Hiihto nousi yk­kös­si­jal­le – Tun­tu­ri­ajot voit­ta­nut Kusti Kittilä jäi vir­ka­va­paal­le ja tähtää ensi talven olym­pia­lai­siin

Heikki Kovalainen sai vaimoltaan Catherinelta juomaa ennen viimeistä 20 kilometrin taipaletta. Juha Kangaskokko (vas.) ja Kusti Kittilä kisan jälkeen. Lieven De Rycke piti reittiä vaativana.
Heikki Kovalainen sai vaimoltaan Catherinelta juomaa ennen viimeistä 20 kilometrin taipaletta.
Heikki Kovalainen sai vaimoltaan Catherinelta juomaa ennen viimeistä 20 kilometrin taipaletta.
Kuva: MIKKO HÄME

Kusti Kittilä polki selvää voittoon Rukan Tunturiajojen 60 kilometrin päämatkalla lauantaina. Uusi Valkeisenvaaralla käynyt reitti ja perjantain kova kaatosade tekivät kisasta raskaan.

Reitti oli 20 kilometrin mittainen ja sitä kierrettiin yksi, kaksi tai kolme kertaa. Kittilä ja Juha Kangaskokko ajoivat yksissä aina toisen kierroksen loppupuolelle saakka, mutta tuolloin Kangaskokko kärsi rengasrikon, joutui antamaan periksi ja lopulta keskeyttämään. Niinpä Kittilä ajoi ylhäisessä yksinäisyydessä voittoon ja aika meni noin puolella minuutilla yli kolmen tunnin.

Maastopyöräilyssä ja maastohiihdossa Suomen huippuihin lukeutuva Kittilä, 35, sanoi viime talven menneen laduilla niin hyvin, että tavoite on päästä Suomen olympiajoukkueeseen Etelä-Korean kisoihin. Kittilä voitti viime talvena muun muassa suomenmestaruuden 50 kilometrillä.

– Jos talvi ei olisi mennyt niin hyvin kuin meni, hiihto olisi jäänyt pois ohjelmasta. Nyt se on ykkössijalla ja tavoite on joko 50 kilometrillä tai 30 kilometrin yhdistelmähiihdossa.

Kittilä on ammatiltaan rajamies ja hän kertoi maastopyöräkisan jälkeen, että on jäänyt töistään virkavapaalle ensimmäistä kertaa elämässään, jotta voi valmistautua ammattimaisesti tulevan talven kisoihin.

Vuosina 2003-2006 Kuusamossa asunut ja nyt Rovaniemellä asuva belgialaissyntyinen Lieven De Rycke ajoi kaksi lenkkiä eli 40 kilometriä.

Naama ja pyöräilyasu ravassa maaliin tullut De Rycke sanoi, että raskasta oli, mutta toisaalta suuret korkeuserot olivat hieno asia.

– Viime viikkoina olen harjoitellut aika vähän, vain muutamia tunteja yhteensä. Päälajini on puolimatkan ja x-terra -triathlon ja harjoittelen yleensä 5-9 tuntia viikossa. Ikää minulla on 40 vuotta, mutta se on ihan sopiva pyöräilyyn ja triathloniin.

Kisojen ratamestari Taneli Kaakinen ajoi myös itse yhden kierroksen. Ensi kertaa mukana oli puolenkymmentä sähköavusteista pyörää ja Kaakinen sanoi, että kyllä ne osoittivat voimansa nousuissa.

– Ensi syksynä ajetaan jälleen uudelleen. Valkeisenvaaran saaminen mukaan kisareittiin oli hieno asia. Toivottavasti maanomistajat suhtautuvat asiaan myötämielisesti myös tulevaisuudessa.

Rukan kolmannet Tunturiajot houkuttelivat paikalle noin 90 ajajaa. Pitkän eli 60 kilometrin lenkin ajoi myös entinen formula-ajaja Heikki Kovalainen ja hänen vaimonsa Catherine toimi huoltojoukoissa.

”Jos talvi ei olisi mennyt niin hyvin kuin meni, hiihto olisi jäänyt pois ohjelmasta.