Ha­luai­sit­ko päästä säh­kö­pyö­räl­lä Val­kei­sen­vaa­raan? Lauan­tai­na kil­pai­li­joi­den reittiä voi ko­keil­la kuka vain Tun­tu­ri­ajois­sa

Valkeisenvaarassa pyöräilijöiden vauhti nousee huimaksi. Tunturiajot käydään komeissa maisemissa.
Valkeisenvaarassa pyöräilijöiden vauhti nousee huimaksi.
Valkeisenvaarassa pyöräilijöiden vauhti nousee huimaksi.
Kuva: TANELI KAAKINEN

Maastopyöräilijät sujahtavat vinhaa vauhtia maastoon, kun Rukan Tunturiajot järjestetetään lauantaina. Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma pääsee ratamestari Taneli Kaakisen mukaan tänä vuonna kunnolla oikeuksiinsa, sillä rataa on hieman muutettu edellisvuosista.

– Nyt pääsemme myös Valkeisenvaaraan. Yksi tapahtuman järjestäjistä PP Timing sai maanomistajalta luvat sinne. Valkeisenvaarassa ajetaan käytännössä kympin kisalatua. Nyt on enemmän ajamista maastossa. Sepelillä ajaminen on vähentynyt, Kaakinen iloitsee.

Kaakisen mukaan reitti kulkee nyt niin, että autoliikenteelle aiheutuva haitta on vedetty minimiin.

– Alkulkujen rakentamisen myötä tarvitsemme nyt liikenteenohjaajiakin vähemmän kuin aiemmin. Autoille ei muutenkaan tule hirveästi haittaa. Ainostaan parissa kohtaa pyöräilijät ajavat mökkialueen läpi.

Rukan Tunturiajojen reitti on 20 kilometrin mittainen. Radalla on 540 nousumetriä. Reitin merkkaaminen käynnistyi viime viikon loppupuolella.

– Meitä on ollut 4-10 ihmistä päivittäin talkoohommissa laittamassa reittiä kuntoon.

Kilpailijat ajavat yhden, kahden tai kolmen kierroksen kisan. Keskiviikkoiltapäivään mennessä tapahtumaan oli ilmoittautunut yli 60 ajajaa. Ilmoittautuneiden joukossa olivat muun muassa viime talvena MM-kisojen 50 kilometrillä hiihtänyt Kusti Kittilä, Juha Kangaskokko sekä vielä juniori-ikäinen Niko Heikkilä, joka Kaakisen mukaan pistää jo todenteolla kampoihin kokeneemmille kuskeille.

Tunturiajojen yhteydessä on myös oma kokeiluluontoinen kisa sähköavusteisille pyörille.

– Rukalle on hommattu sähköavusteisia pyöriä. Niillä kuka tahansa pystyy menemään kisareitin läpi, Kaakinen sanoo.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään ohjelmaa myös perheen pienimmille, kun lapsille järjestetään ohjattua pyöräilyä Kaltiolammen ympärillä. Lisäksi on mahdollista osallistua perhereitille, joka noudattaa Rukan ympärysreittiä.

– Kaikki sarjat huomioiden voidaan päästä jopa sataan osallistujaan, Kaakinen toivoo.

Tunturiajojen lähtö tapahtuu Rukan kävelykylästä huomenna lauantaina kello 10.

– Vauhdikas kisa on tulossa. Nopeimmat kiertävät reitin alle tunnissa, joten kolmen kierroksen kärkeä voidaan odotella maaliin ennen yhtä, Kaakinen arvelee.

”Nyt pääsemme myös Valkeisenvaaraan.

KS Fakta