Yrittäjälinja: Lu­kio­lais­ten mi­ni­yri­tyk­set ki­saa­vat tänään Oulussa

Kesätyöt: Nuoria pal­ka­taan metsää is­tut­ta­maan

Toimittajalta: Nuoriso ei olekaan pilalla

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Apua pu­ke­mi­seen ja puu­ron­lait­toon

Elvi Kujala on tyytyväinen Kuusamon kaupungilta saamaansa kotikuntoutukseen. Fysioterapeutti Ville Jokelaisen avustuksella Kujala on oppinut tekemään selälleen sopivia harjoitteita ja vähitellen kipu on helpottanut.
Elvi Kujala on tyytyväinen Kuusamon kaupungilta saamaansa kotikuntoutukseen. Fysioterapeutti Ville Jokelaisen avustuksella Kujala on oppinut tekemään selälleen sopivia harjoitteita ja vähitellen kipu on helpottanut.
Kuva: Mikko Halvari

Välilevynpullistumat selässä ja niistä aiheutunut, jalkoihin säteillyt hermokipu tekivät 82-vuotiaasta kuusamolaisesta Elvi Kujalasta joksikin aikaa lähes petipotilaan.

– Itsenäisyyspäivänä alkoi todella kova kipu. Se oli ihan mahdotonta ja kotitöiden tekeminen kävi vaikeaksi, yksin asuva Kujala muistelee.

Apua kuntoutukseensa Kujala on saanut Kuusamon kaupungin kotisairaalan henkilökunnalta. Kotisairaalan ja kotikuntoutuksen hoitaja ja fysioterapeutti ovat käyneet säännöllisesti naisen kotona.

– Tammikuun ajan on hoitaja käynyt joka aamu. Ne aamut kun ovat kivun kannalta olleet vaikeimpia. Hoitaja on auttanut aamuisin pukeutumisessa ja aamupuuron laitossa.

Säännöllisesti kotikäyntejä tehneen fysioterapeutin kanssa mietittiin, mitä apuvälineitä Kujala tarvitsi kotiinsa arjen sujumista edistämään.

– Ollaan tehty liikkuvuusharjoitteita, jumpattu ja katsottu sopivia kuntouttavia liikkeitä, Kujala kertoo.

– Ollaan myös käyty tutustumassa taloyhtiön kuntosalin varustukseen ja miten Elvi voisi hyödyntää sitä kuntoutuksessaan, kertoo kotisairaalan ja kotikuntoutuksen fysioterapeutti Ville Jokelainen.

Aktiivinen kuntoutus sekä kotihoidolta ja läheisiltä saatu apu ovat tuottaneet tulosta. Kujala on kuntoutunut ja pärjää kodin askareista jo ilman kotihoidon apua.

– Tärkeintä on ollut Elvin oma aktiivisuus. Hän on ollut todella motivoitunut ja halunnut parempaan kuntoon. Hän ei enää tarvitse säännöllistä kotihoitoa ja ollaan sovittu, että yhteyttä otetaan, mikäli tilanne ja tarve muuttuu, kertoo lähihoitaja Leena Kallioniemi.

– Kyynärsauvat voisi jo palauttaa. Olen oikein tyytyväinen saamaani kotikuntoutukseen. Vähitellen tästä on päässyt taas liikkeelle ja vähän ulkoilemaankin. Se olikin rankkaa, kun ei viikkoihin päässyt mihinkään kulkemaan kodin ulkopuolelle, mutta nyt on taas päässyt arkeen ja liikkumiseen kiinni, Kujala iloitsee.

”Vähitellen tästä on päässyt taas liikkeelle ja vähän ulkoilemaankin.