Joko luit: "Sil­loin räjähti rengas ja rupesi nä­ky­mään liek­ke­jä" – katso kuinka Posion pa­lo­mie­het tal­tut­ti­vat lii­ken­ne­pa­lon

Minne mennä: Ka­rao­ke­kar­ne­vaa­lit Ru­kal­la, nuo­ral­la­tans­sia Kuu­sin­ki­joen Myl­ly­kos­kel­la – katso Koil­lis­maan ta­pah­tu­mat

Toimittajalta: Mitä yh­teis­tä on Kuu­sa­mon Pal­lo-Kar­huil­la ja Man­ches­ter Ci­tyl­lä?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Ihmiset va­rau­tu­vat ta­lou­del­li­ses­ti va­ka­vaan sai­rau­teen, kertoo tut­ki­mus: "Tu­lois­ta voi lähteä jopa puolet pois"

Huoli sairastumisen takia putoavasta tulotasosta ja toimeentulon menetyksestä ei ole tuulesta temmattu.

Tulotaso voi tippua paljonkin sairastumisen vuoksi. Kuvituskuva.
Tulotaso voi tippua paljonkin sairastumisen vuoksi. Kuvituskuva.
Kuva: vesa joensuu

Iso osa suomalaisista säästää ja varautuu taloudellisesti erityisesti vakavaa sairautta varten, selviää LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä.

Monen suomalaisen mielestä juuri vakava sairaus voisi olla isoin syy sille, että oma talous ajautuisi ongelmiin. Vain hieman vähemmän oli heitä, jotka sanoivat varautuvansa eläkeaikaan.

Kyselyn teetti Kantar TNS syyskuussa 2019 ja siihen vastasi kaikkiaan 1 034 suomalaista, jotka olivat iältään 15-74 vuotiaita.

Huoli vakavasta sairastumisesta ei ole yllättävää, sillä esimerkiksi syöpään sairastuneiden määrä kasvaa edelleen. Vakava sairaus voi pakottaa sairastuneen pitkällekin sairauslomalle tai hän voi menettää työkykynsä kokonaan. Näin hänen saamat tulonsa voivat heiketä merkittävästi.

LähiTapiola Henkiyhtiön tekemän laskelman mukaan esimerkiksi 2 150 euroa kuukaudessa nettotuloja saavan henkilön kuukausiansio putoaisi kuukausitasolla sairauspäivärahalla 900 euroa.

Mahdollisella työkyvyttömyyseläkkeellä henkilö saisi 700 euroa vähemmän tuloja kuin töissä ollessaan.

Toimeentulon menetys vakavan sairauden yhteydessä ei ole suomalaisten mielestä ainoa huoli. Moni uskoo sairauden aiheuttavan ylimääräisiä kuluja.

Peräti joka toinen kyselyyn vastannut sanoi, että käyttäisi vakuutuksesta saamansa rahat sairauden hoitokulujen kattamiseen.

Toiseksi yleisin vakuutusrahojen käyttökohde olisivat arjen menot.

– Vakavien sairauksien hoito tapahtuu pitkälti julkisen sairaanhoidon toimesta, jolloin yhteiskunta vastaa merkittävästä osasta hoidon kustannuksia. Kuitenkin sairaus tuo usein mukanaan yllättäviä menoja joko hoitojen yhteydessä tai toipumiseen liittyvinä tarpeina, kuten kuntoutuksena, jotka jäävät yksilön omalle vastuulle, johtaja Veera Lammi LähiTapiola Henkivakuutusyhtiöstä sanoo.

Arjen katsaus –kyselyn mukaan enemmän kuin kaksi viidestä pitää kiinnostavana vakuutus- tai rahoitustuotetta, joka tarjoaisi rahallista tukea vakavan sairauden sattuessa. Sukupuoli- tai tuloeroilla ei näytä olevan kiinnostavuuteen juurikaan vaikutusta. Sen sijaan velkaantuneisuus lisää kiinnostusta. Samoin useamman lapsen perheissä kiinnostus on hieman muita korkeampi.

– Sairastuminen johtaa usein sairauslomaan tai jopa pidempään työkyvyttömyyteen, jolloin tuloista voi lähteä jopa puolet pois. Tällä on merkittävä vaikutus sairastuneen ja hänen perheensä talouteen. Sairaus itsessään mullistaa arjen täysin ja onkin tärkeä voida keskittyä täysillä paranemiseen ilman, että arjessa pärjäämisestä tarvitsee huolehtia.