Kuvagalleria: Ae­rials-hyp­py­jen maail­man­cup ki­sat­tiin Rukalla

Toimittajalta: On­nel­li­suus koostuu useista eri pa­li­kois­ta

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ikä­ih­mis­ten ääni kuu­lu­viin suun­ni­tel­man teossa

Kuusamon Ikäihmisten hyvinvointiohjelma päivitetään tämän kevään aikana. Päivitysprosessi aloitetaan Vanhusneuvoston järjestämässä, kaikille avoimessa keskustelukahvilassa.

Uusi ohjelma kulkee nimellä Suunnitelma ikääntymisen tukemiseksi ja se tehdään yhdessä kuntalaisten, kunnan asiantuntijoiden ja päättäjien kanssa.

– Erityinen mielenkiinto on seniorikansalaisten omissa ajatuksissa. He ovat kokemusasiantuntijoita, kertoo Vanhassa vara parempi -hankkeen projektityöntekijä Erja Paakkari.

Ikäihmisen mahdollisuus osallisuuteen ja vaikuttamiseen parantavat hyvinvointia ja vaikuttavat terveyteen. Osallisuus on yksi väylä, jolla epäkohtia voidaan parantaa.

Hyvinvointiohjelma on lakisääteinen väline ohjata, johtaa ja kehittää ikäihmisten hyvinvointityötä kunnassa. Siinä arvioidaan ikääntyneen väestön hyvinvoinnin tilaa, ikääntyneelle väestölle tarjolla olevien palvelujen riittävyyttä ja laatua sekä ikääntyneen väestön palveluntarpeeseen vaikuttavia tekijöitä.

Kuusamon kaupungin ikäihmisten hyvinvointiohjelmassa tarkennetaan kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintasuunnitelmaa ikääntyvien osalta ja linjataan vanhusten palvelujen tavoitteet ja toimenpiteet. Pohdinnassa muun muassa on, mitä tarkoittaa kuusamolainen ikääntyminen.

Kuntalaiset pääsevät kertomaan omia ajatuksiaan kuusamolaisesta ikääntymisestä, palveluista ja tarpeista Kuusamotalolla ensi viikon keskiviikkona 28.2. järjestettävässä Ikäihmisten keskustelukahvilassa.

Jokainen saa kertoa ajatuksia siitä, millä asioilla varmistetaan ja turvataan se, että Kuusamossa on hyvä ikääntyä. Kokemuksiaan voi tuoda esiin muun muassa asumiseen, liikkumiseen, yhteisöllisyyteen ja palvelujen saamiseen liittyen.

– Esimerkiksi asuminen on yksi paljon puhuttava aihe ja kuulemme mielellämme ajatuksia siitä, minkälaisessa asumismuodossa ikääntyneenä haluttaisiin asua, Paakkari kertoo.

Ajatuksia kartoitetaan kevään mittaan monella muullakin areenalla. Toiveita, ideoita ja ajatuksia kartoitetaan myös ikäihmisille suunnatulla paperisella sekä sähköisellä kyselyllä.