Eero Vuollet toinen Kii­nas­sa

Eero Vuollet kilpaili viime viikolla Harbinin Finlandia-hiihdossa Kiinassa. Kuvassa posiolainen hiihtää FIS-kisoissa Rovaniemellä viime marraskuussa.
Eero Vuollet kilpaili viime viikolla Harbinin Finlandia-hiihdossa Kiinassa. Kuvassa posiolainen hiihtää FIS-kisoissa Rovaniemellä viime marraskuussa.
Kuva: Anssi Jokiranta

Kiinan Harbinissa hiihdettiin ensimmäinen ulkomailla järjestetty Finlandia-hiihto. Posiolainen Eero Vuollet hiihti toiseksi 50 kilometirn kilpailussa. Suomalaisista kisan palkintokorokkeelle kohosi myös kolmanneksi hiihtänyt Kevin Lindholm.

Kiinassa hiihdettiin myös kahden, viiden, ja 25 kilometrin matkoilla. Suomalaiset olivat mukana 50 kilometrin kisassa. Hiihtoliiton tiedotteen mukaan lumiolosuhteet olivat hiihtäjille haastavat, vaikka viiden asteen pakkanen ja pieni lumisade eivät haitanneet hiihtoja. 50 kilometrin matka sivakoitiin lumiolosuhteista johtuen viiden kilometrin radalla. Lenkki oli hieman ilmoitettua pidempi.

– Kilpailulatu oli tasainen ja pehmeä, mikä teki hiihtämisen raskaaksi, eikä palautumaan päässyt juuri lainkaan. Todellisuudessa hiihtäjät hiihtivät 58 kilometriä 50 kilometrin sijaan, koska reitti oli hieman ylimittainen, kertoi Suomen joukkueenjohtajana Kiinan reissulla toiminut Eero Hietanen Hiihtoliiton tiedotteessa.

Harbinin kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistui noin 3000 eri-ikäistä hiihtäjää. Suomen Hiihtoliitto on myöntänyt Harbinille alueellisen Finlandia-hiihdon järjestämisoikeuden ja tukenut paikallista kilpailujärjestäjää, jonka tavoitteena on monivuotisen urheilutapahtuman juurruttaminen talviurheiluaan kehittävään Kiinaan.

– Järjestelyt toimivat kisa-alueella hyvin ja oheistoiminnot olivat tapahtuma-alueineen kansainvälistä huippuluokkaa, totesi Hietanen.

Harbin on yksi ainoista kaupungeista Kiinassa Changchunin ohella, missä järjestetään hiihtokilpailuja. Changchunissa kilpaillaan maratonhiihto Vasaloppet China. Kiinalaisten kulttuuri ja tapa rakentaa talviurheilua on erilainen länsimaihin verrattuna, mutta Hiihtoliiton asiantuntijana Harbinissa toimineen Mikko Saarisen mukaan heidän toimintakulttuuriaan tukien talviurheilu ja maastohiihto juurtuvat parhaiten Kiinaan.

– Harbin on aidosti paikka, jossa on selvästi vahvaa valmiutta järjestää maastohiihtotapahtumia ja sitä kautta rakentaa lumilajien kulttuuria. Kiinalainen kulttuuri eroaa meidän kulttuurista, meidän työ on tukea kiinalaisia kuitenkin hiihtokulttuurin perinteitä vaalivalla tavalla, tiivistää Saarinen.

Harbin Finlandia -tapahtumalla on Kiinassa valtava medianäkyvyys ja työtä maastohiihdon edistämiseksi tehdään monella saralla. Yhteistyö kiinalaisten kanssa tukee myös suomalaista talviurheilua lisäämällä resursseja ja tuo sille näkyvyyttä suuressa urheilumaa Kiinassa. Lisäksi yhteistyöllä on taloudellisia vaikutuksia suomalaisten osaamisviennin sekä lisenssisopimusten myötä.