BirdLif Suomi haastaa tun­nis­ta­maan 100 lin­tu­la­jia: "Sata lajia vuo­des­sa on aloit­te­li­jal­le sopiva ta­voi­te: ei mah­do­ton, muttei ihan helppo"

BirdLife Suomi haastaa taas kokeilemaan, montako lintulajia tunnistat.

– Tunnista 100 lintulajia -haasteemme on hauska tapa tutustua lintuihin ja lintuharrastukseen. Onnistutko havaitsemaan sata lintulajia Suomessa yhden kalenterivuoden aikana? Vuodesta 2017 lähtien käynnissä ollut haaste on innostanut jo tuhansia ihmisiä, lintujen suojelu- ja harrastusjärjestöstä kerrotaan.

Lintuja voi bongata monista paikoista. Voi tarkastella myös sitä, mitä lintuja lintulaudalla käy ruokailemassa.
Lintuja voi bongata monista paikoista. Voi tarkastella myös sitä, mitä lintuja lintulaudalla käy ruokailemassa.
Kuva: Mikko Halvari

– Kyseessä ei ole kilpailu vaan henkilökohtainen haaste: havainnoi lintuja omaan tahtiisi. Suomessa pesii noin 250 lintulajia, ja kaikkiaan on havaittu yli 480 lajia, joten sata lajia vuodessa on aloittelijalle sopiva tavoite: ei mahdoton, muttei ihan helppo. Ja muista, ettei haittaa, vaikka et pääsisi tavoitteeseen. Opit silti varmasti lisää ja koet hienoja hetkiä lintujen parissa.

Järjestön mukaan haasteen tavoitteena on lintuharrastuksen ja luonnon tuntemuksen lisääminen. Haasteeseen tarttuminen on oivallinen tapa kartuttaa omaa lintulajien tunnistustaitoa, esimerkiksi osallistumalla alueellisten lintuyhdistysten järjestämille retkille.

Tänä vuonna haasteessa on viisi sarjaa. Perinteisessä sarjassa tunnistetaan ja havaitaan lintuja missä tahansa Suomessa ja miten tahansa liikkuen.

Ekosarjassa lasketaan lintulajit, jotka on havaittu käyttämättä mitään moottoroituja ajoneuvoja. Havaituiksi lasketaan siis vain lajit, jotka on havaittu kotona tai matkalla, joka on tehty kokonaan lihasvoimin – esimerkiksi kävellen, pyöräillen, soutaen, meloen tai ratsastaen. Ekohaasteen tavoitteena on kannustaa lähiretkeilyyn ja tarjota lisähaaste niille, jotka muuten helposti havaitsevat 100 lintulajia vuodessa.

Kuvaussarjassa voi yrittää valokuvata sata lintulajia vuoden aikana.  Äänisarjassa lasketaan ne lajit, jotka tunnistat äänen perusteella. Lasten ja nuorten sarja on tarkoitettu alle 18-vuotiaille.