Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Eläin­mat­kai­lul­la on erit­täin suuri mer­ki­tys Lapin mat­kai­lul­le

Porollahan se joulupukkikin kulkee, sen tietää maailman jokainen lapsi ja lapsenmielinen.
Porollahan se joulupukkikin kulkee, sen tietää maailman jokainen lapsi ja lapsenmielinen.
Kuva: Pasi Määttälä

Eläimet ovat useille kansainvälisille matkailijoille eräs tärkeimmistä syistä matkustaa Lappiin.

Lisäksi eläinmatkailu tuottaa vuositalolla yli 15 miljoonaa euroa välitöntä matkailutuloa ja työllistää erityisesti sesonkiaikoina. Tulokset perustuvat Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin juuri julkaistuihin selvityksiin.

Eläinaktiviteetit ovat maisemien ja luonnonilmiöiden ohella yksi kansainvälisten matkailijoiden tärkeimmistä syistä matkustaa Lappiin. Suurten safaritalojen ja matkanjärjestäjien tarjonnassa eläimiin liittyvät matkailutuotteet ovat tärkeässä osassa. Samalla matkailijat ovat kuitenkin huolissaan eläinten kohteluun liittyvistä ongelmista, joita on ilmennyt matkailualalla eri puolilla maailmaa.Tutkimuksen mukaan matkailijat eivät salli eläinten huonoa kohtelua missään olosuhteissa, ja he haluavat saada tietoa eläinten hyvinvoinnista erityisesti paikallista toimijoilta – matkailuyritysten henkilökunnalta ja paikallisyritysten sosiaalisen median kanavista.

Lapissa on noin 160 eläinmatkailupalveluita tarjoavaa yritystä, ja ne tuottavat vuositasolla yhteensä yli 15 miljoonaa euroa välitöntä matkailutuloa. Jos huomioidaan myös välilliset vaikutukset, niin eläinten tuottama matkailutulo on selvästi suurempi. Eläinmatkailuyritykset ovat pääasiassa kokopäiväisesti 1-2 henkilöä työllistäviä mikroyrityksiä. Koska ne työllistävät runsaasti sesonkityöntekijöitä, todellinen työllisyysvaikutus on huomattavasti suurempi.

Selvitykset tehtiin ”Eläinten hyvinvointi matkailupalveluissa” –hankkeessa ja niiden toteuttamisesta vastasi Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI), Lapin yliopisto. Eläinten hyvinvointi matkailupalveluissa –tiedonvälityshankkeen (Lapin ELY-keskus/Maaseuturahasto) tavoitteena on tukea eläinten hyvinvoinnin toteutumista matkailupalveluiden tuottamisessa.