Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Il­ma­tie­teen laitos: Kesäkuu oli paikoin mit­taus­his­to­rian läm­pi­min, mutta vuoteen mahtui myös ta­val­lis­ta kyl­mem­piä kuu­kau­sia

Joulukuu oli tavanomaista kylmempi. Myös helmikuu ja syyskuu olivat vuonna 2021 tavallista kylmempiä. Kuvituskuva.
Joulukuu oli tavanomaista kylmempi. Myös helmikuu ja syyskuu olivat vuonna 2021 tavallista kylmempiä. Kuvituskuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Vuosi 2021 oli keskilämpötilaltaan varsin tavanomainen. Asia selviää Ilmatieteen laitoksen tilastoista.

Viime vuonna koko maan keskilämpötila oli 2,8 astetta. Kyseinen lämpötila on kymmenyksen alle vuosien 1991–2020 keskiarvoa. Edellisen kerran tätä viileämpi vuosi oli Suomessa vuonna 2012, jolloin keskilämpötila oli 2,1 astetta.

Vuoden korkein lämpötila 34 astetta mitattiin 15. heinäkuuta Heinolassa. Kylmintä taas oli 20. helmikuuta Utsjoen Kevojärvellä, jolloin pakkasta oli 39,7 astetta.

Kesäkuussa monin paikoin mitattiin mittaushistorian korkeimpia keskilämpötiloja. Etenkin maan etelä- ja keskiosissa keskilämpötila oli historian korkein. Myös paikoin maan pohjoisosissa mitattiin ennätyksellisiä keskilämpötiloja. Kesäkuun lisäksi heinäkuu oli huomattavasti tavallista lämpimämpi.

Viime vuoteen mahtui myös tavallista kylmempiä kuukausia. Helmikuu, syyskuu ja joulukuu olivat selvästi tavanomaista kylmempiä.

Joulukuussa keskilämpötila oli 2–6 astetta pitkän ajan keskiarvoa matalampi.

Sademäärät pääosin tavanomaisia, paikoin harvinaisen suuria

Suurimmassa osassa maata vuotuinen sademäärä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan lähellä tavanomaista. Paikoin maan keski- ja pohjoisosassa kertyi kuitenkin niin suuria sademääriä, että ne olivat harvinaisen suuria. Harvinaisen suurista kertymistä puhutaan silloin, kun ne toistuvat keskimäärin harvemmin kuin kerran 10 vuodessa.

Suurin vuosisademäärä mitattiin Puolangan Paljakalla. Alustavien tietojen mukaan Paljakalla satoi 881,88 millimetriä. Myös suurin vuorokauden sademäärä mitattiin Puolangalla: Puolangan Kotilassa havaittiin 19. kesäkuuta 73,5 millimetrin sademäärä. Puolangan Paljakalla mitattiin myös suurin lumensyvyys, sillä siellä lumensyvyys oli 10. huhtikuuta 106 senttimetriä.