Luitko jo: Kun ra­ken­nus­yh­tiö meni kon­kurs­siin, osak­kaat päät­ti­vät ra­ken­taa ker­ros­ta­lon loppuun omalla rahalla

Toimittajalta: Kuu­sa­mon asun­to­pu­laan kai­vat­tai­siin vuok­ra-asun­to­ja, mutta niitä ei ole vie­lä­kään saatu tehtyä

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne on avoinna – vielä ehdit löy­tä­mään sinulle so­pi­vim­man eh­dok­kaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Hal­li­tus­krii­si on lau­kea­mas­sa – Kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­ja Saa­rik­ko: ”Pa­la­set alkavat lok­sah­del­la koh­dal­leen”

Puheenjohtajat Annika Saarikko (kesk.) ja Sanna Marin (sd.) ovat tiettävästi löytäneet yhteisymmärrystä asioista.
Puheenjohtajat Annika Saarikko (kesk.) ja Sanna Marin (sd.) ovat tiettävästi löytäneet yhteisymmärrystä asioista.
Kuva: VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Viikon kestänyt kehysriihi jumiutui jo alkumetreillä pahasti, ja hallituksen kaatuminen näytti aidosti mahdolliselta – jopa todennäköiseltä – vaihtoehdolta.

Hallituskriisi kiteytyi keskustaan, joka on hallituksen toiseksi suurin puolue. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) kompromissiesitykset eivät kelvanneet keskustalle, ja puolueesta viestittiin, että lähtö hallituksesta on lähellä.

Etenkin talous- ja työllisyyskysymysten on kerrottu olleen kivenä kengässä.

Nyt kehysriihikriisi on laukeamassa. Aamulla ryhmäkokoukseen marssinut keskusten eduskuntaryhmä puhkesi kokouksessaan noin kello 10.30 aplodeihin. Hieman tämän jälkeen puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tulivat lehdistön eteen kertomaan, että tilanne on kehittynyt myönteiseen suuntaan.

– Asiat ovat yhä kesken, mutta ymmärrykseni mukaan palaset alkavat loksahdella kohdalleen, Saarikko totesi lehdistölle.

Lyhyen lehdistötilaisuuden jälkeen Saarikko suuntasi hallituksen johtoryhmän kokoontumiseen.

– Siinä yhdessä arvioidaan tilannetta.

Saarikko painotti edelleen talouskysymyksiä.

– Meille on tärkeää se, että pitkän neuvotteluprojektin äärellä ymmärrys siitä on varmasti lisääntynyt, että talouden vastuullinen linja, kasvu ja pitkän ajan suuntaviivat Suomen uudistamiseksi ovat todella merkityksellisiä. Näistä käymme tänään vielä hallituksen johdon kanssa keskusteluja.

Ryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen otti esiin ilmastopolitiikan.

– Eduskuntaryhmän kokouksessa nousi merkittävästi esille se, että jatkossa hallituksen politiikassa täytyy ottaa huomion suomalaisten yrittäjien ja yritysten tilanne. Siksi keskustelussa nousi esille se, että Suomessa harjoitettavan ilmastopolitiikan pitää olla sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää ja sen pitää olla reilua kaikille.

Saarikko kertoi aamulla ryhmäkokoukseen tullessaan, että kriisin ratkaisussa oli edistytty yön aikana. Saarikko oli keskustellut pääministeri Marinin kanssa sen jälkeen, kun neuvottelut Säätytalolla päättyivät.

Päivitetty kello 11.11: Lisätty tieto, että Saarikko ja Marin olivat keskustelleet yöllä.