Hui, mikä vauhti! Krista ja Zlatan ovat lentävä pari hiih­to­la­dul­la – meno pal­kit­tiin SM-mi­ta­leil­la

Koirahiihdossa on parasta, kun pääsee urheilemaan yhdessä koiran kanssa – ja se vauhti, kertoo Krista Berg yhdessä Zlatan-koiransa kanssa. 27-vuotias Krista Berg on harrastanut koirahiihtoa lapsesta saakka. 2-vuotiaan Zlatanin kanssa lajia treenataan nyt toista vuotta.
Koirahiihdossa on parasta, kun pääsee urheilemaan yhdessä koiran kanssa – ja se vauhti, kertoo Krista Berg yhdessä Zlatan-koiransa kanssa.
Koirahiihdossa on parasta, kun pääsee urheilemaan yhdessä koiran kanssa – ja se vauhti, kertoo Krista Berg yhdessä Zlatan-koiransa kanssa.
Kuva: Mikko Halvari

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 13.3.2018.

3, 2, 1 ja veto. Krista Bergin lausuma lähtöstartti on saksanseisoja Zlatanille tuttu ja mieluisa merkki siitä, että kohta päästään juoksemaan täysiä.

2-vuotias uroskoira on nuorta virtaa ja intoa täynnä. Kun Berg aloittaa lähtölaskennan, koira jännittyy paikoilleen ja kyyristyy lähtöasentoon kuin pikajuoksija ikään. Veto-käskyn kajahtaessa painetaan kaasu pohjaan ja koira sekä vetonarun päässä hiihtävä koiran emäntä pääsevät matkaan. Vauhti yltyy hetkessä ulkopuolisen silmin pelottavankin kovaksi ja parin sekunnin päästä parivaljakko on kadonnut jo kauas metsän uumeniin.

Ollaan Kuusamossa Torangin koirahiihtoladulla ja koirahiihtoa kisamielessä harrastavan parivaljakon päivän treeni on alkamassa.

Kuusamoon viime syksynä muuttanut Berg on kokenut koirahiihtäjä ja menestystä on vuosien saatossa tullut enemmänkin. Palkintokaapissa komeilee useampia SM-kultamitaleja ja tuoreimmat palkinnot tulivat viikko sitten Kemissä pidetyistä valjakkohiihdon SM-kisoista.

27-vuotias Berg ja Zlatan kilpailivat kisassa kaikista nopeimpien koirien A-luokan narusarjassa. 10 kilometrin matkalla parivaljakko sijoittui hopealle ja viestissä hiihtivät joukkueena SM-pronssille.

– Suoritukseen olen tyytyväinen. Vallitseva maailmanmestari vei voiton eli hopeasijoitukseen voi olla kyllä tyytyväinen. Maasto oli haastava ja mäkinen, eli minulle mieluinen. Mitä raskaampi sen parempi, Berg kertoo.

Koirahiihtoa Berg kertoo harrastaneensa lapsesta saakka. Siinä on mukana kaksi rakasta asiaa – koirat ja hiihto ja kun ne pistää vielä yhteen, syntyy kolmas mieluisa tekijä, vauhti.

– Meillä on ollut metsäkoiria, bretoneja, aina lapsuuden kodista saakka ja lisäksi rakastan hiihtämistä. Laji on juuri sopiva koirahullulle ihmiselle, jota vauhti kiehtoo, Berg nauraa.

Nuoren Zlatanin kanssa lajia treenataan nyt toista kautta. Vaikka puhutaan amatööriurheilusta, on treeniohjelma mietitty tarkkaan ja päämäärätietoisesti.

– 1-3 kilometrin peräkkäisiä vetoja, joissa koiran vauhdin pitäisi pysyä kovana. Vetoja treenataan 2-3 kertaa viikossa. Sitten on noin 20 kilometrin lenkityksiä vapaana. Viikossa on kuusi treenipäivää.

Saksanseisoja sopii lajiin erityisen hyvin nopeutensa, kestävyytensä ja voimansa vuoksi.

Lumettomana aikana sukset vaihtuvat maastopyörään ja kesällä kuntoilumuotona on myös uinti.

– Harrastetaan vesipelastusta ja kuntotreeniä tehdään myös niin, että Zlatan ui veneen perässä.

Koirahiihdossa kyse on koiran ja hiihtäjän yhteispelistä. Ihmiseltä vaaditaan hyvää kuntoa ja hiihtotaitoa, eikä toinen saa heittäytyä toisen vedettäväksi. Varsinkin alamäissä vauhti voi nousta todella kovaksi ja hyvä suksien hallinta on tärkeää.

Hiihtäjä ei voi lasketella koiran perässä, vaan töitä on tehtävä koko ajan. Etenkään ylämäissä koira ei saa rasittua liikaa.

– Oman kunnon on oltava kohdillaan. Mitä enemmän itse hidastaa menoa, sitä huonompi aika tulee.

Zlatanista näkee, että se nauttii harrastuksesta emäntänsä kanssa. Koiralla innostus perustuu juoksuhaluihin. Jos sitä ei ole, ei tätä lajia voi harrastaa.

– Rotu on luotu juoksemaan. Kyllä se alkaa ottaa kierroksia, kun suunnataan ladulle. Intoa ei voi pakottaa, vaan se tulee itsestään. Tämä on siitä jännä laji, että koira saa vetää ja kiskoa ja siitä saa vieläpä palkankin – kissanruokaa tai lelun.

Kisamenestyksen takana on luonnollisesti monta tekijää, kuten ahkera harjoittelu ja hiihtäjän ja koiran välinen kemia. Berg itse korostaa koiran luonnetta ja kilpailuhenkisyyttä.

– Koiran pää on tärkein. Päättäväisyys ja se, että se haluaa aina olla porukan ensimmäinen. Sitä on alettu opetella ihan pienestä alkaen herkkupalkalla.

Koiran hallittavuus on lajissa olennainen asia jo turvallisuudenkin takia. Edessä juokseva poro tai metsässä vilahtava jänis ei saa koiraa hötkyilemään tai lähtemään omille teilleen.

– Peruskomennot, suunnat, ohitukset ja pysähtyminen. Ne täytyy koiran osata. Kilpakoirat on opetettu ohittamaan hyvin.

Hyvään kuntoon ja koiran hyvinvointiin tarvitaan treenin lisäksi muutakin. Hyvä ravinto ja omegaöljyt sen osana, lihashuolto, hieronta, venyttely ja lepo ovat tärkeitä. Kesän vesipelastusharjoitukset toimivat myös vastapainona talven kilpailulle.

– Kotona Zlatan on helppo kaveri. Se käytännössä nukkuu seuraavaan treeniin. Jos taas treenit jää jostakin syystä väliin, on se levottomampi.

Lähtöjään Berg on Joensuusta. Kuusamoon hänet puolisoineen toi työ.

– Sain viran lukiolta oppilaanohjaajana ja talvi-ihmisenä paikka oli mitä sopivin. Tosi hyvin olen viihtynyt eikä täältä kyllä ole kiirettä pois.

Koirahiihdon harrastusmahdollisuudet saavat naiselta kiitosta.

– Ilmapiiri koiria kohtaan on täällä hyvä ja koirahiihtolatuja löytyy niin Torangista kuin Rukaltakin sekä erityisluvalla Oivangista, Berg kiittelee.

Kisakausi alkaa tämän talven osalta olla taputeltu. Ensi talven suunnitelmiin kuuluu muun muassa lajin MM-kisoihin osallistuminen. Kun kyse kuitenkin on koiraurheilusta, voi aina sattua jotakin yllättävää ja se lieneekin osa lajin viehätystä.

– Liian vakavissaan tätä ei saa ottaa.

Komean nimensä saksanseisoja on saanut keneltä muultakaan, kuin naapurimaan huippujalkapalloilija Zlatanilta.

– Molemmat ovat tummia ja pitkäjalkaisia, Berg hymyilee. Ja taitaa sitä nopeuttakin löytyä kummaltakin.

”Kotona Zlatan on helppo kaveri. Se käytännössä nukkuu seuraavaan treeniin.