Kaikki on kiinni us­kot­ta­vuu­des­ta

-
Kuva: Mikko Halvari

Keskustan puoluekokous pidetään syyskuun alussa ja jännitys puheenjohtajakisassa kiihtyy. Nykyinen puheenjohtaja ja entinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni kiertää ahkerasti kenttää niin sanotulla kesäkiertueellaan, jonka päällimmäiseksi teemaksi määritellään ensi syksyn kunnallisvaalit. Tuskin kuitenkaan turuilla ja toreilla puoluekokouksen henkilövalinnoistakaan vaietaan. En ainakaan usko niin.

Kulmuni on julkistanut myös oman, noin 500 aktiivisen kannattajalistan, jossa näkyy olevan myös muutama koillismaalainen vaikuttaja näkyvimpänä entinen kansanedustaja ja ministeri Hannes Manninen. Useat täkäläiset keskustalaiset ovat niin ikään kertoneet, että kehotuksia liittyä kannattajalistaan tulee sähköpostin välityksellä tasaisin väliajoin.

Monet toivovat kuitenkin Kulmunille ilmestyvän haastajan, ja onhan se jo uskottavuuskysymys. Puolue, jonka kannatus on jämähtänyt historiallisen alhaiselle tasolle, tarvitsee nyt karismaattisen puheenjohtajan, joka uskaltaa laittaa itsensä ja puolueensa likoon. Ei näytä kovin hyvältä, jos ehdolle ei asetu kuin yksi halukas kandidaatti tilanteessa, jolloin puoluekokousta ei ole koskaan pidetty näin alhaisten kannatuslukujen vallitessa.

Nykyinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen teki miehen työn ja pelasti keväällä keskustan kertaalleen ottamalla Kulmunilta jääneen ministeripaikan vastaan. Hän on kuitenkin ilmoittanut, että puheenjohtajuus ei tule missään tapauksessa hänen kohdallaan kysymykseen, vaikka uskottavuutta on vaikka muille jakaa.

Eipä hätää - onhan puolueella ehdokas vailla vertaa. Annika Saarikko on osoittanut pätevyytensä moneen kertaan ei vähemmin ministeripestissään, jonka hän vastaanottaa äitiyslomansa jälkeen 6. elokuuta. Hän on ilmoittanut, että tuolloin myös ilmoittaa, lähteekö puheenjohtajakisaan vai ei.

Eikä ole sanottu, vaikka kisaan ilmaantuisi vielä muitakin ehdokkaita. Keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi voi näet sääntöjen mukaan ilmoittautua vaikka paikan päällä puoluekokouksessa, jos on ollut 12 kuukautta puolueen jäsenenä.

Viime torstaina oli Koillissanomissa juttu EU:n elvytysrahastosopimuksesta. Siinäkään asiassa keskustalla ei näytä olevan yhtenäistä linjaa. Europarlamentaarikko ja pitkän linjan kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) arvosteli tehtyä sopimusta sanoen, ettei maatalous saanut yhtään lisäeuroa neuvotteluissa. Ei myöskään menettänyt. Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä sivalsi Pekkarista saman tien kysyen, ilmeneekö Pekkarisella Väyryssyndroomaan viittaavia oireita.

Vielä sananen Euroopan unionista. Olen aina ollut sitä mieltä, että Suomelle se on ollut ainoa oikea valinta, jonka ainakin liittymisen ensimmäiset vuodet osoittivat. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että kun toiseksi suurin jäsenmaa Iso-Britannia erosi ja veti jäsenmaksunsa pois, niin Brysselissä ei mukamas pystytä vähentämään kuluja nykyisestä.