Hän on vuoden en­sim­mäi­nen kuu­sa­mo­lais­vau­va – si­sa­ruk­set ih­met­te­le­vät yhtä asiaa

Hän on Kuusamon ensimmäinen vauva 2017.
Hän on Kuusamon ensimmäinen vauva 2017.
Kuva: Mikko Halvari

Punaisen omakotitalon oven avaa Sanna Alanko ja oven raosta tunkee kaksi uteliasta karvakuonoa. Seppo Urpilainen komentaa tuttavallisia ja uteliaita metsästyskavereitaan punaisia irlanninsettereitä loitommaksi vieraista.

Uusioperheen arjessa tohinaa riittää. Koiria on yhteensä kolme ja lapsia kuusi, joista viimeisin nukkuu rauhassa keittiön pöydällä sitterissä. Tulokasta nuuskivat myös uteliaat koirat.

Häntä tänne oikeastaan on tultu katsomaankin, sillä kyseessä on vuoden ensimmäinen uusi kuusamolainen.

– ”Pikku-Myy” halusi olla ensimmäinen, Urpilainen tokaisee.

– Kilpailuviettiä näköjään on. Se on ihan hyvä, kun on urheilullisia sisaruksia ja vanhempia, Alanko jatkaa.

”Pikku-Myy” syntyi 2. tammikuuta kuusi päivää laskettua aikaa jäljessä Oulussa ja on nyt ollut kotona reilun viikon verran. Hän on Alangon ja Urpilaisen ensimmäinen yhteinen lapsi.

Aiemmista suhteista Alangolla on kolme lasta, neljätoistavuotias tyttö, kymmenvuotias poika ja yhdeksänvuotias tyttö. Urpilaisella on kaksi, yhdeksänvuotias poika ja kahdeksanvuotias tyttö.

Arki uuden tulokkaan kanssa on ainakin alkanut rauhaisasti ja tosi hyvin.

– Sisarukset ovat kyselleet, että osaako se itkeä ollenkaan. Sitä puolta ei ole vielä näyttänyt, mutta varmaan se korjaantuu, äiti tuumii.

-
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon parhaita puolia ovat liikuntaharrastusmahdollisuudet. Vanhin tyttö pelaa lentopalloa, pojat jääkiekkoa samassa E2-joukkueessa ja tytöt ovat naisvoimistelijoissa.

Lisäksi pojat ja muukin perhe viettää paljon aikaa Rukan rinteissä. Laskettelukeskus tuo oman lisänsä asumisviihtyisyyteen.

– Joka päivä on jollakin harrastuksia, toisina enemmän, Alanko kiteyttää.

Kumpikaan ei ole alkujaan kuusamolainen, vaan ovat tulleet töiden perässä kohta kymmenen vuotta sitten. Alanko toimii 1–3-vuotiaiden lastenhoitajana Kirsikassa ja Urpilainen on Hilma-koiran homekoiraohjaaja ja tekee myös metsästysoppaan töitä.

– Sanna päätti varmistaa töiden jatkuvuuden, Urpilainen hauskuuttaa.

– Tämä on sopivan kokoinen paikka, Alanko sanoo.

Metsästykseen ja kalastukseen, joita Urpilainen harrastaa, puitteet ovat loistavat. Luonnossa on vuodenajat ja oikea, luminen talvi.

– Ja palvelut on riittävät. Myös turvallinen kaupunki elää, hän toteaa.

-
Kuva: Grafiikka syntyvyydestä 2005-2015

Erityisempää moitteen sanaa tai suuria toiveita vanhemmilla ei ole.

– Jäähallikin on tulossa, kiekkopoikien isä toteaa tyytyväisenä.

Urpilainen sanoo kuitenkin, että muuttotappio huolestuttaa. Palvelut saattavat kadota, jos käyttäjiä ei riitä.

– Minä luulen että paluumuuttajia tulee. Semmoisia nuoria perheitä muuttaa takaisin kuin mekin, koska lapsiperheellä on täällä hyvä olla. Mutta se on hankalaa, kun meilläkin vanhin alkaa olla siinä iässä, että pitää miettiä opiskelumahdollisuuksia, Alanko pohtii.

– Tulevaisuus riippuu myös meidän viisaista kuntapäättäjistä ja valtion ohjauksesta, että miten syrjäseudut halutaan pitää asuttuna, aktiivisesti politiikkaa seuraava Urpilainen sanoo.

Yhden toiveen perhe kuitenkin keksii. Esimerkiksi kaupunki, Ruka tai Angry Birds -puisto voisivat tulla lippujen hinnassa paikkakuntalaisia koululaisia vastaan.

– Urheilu on meille läheinen asia, niin sitä toivoo, että jokainen lapsi saisi mahdollisuuden harrastaa hinnasta riippumatta.

-
Kuva: Mikko Halvari