukan alppikoulua käyviä urheilijoita ei ole karanteenissa, vaikka sellaistakin tietoa on liikkunut. Näin sanoo alppikoulun valmennuspäällikkö Mika Pelli. Viime viikolla Levillä käytyjen alppihiihtokisojen yhteydessä oli Pellin mukaan toisen suomalaisryhmän urheilijalla epäilty koronavirusta (COVID-19) ja hänet oli testattu viime torstaina.

– Tänään ( maanantaina ) on tullut tulos ja se oli negatiivinen. Kaikki urheilijat, jotka olivat hänen kanssaan tekemisissä enemmän kuin 15 minuuttia eristettiin omatoimisesti. Olimme vähän ylisuojelevia tässä asiassa. Karanteenissa ei ole kuitenkaan kukaan ollut. Siihen voi määrätä vain infektiolääkäri, Pelli kertoo.

Vallitseva tilanne vaikuttaa luonnollisesti joka tapauksessa alppikoululaisten arkeen. Kevään kaikki kisat on peruttu. Esimerkiksi tällä viikolla ohjelmassa piti olla FIS-pujottelut Rukalla, mutta ne jäävät nyt väliin. Harjoittelu jatkuu kuitenkin ainakin toistaiseksi suht normaalisti kotimaassa.

– Liikuntahalli on auki ja hiihtokeskukset ovat auki. Rukalla ja Suomulla päästään hyvin harjoittelemaan tekniikkalajeja ja sitten isommissa rinteissä vauhtilajeja. Huomioimme kuitenkin harjoittelussa nämä Hiihtokeskusyhdistyksen ohjeet eikä mennä liian täysiin hisseihin sun muuta.

Pellin mukaan alppikoululaisilla ei olisi ollut enää tänä keväänä ohjelmassa ulkomaan reissuja vaan edessä olisi ollut kotimaan kilpailukevät.

– Aika pyritään käyttämään nyt hyvään ja tehokkaaseen harjoitteluun.

Pelli muistuttaa, että urheilijat voivat nyt harjoitella niin hyvin kuin se vallitsevassa tilanteessa on mahdollista. Urheilijoiden elämässä erilaisilta infektioilta suojautuminen on normaali tilanne. Riskit pyritään minimoimaan.

– Urheilijat ovat hyväkuntoista porukkaa ja asuvat itsekseen. Rinteessä harjoitellaan omilla treenivuoroilla ja ollaan mahdollisimman vähän ulkopuolisten kanssa tekemisissä.

Pellin omaan arkeen tilanne on tuonut pieniä muutoksia. Hän nimittäin kävi viime viikolla nuorten MM-kisoissa Pohjois-Norjan Narvikissa.

– Nyt teen tässä tulevat päivät etätöitä kotona. Olen täysin terve. Narvikissa ei ollut yhtään epäilyä.