Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Katso video ja kuvat: pa­lo­hä­ly­tys tyh­jen­si per­he­kah­vi­lan – pa­lo­mies­ten toi­min­ta ihas­tut­ti äitejä

Lasten perhekahvilareissu sai yllättävän käänteen, kun he pääsivätkin tutustumaan paloautoihin. Palomiehet esittelivät paloautoa perhekahvilan kävijöille, kun kerran olivat paikalla. Palomiehet esittelivät paloautoa perhekahvilan kävijöille, kun kerran olivat paikalla.
Lasten perhekahvilareissu sai yllättävän käänteen, kun he pääsivätkin tutustumaan paloautoihin.
Lasten perhekahvilareissu sai yllättävän käänteen, kun he pääsivätkin tutustumaan paloautoihin.
Kuva: Jonna Pitkänen

Aiheeton palohälytys keskeytti Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahvilan Kuusamon Porkkapirtillä keskiviikkona aamupäivällä. Paikalla oli noin 15 äitiä lapsineen.

Kun palohälyttimet alkoivat soida, perhekahvilan vapaaehtoinen Jonna Pitkänen kävi tarkistamassa, oliko hälytys oikea. Talon henkilökunta kehotti heitä siirtymään ulos.

– Sanoin, että se on oikea hälytys, evakuoidaan lapset. Äidit kysyivät, että kerätäänkö ensin legot, Pitkänen naurahtaa.

– Äitinä tunnistan sen itsekin, että aina ensin pitää kerätä lelut ennen kuin voi lähteä.

Aikuiset malttoivat kuitenkin jättää sotkut sikseen ja siirtyivät ulos lastensa kanssa.

– Ensin alkoi kuulua paloauton ääni ja lapset olivat innoissaan. Sitten paloautot tulivat siniset valot vilkkuen ja lapset olivat tosi innoissaan.

Yllä on Jonna Pitkäsen video palokunnan tulosta paikalle.

Hyvin nopeasti selvisi, että hälytys oli aiheeton.

– Palomiehillä oli ihana tilannetaju. He sanoivat, että lapset, tulkaa katsomaan paloautoa. Ihan loistavaa, Pitkänen kiittelee.

Palotarkastaja Pekka Määttä kertoo, että paikalla olleet palomiehet (työvuoro) hoksasivat itse pyytää lapset tutustumaan autoon.

– Työvuoro oli pihalla, kävin sisällä ja katsoin, että tämähän menee hienosti.

Määtän mukaan Porkkapirtillä ei ollut paloa, vaan aiheeton hälytys tuli sprinklerityömaalta ilmanvaihtohuoneesta, jossa työtä tehtiin.

– Siellä oli näkymätöntä savua, joka teki automaattisen paloilmoittimen kautta hälytyksen. Aina pitäisi ottaa silmukat pois, ettei tule erhehälytyksiä.

Perhekahvilaa laajempaan evakuointiin Porkkapirtillä ei ehditty alkaa, kun hälytys osoittautui aiheettomaksi.

– Oltiin lähellä ja kerittiin melko äkkiä.