Viikonvaihde: Ko­rouo­man pio­nee­rin mat­kas­sa Rus­keal­la vir­ral­la

Menot: Nappaa tästä vinkit Koil­lis­maan me­noi­hin

Toimittajalta: Oman alan va­lit­se­mi­nen voi olla ta­sa­pai­not­te­lua in­to­hi­mon ja käy­tän­nön vä­lil­lä.

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Hir­si­päi­vä­ko­ti avataan ensi vuoden alussa – Kuu­sa­mon uuden päi­vä­ko­din ra­ken­ta­va Sik­la­ti­lat Oy luottaa pai­kal­li­seen osaa­mi­seen

Hirsipäiväkoti on julkisivultaan tummasävyinen. Leikkipihaan on suunniteltu muun muassa seikkailurataa ja leikkialueita. Luontopäiväkodin teeman mukaisesti pihalle istutetaan marjapensaita ja laitetaan istutuslaatikoita.
Hirsipäiväkoti on julkisivultaan tummasävyinen. Leikkipihaan on suunniteltu muun muassa seikkailurataa ja leikkialueita. Luontopäiväkodin teeman mukaisesti pihalle istutetaan marjapensaita ja laitetaan istutuslaatikoita.
Kuva: SAIKA Design Oy

Kuusamon keskustaan, vanhan lukion tontille Maaseläntielle nousee tämän vuoden aikana uusi päiväkoti. Liminkalainen Siklatilat Oy rakentaa kohteeseen hirsisen yksikerroksisen päiväkotirakennuksen.

– Tarkoituksena on rakentaa neliosastoinen, noin 80-paikkainen päiväkoti. Rakennus on L-mallinen, yksikerroksinen ja harjakattoinen, kertoo myyntipäällikkö Perttu Aikkila.

Ryhmätilat ovat keskenään saman kokoisia ja helposti muunneltavia.

– Suunnittelussa on huomioitu uudet varhaiskasvatussuunnitelmat ja tiloista pyritään tekemään mahdollisimman monikäyttöiset.

Osastojen sisäänkäyntien kohdalle tehdään porstuatyyliset ulokkeet, jotka tuovat ilmettä julkisivuun.

– Rakennuksen ja pihan teemoissa on mietitty kuusamolaisuutta. Mikä sopisi Kuusamoon ja juuri tälle kyseiselle puistomaiselle tontille. Lapsen mittakaava on huomioitu pienemmissäkin yksityiskohdissa.

Arkkitehtina hankkeessa toimii hailuotolainen SAIKA design Oy.

Paikkana vanhan lukion tontti on loistava päiväkodille, Aikkila kehuu.

– Harvasta kaupungista löytyy vastaavaa päiväkodin paikkaa; rauhallista, puistomaista ja kuitenkin keskellä kaupunkia.

Kerrosneliöitä päiväkodissa tulee olemaan noin 700, jonka lisäksi pihapiiriin tulee varastorakennus sekä kota.

Ulkoapäin hirsi saa pintaansa tumman kuullotesävyn.

– Rakennuksesta tulee tumma, ei puunvärinen, mutta kuitenkin niin, että puun kuviointi jää kuullotteen alta näkyviin. Tyyliltään rakennus edustaa parhaiten klassista tyyliä, jotakin perinteisen ja modernin väliltä.

L-mallisen rakennuksen siivet ovat Oulangantien ja tontin pohjoispuolella kulkevan kevyenliikenteen väylän suuntaiset. Rakennus avautuu Maaseläntien suuntaan tehtävän lasten leikkipihan puolelle.

– Siitä tulee hieno puistomainen kokonaisuus. Turvallisuus on huomioitu suunnittelemalla huolto- ja saattoliikenne eri puolille rakennusta. Koko piha-alue aidataan.

Varsinaiset työt tontilla käynnistyvät kevään edetessä.

– Seuraavaksi edessä on rakennuslupaprosessi. Tavoitteena on, että maaliskuun loppuun mennessä lupa olisi kourassa ja päästäisiin aloittamaan työt huhti-toukokuun vaihteessa. Rakennustöille on kesä ja syksy aikaa ja kalustamaan pitäisi tavoitteiden mukaan päästä jo tämän vuoden puolella. Toiminta päiväkodissa voitaisiin aloittaa vuoden 2019 alussa.

Sikla-konserniin kuuluva Siklatilat Oy on erikoistunut hoiva- ja päiväkotien sekä koulujen rakentamiseen sekä asunto- ja toimitilatuotantoon.

Hirsikohteena Kuusamon päiväkoti on yritykselle ensimmäinen.

– Päiväkoteja olemme tehneet ympäri Suomen. Kuusamon kohde on meille kuitenkin ainutlaatuinen rakennusmateriaalinsa puolesta. Tulemme käyttämään paikallista osaamista niin kohteen hirsi- ja kirvestöiden, talotekniikan kuin osatoimitustenkin osalta. Mahdollisimman iso osa töistä hoidetaan siis paikallisilla tekijöillä.

Siklatilat tekee kohteessa yhteistyötä Kuusamo Hirsitalojen kanssa.