Juuri nyt: Kolme kuu­sa­mo­lais­ta kes­kus­ta­vai­kut­ta­jaa erosi puo­lueen jä­se­nyy­des­tä

Luonnonsuojelu: Nokia pe­rus­taa uuden luon­non­suo­je­lu­alueen Ala-Kit­kal­le

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Info sujui ilman närää: ”Moni ym­mär­tää, että iso osa meidän asiak­kais­tam­me on muual­ta”

Yhdistyminen ei veisi ainakaan heti Käylän konttoria, jolle on annettu viiden vuoden jatkolupa.
Yhdistyminen ei veisi ainakaan heti Käylän konttoria, jolle on annettu viiden vuoden jatkolupa.
Kuva: Mikko Halvari

Pankin omistajille suunnattu infoilta yhdistymisestä sujui keskustelevissa ja rauhallisissa tunnelmissa. Torstai-illan info- ja keskustelutilaisuudessa oli paikalla reilu 80 omistajajäsentä.

– Asia siis kiinnosti, kuten oletimmekin, toteaa Käylän Osuuspankin toimitusjohtaja Piia Mourujärvi.

– Keskustelu oli todella rauhallista, ei ollut mitenkään kiihkeää keskustelua tai närää, luonnehtii puolestaan Käylän Osuuspankin hallituksen varapuheenjohtaja Airi Kallunki.

Illassa heränneet kysymykset koskivat Kallungin mukaan lähinnä pankkipalveluiden saatavuutta jatkossa.

– Monilla oli kuva, että pankkitoiminta päättyisi yhdistymisen jälkeen. Näinhän ei kuitenkaan ole, vaan konttoripalvelut on luvattu vähintään viideksi vuodeksi, Kallunki kertoo.

Lehdistöltä ovet iltaan olivat suljetut, koska Mourujärven mukaan tilaisuudessa käsiteltiin sellaisia asioita ja lukuja, jotka ovat aidosti pankin sisäisiä.

Yhdistymisprosessi etenee nyt normaalisti. Varsinainen päätös Kuusamon ja Käylän Osuuspankkien yhdistymisestä tehdään kummankin pankin osuuskuntakokouksessa helmikuun puolenvälin jälkeen.

– Tällä hetkellä emme edes pysty prosessia pysäyttämään. Päätökset on tehty virallisesti ja helmikuun lopulla tulemme pitämään virallisen osuuskuntakokouksen, päättävän kokouksen, jonka jälkeen tiedämme, miten meidän omistajat päättävät, Mourujärvi kertoo.

Jos yhdistyminen saa hyväksynnän, OP Kuusamo -nimen alla olisi tarkoitus toimia ensi vuoden elokuun loppuun mennessä.

Yhdistyminen ei vaikuta palveluihin ja asiakkuuksiin. Se ei myöskään vie ainakaan heti Käylän konttoria, jolle on annettu ainakin viiden vuoden jatkolupa.

Suunnitelman mukaan OP Käylän henkilöstö siirtyisi OP Kuusamon palvelukseen vanhoina työntekijöinä. OP Kuusamon toimitusjohtajana jatkaisi Kari Kivelä. OP Käylän toimitusjohtaja Piia Mourujärvi on jo aiemmin valittu OP Taivalkosken toimitusjohtajaksi helmikuusta alkaen.

Pankkitoiminnan muuttuminen, taloudelliset tekijät ja pankkitoimintaan kohdistuneiden vaatimusten muuttuminen ovat syyt, joilla perustellaan yhdistymistä. Esimerkiksi asiakkaiden tarpeet pankkitoiminnalle ovat monimutkaisempia kuin ennen.

– Nykyiselle henkilöstömäärälle aiheutuu paineita erityisosaamiselle, johon tällä henkilöstömäärällä on vaikea vastata. Totta kai pystymme tietyn palvelun tarjoamaan, mutta kun puhutaan vaikkapa lainopillisesta palvelusta tai yritysasiakkaiden palvelusta kokonaisuudessaan, siellä puhutaan sellaisesta erityisosaamisalueesta, jossa vahvempi resurssi on aidosti hyödyksi, Mourujärvi avaa.

Toinen merkittävä asia on se, että korkokate on tipahtanut yleisesti. Tästä aiheutunut tuottomenetys ja välttämättömien kulujen nousu ovat romahduttaneet pankin tulotasoa merkittävästi 10 vuoden takaisesta.

– Käytännössä elämme tällä hetkellä liikevoiton osalta nollan molemmin puolin. Kymmenen vuotta sitten pankki teki 300 000 - 400 000 liikevoittoa vuosittain, Mourujärvi toteaa.

Piia Mourujärvi huomauttaa, että vaikka kyseessä on tavallaan surullinenkin asia, ymmärtää moni syyt yhdistymiselle.

– Moni ymmärtää, että kuitenkin iso osa meidän asiakkaista on muualta. Meillähän asiakkaista yli 90 prosenttia asuu toimialueen ulkopuolella.

”Meillähän asiakkaista yli 90 prosenttia asuu toimialueen ulkopuoella.
”Käytännössä elämme tällä hetkellä liikevoiton osalta nollan molemmin puolin.

KS Fakta