El­li­noo­ra on ur­hei­lun mo­ni­tai­tu­ri – myös uusi laji am­pu­ma­pyö­räi­ly sujuu

Ellinoora Ojala pyöräilee Helilammen mäntykankaalla.
Ellinoora Ojala pyöräilee Helilammen mäntykankaalla.
Kuva: Jani Väisänen

Kuusamolainen 12-vuotias Ellinoora Ojala voitti lauantaina ampumapyöräilyn kultaa omassa sarjassaan Oulun Sankivaarassa. Kyseessä oli ensimmäinen ampumapyöräilykisa Suomen urheiluhistoriassa.

Ojala ampui nuoresta iästään johtuen tuelta, mutta hänen pyöräilyaikansa olisi riittänyt myös naisten sarjan voittoon, Ojala kertoo.

– Omassa sarjassani olin ainoa kilpailija, Ojala muistuttaa iloisesti hymyillen.

Lajissa ei pyöräillä kivääri selässä, vaan ase jätetään ampumapaikalle.

Aiemmin, elokuun puolivälissä, Ojala niitti suomenmestaruuspronssia pyöräilystä, niin maantieajosta kuin tempoajostakin. Maantieajon matka oli 20 kilometriä ja tempon 7,5.

Ojala kertoo, ettei toinen osa-alue uudesta lajista ole etusijalla.

– Pidän molemmista, ampumisesta ja pyöräilystä.

Ojala harjoittelee ja urheilee monipuolisesti.

– Yleisurheilen, hiihdän, harjoittelen ampumahiihtoa, ampumajuoksua, ampumista ja laskettelen Rukalla suksilla, Ojala listaa.

Harjoittelu on määrätietoista oman isän Mika Ojalan valmennuksessa.

Nuori urheilija asuu Helilammen valaistun ladun maastossa. Mäntykangas onkin ihanteellinen harjoitteluympäristö pyöräilylle ja hiihdolle. Harjoitteluun kuuluu usein tunnin lenkkejä ja kerran viikossa pidempiä matkoja pyöräillen.

Talvisin Ellinoora Ojala harjoittelee sisäpyörillä liikuntahallilla pyöräilyseura Cycloksen treeneissä. Ampumistakin kuuluu harjoitteluun 2-3 kertaa viikossa.

– Ajan kouluun ympäri vuoden, maastopyöräilen ja talvisin hiihdän kotimaastossa, Ellinoora Ojala kertoo.

Vääräjoen ampumarata ei kuitenkaan ole vielä aivan täydellinen Ojalan ampumahiihtoharjoitteluun.

– Olisi mukavampaa, jos ampumaan pääsisi lähempänä ja ampumapaikalle pääsisi suoraan hiihtämällä. Tällä hetkellä hän kertoo tilanteen olevan sen, että ampumahiihtäjien on kolattava lunta katokseen, jotta voisivat hiihtää suoraan ampumapaikoilleen harjoituksissa.

Kiväärin lisäksi kuudesluokkalainen käyttelee taitavasti myös alttoviulua soittoharrastuksen parissa.

Koulun jälkeen Ojala kuvailee tekevänsä läksyt heti. Siten aikaa jää urheilulle ja harrastuksille sekä tietysti kavereiden kanssa olemiselle.

Historiallisen ensimmäisen ampumapyöräilykisan järjestäjänä toiminut Oulun hiihtoseuran ampumahiihdon Anne Talvensaari-Mattila kertoo, että maailmalla jo aiemmin harrastettua lajia haluttiin kokeilla.

– Kokemukset olivat hyvät ja jatkoa kaavaillaan. Seuraavana vuonna varmaankin täytyy järjestää suomenmestaruuskisat, Talvensaari-Mattila arvioi.

KS Fakta