Talvikausi käyntiin: Seu­raam­me Rukan ava­jai­sia päi­vit­ty­väs­sä ku­va­gal­le­rias­sa

Toimittajalta: Jour­na­lis­mis­sa jut­tu­jen si­säl­töä ei keksitä hatusta heit­tä­mäl­lä

Menovinkit: Ko­ko­sim­me ta­pah­tu­mat, keikat ja näyt­te­lyt yhteen juttuun

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Ha­luai­sit­ko jakaa met­sä­suh­tee­si? – so­vel­tu­van ku­va­tai­teen avulla ha­lu­taan rat­kais­ta met­sä­kiis­to­ja

Janette Backman ja Kalle Immonen haluavat kuulla erilaisia tarinoita metsäsuhteesta.
Janette Backman ja Kalle Immonen haluavat kuulla erilaisia tarinoita metsäsuhteesta.
Kuva: Mikko Halvari

Taide tunnetusti voi eheyttää, mutta onko siitä toimimaan sillanrakentajana metsäkiistoissa? Tätä selvittävät Janette Backman ja Kalle Immonen ja kaipaavat sinua, tavallista ihmistä kertomaan metsäsuhteestasi. Immonen ja Backman haluavat opiskeluprojektillaan jatkaa metsäkeskustelua metsätalouden ja metsien muun käytön välillä.

– Ajatus on käsitellä erilaisia metsäsuhteita erilaisista näkökulmista. Jos niissä on ristiriitoja, niin tarkoitus on selvittää, mistä ne johtuvat ja voiko niissä tapahtua meidän soveltavan kuvataiteen ja luontokuvan käsittelyn keinoin jotain lähentymistä, Kalle Immonen valottaa.

– Meillä on lähtökohtana omia ajatuksia, että se voisi olla metsätalous ja luonnonsuojelu ja metsätalous ja matkailu. Mutta se voi olla jokin ihan muu, jota me emme osaa hahmottaa ja siksi juuri haluaisimme erilaisia näkemyksiä ja ajatuksia, millaisia tapauksia me voisimme ottaa tässä esille, Immonen jatkaa.

Immonen ja Backman opiskelevat Lapin yliopiston soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriohjelmassa Kuusamossa ja he etsivät kokemuksia opintoprojektiaan varten. Projekti käsittelee aihetta tuoreesta näkökulmasta.

– Tässä meidän projektissa uutuusarvo on se, että metsäkiistoja ei ole koskaan käsitelty soveltavan kuvataiteen keinoin, Janette Backman kertoo.

”Tässä meidän projektissa uutuusarvo on se, että metsäkiistoja ei ole koskaan käsitelty soveltavan kuvataiteen keinoin.

Opiskelijat ovat kutsuneet projektiinsa muutamia yhteistyökumppaneita, jotka toimivat metsätalouden, luonnonsuojelun, matkailun, metsien virkistyskäytön, puunhankinnan, puunjalostuksen tai poronhoidon parissa. Metsäsuhdettaan kuvailemaan kaivataan noin 15- 20 ihmistä Koillismaalta.

– Meillä on tarkoitus selvittää heidän luontosuhdettaan haastattelemalla ja käyttää luontokuvaa kertomaan luontosuhteesta jotain sellaista, jota ei sanallisesti pystytä kertomaan, Immonen kertoo.

Haastattelun lisäksi tutkimushenkilöt kuvattaan metsäympäristössä ja näistä kuvista koostetaan syksyksi valokuvanäyttely. Ihmisiä kaivataan haastatteluihin kuluvan kuukauden ja ensi kuun aikana.

Immosen ja Backmanin toiveena on koota ihmiset näyttelyn jälkeen yhteen keskustelemaan.

– Projektin yksi tutkimusaihe on se, että ymmärretäänkö toisen metsäsuhdetta paremmin, kun se on avattu, Immonen kertoo.

Opiskelijat kaipaavat ihmisiä haastatteluihin kuluvan kuukauden ja ensi kuun aikana. Yhteyttä heihin voi ottaa sähköpostitse osoitteeseen kalimmon@ulapland.fi tai jabackama@ulapland.fi.