Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Del­ta­muun­nos ai­heut­taa vauvaa odot­ta­vil­le hel­pom­min vaikean ko­ro­na­tau­din – "Ras­kaa­na olevien kan­nat­taa ottaa rokote vii­py­mät­tä"

Koronaviruksen deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville keskivaikean tai vaikean tautimuodon muuta väestöä useammin.

Koronaviruksen deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville keskivaikean tai vaikean tautimuodon muuta väestöä useammin.

Iso-Britanniasta saadun viimeisimmän tutkimustiedon mukaan koronaviruksen deltamuunnoksen aiheuttama tauti voi aiheuttaa raskaana oleville aiempia virusmuunnoksia vaikeampia oireita.

Raskaana olevan koronavirustauti voi kasvattaa myös ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä.

Rokotteen voi ottaa missä tahansa raskauden vaiheessa

– Kun deltavariantin aiheuttamat tartunnat ovat lähteneet nousuun, olemme huomanneet viitteitä taudin aktivoitumisessa HUSin alueella myös raskaana olevien keskuudessa, kertoo HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

Tutkimuksen mukaan rokote on vähentänyt raskaana olevien keskivaikeita tai vaikeita tautimuotoja.

– Iso-Britanniassa suositellaan nyt vahvasti, että raskaana olevat ottaisivat koronarokotteen. Tutkimustieto puoltaa, että raskaana olevien kannattaa ottaa rokote viipymättä myös Suomessa, sillä deltamuunnoksen voimakas lisääntyminen väestössämme on juuri nyt ajankohtaista. Rokotteen vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta.

Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Juttuun lisätty kello 15.08 linkki alkuperäiseen tutkimukseen.