Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Toimittajalta: Olisiko nyt hyvä aika miettiä käy­te­tyn lahjan an­ta­mis­ta? Suurin osa suo­ma­lai­sis­ta ottaisi vastaan käy­te­tyn lahjan, mutta vain puolet on sel­lai­sen saanut

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Flikat aikoo tanssia tänään niin, että kylällä asti pä­räh­tää - tai­val­kos­ki­nen ryhmä on tans­si­nut yhdessä 18 vuotta: ”Sitä on moni ihail­lut etelää myöten”

Flikat esiintyvät tänään kello 15.00 ja 19.00 Herkonmäen kesäteatterilla.
Flikat esiintyvät tänään kello 15.00 ja 19.00 Herkonmäen kesäteatterilla.
Flikat esiintyvät tänään kello 15.00 ja 19.00 Herkonmäen kesäteatterilla.
Kuva: Terhi Marjakangas

Flikat-kansantanssiryhmä toimii tänään matkaoppaana vieden yleisönsä aikamatkalle Taivalkoskelle. Paikkakunnan eri kolkat esitellään tanssien ja tarinoiden musiikin vauhdittaessa Herkonmäen kesäteatterilla tehtävää kyläkierrosta.

– Tämä raapaisee sekä Taivalkosken historiaa että erikoisuuksia, joita halutaan tuoda positiivisella tavalla esiin ja samalla tämä luotaa Flikkojen kulkemaa tanssimatkaa, kun nyt tulee 18 vuotta täyteen, ryhmää ohjaava Kaisa Alatalo kertoo.

Musiikista Flikkojen keikoilla pitää tälläkin kertaa huolen Nope-yhtye, joka soittaa uutta ja vanhaa kansanmusiikkia rennolla otteella.

– Toivotaan, että saadaan yleisölle kattaus kansantanssista ja musiikista esille niin, että pärähtää kylälle asti, Alatalo toivoo.

18 vuotta sitten perustettu kansantanssiryhmä on tuttu esiintyjä Taivalkosken tapahtumissa. Ryhmän jäsenet ovat kasvaneet yhdessä aikuisiksi, ja 13-jäsenisen ryhmän kokoonpano on pysynyt vuosien aikana aikalailla muuttumattomana. Viime syksynä ryhmässä aloitti viisi uutta tanssijaa, joilla ei ole taustaa Taivalkoskelta.

Tällaisen tiiviin porukan onkin helppo nimetä Aikamatkan tärkein kohtaus.

– Sanoisin, että se on viimeinen tanssi. Sen nimi on Kaikella rakkaudella. Se tehtiin tanssijoiden kanssa yhdessä. Mietittiin, että mitkä ovat omia lemppariaskeleita ja mitkä ovat jääneet aikaisemmista ohjelmista mieleen. Kerättiin kaikki parhaimmat palat, Alatalo kertoo.

– Siinä on aluksi hidasta polskaa ja sitten nopeaa polkkaa. Siitä ehkä välittyy Flikkojen lämmin yhteishenki ja läheisyys. Kohtaus päättyy polkkaan, joka on meidän lempitanssilaji ja siitä meidät tunnetaan, Riikka Lukkari jatkaa.

– Meidän ryhmä ei ole pelkkä harrastus, vaan joskus on kuvailtu, että kokoontumiset ovat myös sellaisia terapiailtoja. Me olemme ystäviä keskenämme ja voimme jakaa muitakin asioita kuin tanssi, Lukkari lisää.

Nuorena aloitetut harrastusryhmät hajoavat yleensä viimeistään opiskeluita aloitettaessa, mutta Flikoille ei näin käynyt. Mikä pitää Flikat kasassa?

– Sitä on moni kysynyt ja ihaillut etelää myöten. Ehkä se on tämä Flikka-henki, joka pitää yhdessä. Ja kun olemme samalta paikkakunnalta, on ollut hirveän luontevaa järjestää täällä käydessämme konsertteja, Alatalo pohtii.

Flikat nähdään esimerkiksi syksyllä Taivalkoskella lukion 50-vuotisjuhlissa ja Koski palaa -tapahtumassa.

Juhlitaanko kahden vuoden päästä Flikkojen 20-vuotista taivalta?

– Ehdottomasti, jos se on minusta kiinni, Alatalo vannoo.