Joko luit: Kuu­sa­mon Vuoden mök­ki­läi­sen Pekka Er­vas­tin en­si­kos­ke­tus mökillä vie­tet­tyyn aikaan ta­pah­tui jo lap­suu­des­saan

Viikon kysymys: Hyö­dyn­sit­kö Black Friday tai Cyber Monday tar­jous­kam­pan­joi­ta?

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

”Hil­jai­suus on se juttu” - Posion vuoden yri­tyk­se­nä pal­kit­tu Ko­ta-Hus­ky on vienyt tu­ris­te­ja met­sä­ret­kil­le jo kym­me­nen vuotta

Kota-Huskyn tilalla on 65 koiraa, joista kaksi on alaskanhuskya ja loput siperianhuskyja. Lempeäluonteiset koirat heittelevät Lauri Sassalin kasvoille pusuja ja nuolevat hänen partaansa.
Kota-Huskyn tilalla on 65 koiraa, joista kaksi on alaskanhuskya ja loput siperianhuskyja. Lempeäluonteiset koirat heittelevät Lauri Sassalin kasvoille pusuja ja nuolevat hänen partaansa.
Kuva: Erkki Ahola

Posion vuoden yrittäjänä perjantaina yrittäjäjuhlassa palkittu Kota-Husky Ay Marika ja Lauri Sassali ovat tarjonneet huskysafareita Posiolla jo kymmenen vuotta. Tilalla on 65 koiraa, joista kaksi on alaskanhuskya ja loput siperianhuskyja.

– Tämä on turisteille elämysmatkailua. Hiljaisuus on se juttu. Rekeen istuva kokee suorastaan autuaallisen olotilan valjakon edetessä rauhallista tahtia metsän siimeksessä, jalasten vain suhistessa ja koirien läähättäessä nautinnosta vetää, Lauri Sassali kertoo.

Asiakkaista noin 90 prosenttia on ulkomaalaisia. Eniten käy englantilaisia, sitten italialaisia, hollantilaisia ja ranskalaisia. Asiakkaiden määrä viime vuosina on vaihdellut 1500-2000 välillä. Asiakkaista noin 25 prosenttia tulee suoraan Sassalien verkostojen kautta, loput asiakkaat tulevat lähinnä Lomakeskus Himmerkistä Posiolta sekä kuusamolaisilta elämysmatkailuyrityksiltä Basecamp Oulangalta ja Ruka Adventuresilta.

Posion Jaksamolta huskytilaltaan lähimaastoon Riisitunturin kansallispuistoon turisteja valjakoilla vievä Lauri Sassali sanoo niin ajajalla kuin varsinkin reessä istuvalla olevan mainion tilaisuuden ihailla luontoa. Valjakot etenevät maastossa säästä riippuen yleensä 10-15 kilometrin tuntivauhtia. Lyhyemmillä matkoilla rekeä vetää kuusi koiraa, pidemmällä puolestaan reen eteen valjastetaan kahdeksan koiraa.

Kota-Husky tarjoaa retkiä kolmen kilometrin tutustumisajosta aina 10 kilometrin ja 30 kilometrin safareihin. Matkailijoilla on mahdollisuus myös tutustua koirien elinoloihin ja elämisen tyyliin niiden asumispaikassa Kota-Huskyn pihapiirissä Jaksamolla.

– Isoissa matkailukohteissa Lapissa koiravaljakoiden oppaana on moottorikelkalla edessä ajava opas. Siihen minä en lähde, että bensankatkua ja kelkasta tulevaa moottorin pärinää olisi ilmassa, vaan ajan itse valjakolla edessä, Sassali toteaa.

Lauri Sassali tekee sivutöinä jonkin verran maatalouslomitustöitä ja metsänraivausta.

Sassalit ovat olleet Posiolla uranuurtajina omalla toimialallaan perustaessaan Posiolle vuonna 2007 koiravaljakko-ohjelmapalveluyrityksen. Ennen Posiolle muuttamistaan he toimivat Ivalossa, jossa Marika Sassalilla oli 30 omaa koiraa, ja Lauri toimi työntekijänä eräässä toisessa koiravaljakkoyrityksessä.

– Olimme tuolloin ensimmäisen talven vielä Ivalossa. Sitten 2008 aloitimme toiminnan Posiolla. Minusta ei varmaankaan olisi koskaan tullutkaan koiravaljakkoyrittäjää, ellei Marikalla olisi jo ollut koiria, ja aloimme sitten suunnittelemaan oman valjakkoyrityksen perustamista. Kyllähän tämä oli hyppy tuntemattomaan, Lauri Sassali kertoo.

Heidän aito eläinrakkaus ja huolenpito koiristaan on saanut kiitosta asiakaskunnalta. Sassaleiden tilalla vierailee valjakkoajelulla käyneitä turisteja myös kesällä.

– Eräs belgialainen pariskunta on käynyt meidän valjakkoajelulla jo kuusi kertaa. He ovat piipahtaneet tässä myös kesällä, Lauri Sassali kertoo.

Onko joku pakkasraja, milloin ei lähdetä koirasafarille?

– Siperianhuskyt pärjäävät kovassa pakkasessa. Toissa talvena vein kymmenen hengen brittiläisen ryhmän koirasafarille, vaikka pakkasta oli -37 astetta.

Lauri Sassali on lähiviikkoina muuttamassa yrityksensä osakeyhtiöksi. Hän ostaa entisen puolisonsa Marika Sassalin puolikkaan osuuden pois.– Yritysjärjestelyjen jälkeen omistan kokonaan osakeyhtiöni, ja tässä jatkamme avopuolisoni Minna Pasin kanssa toimintaa. Minna toimii yrityksessäni työntekijänä, Lauri Sassali kertoo.

 

Juttua muokattu kello 18.02. Vaihdettu muotoilua jutun lopussa.