Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Juu­so-kar­hun ääni tä­ri­syt­tää sak­sa­lai­sia lau­tei­ta – tek­no­lo­gia avaa uusia puolia luon­nos­ta

Olli Lamminsalo ja Kirsi Ihalainen pystyttivät näyttelyä. Avajaiset ovat tiistaina.
Olli Lamminsalo ja Kirsi Ihalainen pystyttivät näyttelyä. Avajaiset ovat tiistaina.
Kuva: Aleksanteri Pikkarainen

Viime maaliskuussa Kirsi Ihalainen nukkui aamuyöllä puoliunta piilokojussa Kuusamon Lämsänkylässä, kun aamuneljän aikaan alkoi tapahtua.

Paikalle saapui ahma, jonka ääntelyn Ihalaisen tarkat laitteet saivat vihdoinkin tallennettua. Ennen yötä hänellä oli ollut etiäinen, että nyt se tulee paikalle. Oli niin hämärää, että kuvia eläimestä ei saanut, mutta tärkeintä olikin ääni.

– Se ähkii vähän niin kuin possu, äänitaiteilija Ihalainen sanoo.

Nyt ahman ähinä on yhdistetty Olli Lamminsalon valokuvaan, jossa eläin ruokailee lumisateessa. Viikonloppuna Ihalainen, Lamminsalo ja Tapio Seppälä kasasivat kuvia ja ääntä yhdistävää taidenäyttelyä Hannu Hautala luontokuvakeskuksessa.

Projekti on ollut työläs, mutta hauskakin. Testimielessä Oulangalta haetun kelopuun uumenista jytisi rockyhtye Motörheadia – ja hyvin jytisikin.

Vastaavaa kuvan ja luontoäänen yhdistelmää ei ole tehty koskaan missään.

– Sitä pitää myydä, mitä muilla ei ole, kertoo Lamminsalon bisnesvainu.

Tuskinpa kiireinen luontomatkailuyrittäjä olisi Ihalaisen kelkkaan lähtenytkään, ellei olisi aistinut tämän tekemisissä potentiaalia. Ihalainen tuli Kuusamoon keväällä 2015 tekemään ensimmäisiä äänityksiään. Nyt kuullaan kahden vuoden vaativaa työtä.

Esille tulevan näyttelyn lisäksi on syntynyt soiva kuusamolainen Kelosound-puu, jonka saa olohuoneessa toistamaan vaikka joutsenen ääntä, metson soidinta tai karhun tuhinoita ja vihellyksiä. Ihalaisen töissä esiintyy mikäpä muukaan kuin suurpetokeskuksen Juuso.

– Juusolla on oma näyttely Helsingissä, jonne myös ääni on tulossa. Karhun kaikissa äänissä on joku viesti. Kun olin äänittämässä Juusoa, Sulo Karjalainen kertoi minulle, mitä sen äänet tarkoittavat.

Lisäksi Ihalainen on tehnyt äänet esimerkiksi Saksan Kölniin suuren vesipuiston saunaan.

– Lauteet tärisevät samaan tahtiin kuin karhu murisee, hän kertoo.

Taiteilijoiden mielestä kuvan ja äänen yhdistäminen tuo tutut eläimet lähelle uudella tavalla. Moni ei ole kuullut tai ainakaan osannut yhdistää vaikkapa teertä ja tämän pulinaa, tai järripeippoparven keskinäistä viestintää.

Ihalaisella on ollut käytössä useita erittäin tarkkoja mikrofoneja, joilla hän on Kuusamon luonnon viestejä tallentanut. Esimerkiksi korpin sukiessa sulkiaan puussa yli sadan metrin päässä, Ihalainen sai tallennettua sen nokan naksutuksen.

Hän sanoo, että monessakaan paikassa nauhoitukset eivät onnistuisi. Esimerkiksi auton äänet kuuluvat kilometrien päässä. Jos metso soi jossain, sitä ei näe tai tiedä missä se soi, mutta se kuuluu.

– Etelä- tai Keski-Suomessakaan tämä ei onnistuisi. Yritin äänittää Nuuksiossa (kansallispuisto Espoossa) ja nauhalle tuli kaukana lenkkeilevän ja kälättävän naislauman ääni. Ajattelin sitten, että tämä oli tämän päivän osalta tässä.

Tällä reissulla Ihalainen yrittää äänittää revontulien hiljaista rapinaa.

– Nämä ovat olleet aika mageita reissuja.