Ins­tag­ram-täh­ti Konsta Punkka: So­siaa­li­nen media on kas­vat­ta­nut hui­mas­ti kiin­nos­tus­ta luon­to­ku­vauk­seen

Helsinkiläinen nuori luontokuvaaja Konsta Punkka vieraili lauantaina Kuusamossa.
Helsinkiläinen nuori luontokuvaaja Konsta Punkka vieraili lauantaina Kuusamossa.

– Kuusamossa en valitettavasti ehdi nyt kovin paljon kuvata, sillä lähden maanantaina Huippuvuorille kuvaamaan, hän kertoi.

Aikaisemmista kuvausretkistään Kuusamoon ja etenkin Oulangan kansallispuistoon Punkalla on hyviä kokemuksia alueen kauniin ja ainutlaatuisen luonnon vuoksi. Punkka kuvaa etenkin eläimiä, mutta hänet tunnetaan myös maisemakuvaajana.

Someilmiöksi noussut ja oravakuiskaajanakin netissä tunnettu Punkka kartoitti esitelmässään sosiaalisen median maailmaa ja kertoi, miksi kuvaajien kannattaa ladata kuvia someen.

– On aina hyödyllistä näyttää ottamiansa kuvia muille ja saada siten kuvistaan palautetta. Kaikkinensa sosiaalinen media on kasvattanut hurjasti ihmisten ja varsinkin nuorten kiinnostusta luontokuvaukseen, hän kertoi.

Parhaimmillaan sosiaalisen median hyödyntäminen voi muuttaa kuvausharrastuksen myös työksi ja ammattitaidoksi. Näin on käynyt myös Punkalle itselleen. Hän on toiminut ammattimaisena kuvaajana nuoresta iästään huolimatta jo neljä ja puoli vuotta, ja hänen luontokuviaan seuraa Instagramissa huikeat 1,1 miljoonaa ihmistä.

– Seuraajistani noin 85 % on ulkomaalaisia. He tykkäävät seurata eksoottisen ja kaukaisen Suomen eläinkuvia, erityisesti kettu- ja oravakuvillaan kuuluisaksi tullut Punkka kertoi.

– Suomessa kuvaan eniten kettuja. Niitä ja muitakin eläimiä kuvatessani en yleensä käytä kovin pitkää putkea, vaan pyrin menemään hyvin lähelle eläintä. Se vaatii aikaa ja rauhallisuutta, mutta palkitsee, kun saa eläimen ilmeen kuvatuksi, hän totesi.

Nykyisin Punkka kuvaa ulkomailla jo suurimman osan vuodesta, noin 200 päivää vuodessa. Suomessa hän viettää lähinnä syksyn ja talven.

Myös kuvankäsittelyohjelmat ovat Punkan mukaan tuoneet valtavan määrän uusia mahdollisuuksia kuvaajille. Luontokuvaankin voi hänen mukaansa tuoda lisää tunnelmaa ja taiteellisuutta kuvankäsittelyllä.

– En edusta niinkään klassista dokumenttikuvaajaa, vaan pidän siitä, että kuvissa on mukana vähän taiteellisuutta. Kuvan värimaailmaa voi mielestäni luoda jälkeenpäinkin kuvankäsittelyn keinoin.

Kuvien manipulointia Punkka ei kuitenkaan harrasta.

– En koskaan poista kuvista mitään enkä lisää niihin mitään.

Konsta PunkkaSosiaaliseen mediaan erikoistunut valokuvaaja, jonka kuvauskohteina ovat niin eläin-, maisema- kuin matkailukuvat.

Tunnetaan erityisesti eläin- ja maisemakuvistaan.

Pyrkii kuvatessaan hyvin lähelle villieläimiä saadakseen kuvaan enemmän tunnetta ja tavoittaakseen eläimen ilmeitä.

Kiertää työkseen ympäri maailmaa kuvaamassa esimerkiksi villieläinpotretteja erilaisille järjestöille sekä retkeilykuvia matkailuyrityksille.

Lähde: /www.kuusamo.fi/koe-ja-nae/naturephoto/nature-photo-esiintyjat.