Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Huh­ti­kuus­sa Kuu­sa­moon eivät lii­ken­nöi sään­nöl­li­ses­ti muut yhtiöt kuin Finnair - Finnair lo­pet­taa lennot Kuu­sa­moon ja suu­rim­man osan muis­ta­kin len­nois­taan

Kuusamon lentoaseman päällikkö Sari Päivärinta ei voi vielä kertoa, miten Finnairin päätös rajoittaa voimakkaasti myös Kuusamon lentoja tulee paikallisesti vaikuttamaan.

– Kaikki selvittelyt on yhä kesken, Päivärinta sanoo.

Huhtikuussa Kuusamoon eivät liikennöi säännöllisesti muut yhtiöt kuin Finnair.

Finnair kertoi maanantai-aamuna lentävänsä vain Kuopioon, Maarianhaminaan, Ouluun ja Rovaniemelle. Lisäksi pääsiäisen ympärillä Finnair kertoo lentävänsä myös seuraaviin kohteisiin: Ivalo, Kittilä, Kuusamo.

Finnair operoi 1.4.2020 lähtien näihin kohteisiin kohteisiin ja rajoitetulla viikkovuoromäärällä, edellyttäen että viranomaiset eivät aseta uusia matkustusrajoituksia. Lennot kaikilta muilta reiteiltä perutaan.

Finnair tiedottaa leikkavansa 90 prosenttia lentämisestään toistaiseksi huhtikuun alusta lähtien. Yhtiö kertoo ylläpitävänsä kriittiset yhteydet Suomessa ja maailmalle.

Finavia tiedottaa, että koronaviruksen vaikutukset heijastuvat myös Finavian lentoasemiin, sillä lentoyhtiöt ovat peruneet merkittävän määrän lentojaan helmi-huhtikuussa.

Erityisesti uudet peruutukset kotimaan lentoasemia koskien vähentävät operaatio- ja matkustajamääriä selkeästi.

Säännöllinen reittiliikenne Jyväskylän, Kajaanin, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemi-Tornion lentoasemilta on peruttu 1. - 30. huhtikuuta 2020. Helsinki-Vantaalla ja usealla muulla lentoasemalla lentojen määrä on oleellisesti pienentynyt.

Finavia kertoi jo aiemmin sopeuttavansa toimintaansa muuttuneeseen tilanteeseen ja aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut määräaikaisista lomautuksista. Ne koskevat vakituista henkilöstöä.

Neuvottelun piirissä on noin 950 ihmistä. Kuusamon lentoasemalla on 25 vakituista Finavian työntekijää.

Lomautukset olisivat kestoltaan 12-90 päivää riippuen yksiköstä ja työtehtävästä.

Finavia kertoo hakevansa säästöjä myös vähentämällä operatiivisia kustannuksiaan.

Koronavirustilanne on vaikuttanut voimakkaasti lentomatkustukseen ja useat maat ovat asettaneet uusia rajoituksia matkustukseen. Finnair kommentoi tilanteen taloudellisia vaikutuksia pörssitiedotteessaan tänään.

Finnair sopeuttaa nyt lentämistään merkittävästi, ja vähentää kapasiteetistaan 90 % huhtikuun alusta lähtien siihen asti, kunnes tilanne parantuu. Finnair operoi huhtikuun alusta lähtien toistaiseksi ainoastaan noin kahtakymmentä lentoreittiä, joilla varmistetaan Suomelle tärkeimmät yhteydet sekä kriittinen lentorahti myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Finnair aloittaa asteittaisen siirtymisen kohti rajattua liikenneohjelmaa välittömästi, ja peruu 16.-31.3. väliseltä ajalta verkostostaan arviolta 1500-2000 lentoa.

Normaalisti Finnair operoi 110 lentoreittiä ja lentää noin 12 000 lentoa kuukaudessa, mutta kapasiteetin leikkaus laskee lentojen määrän arviolta 1600 lentoon kuukaudessa.

- Koronavirustilanne vaikuttaa lentomatkustukseen dramaattisesti, mutta haluamme tässäkin vaikeassa tilanteessa varmistaa yhteiskunnan toiminnan kannalta joidenkin kriittisten lentoyhteyksien ylläpidon. Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti ja lisäämme reittejä ja vuoroja liikenneohjelmaamme kysynnän mukaan. Toivomme voivamme palata normaaliin operointiin mahdollisimman pian koronavirustilanteen laannuttua, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

- Olemme hyvin pahoillamme tilanteen aiheuttamasta haitasta ja epävarmuudesta asiakkaidemme matkasuunnitelmiin. Tässä tilanteessa nämä muutokset kuitenkin ovat väistämättömiä – emme voi lentää asiakkaita maailmalle, kun emme voi nopeasti muuttuvassa tilanteessa varmistaa paluuyhteyttä.