Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Ka­tu­ruo­ka­mark­ki­noil­la tu­han­sia kä­vi­jöi­tä – "Jou­lu­pu­kin kanssa ju­tel­tiin, ja hän kertoi ta­van­neen­sa hol­lan­ti­lai­sia, sak­sa­lai­sia ja ve­nä­läi­siä­kin"

Katuruokamarkkinoiden monipuolisuus sai kävijöiltä kiitosta. Markkinat eivät suinkaan rajoittuneet torikojuihin, vaan ohjelmaa oli Bjarmian pihassa sekä Kelanrannassakin. Eemeli ja Santeri Karjalainen seurasivat tarkkaan, kun Eki Karjalainen näytti, miten poikien kalastamista pienistäkin ahvenista saa fileen.
Katuruokamarkkinoiden monipuolisuus sai kävijöiltä kiitosta. Markkinat eivät suinkaan rajoittuneet torikojuihin, vaan ohjelmaa oli Bjarmian pihassa sekä Kelanrannassakin. Eemeli ja Santeri Karjalainen seurasivat tarkkaan, kun Eki Karjalainen näytti, miten poikien kalastamista pienistäkin ahvenista saa fileen.
Kuva: Vappu Jaakkola

Kuusamon ensimmäiset katuruokamarkkinat olivat menestys. Kävijöitä oli tuhansia – ja niin myös syötyjä ruoka-annoksia.

– Kyllä se väkimäärä ylitti odotukset, kertoo tapahtuman tyytyväinen puuhanainen Naturpoliksen projektipäällikkö Elisa Kangasaho.

– Salaisesti odotettiin, että porukkaa tulisi paljon, mutta ei kyllä osattu odottaa, että kun lauantaina laski lähialueen autoja, niitä oli jo 500. Joulupukin kanssa juteltiin, ja hän kertoi tavanneensa hollantilaisia, saksalaisia ja venäläisiäkin. Kävijäkyselyssä selvisi, että paljon oli myös ulkopaikkakuntalaisia.

Jo lauantain puoleen päivään mennessä yleisöön oli uponnut soppatykillinen lapinukonkeittoa, ja iltapäiväkahteen mennessä Kelanrannan kalaburgereitakin jo 200. Muikunpaistokojuilla jono ylettyi Kitkantielle, ja poroburgerit ja -pitsat tekivät kauppansa.

– Välillä jouduttiin myymään ei-oota ja jonottamaan pitkään. Varmasti tuli yrittäjille ja myyjillekin yllätyksenä tämä väkimäärä.

Lauantain keittiömestarinäytöksiäkään ei pystytty pitämään juuri siksi, että kyseiset keittiömestarit olivat kiireisiä kokatessaan nälkäiselle toriväelle.

– Oli tarkoitus olla iso grilli ja keittiömestarien tehdä siinä grilliruokaa, mutta kokit olivat kiinni tekemässä ruokaa omilla kojuillaan. Ei siitä voinut irtautua, kun jonoja riitti, Kangasaho kertoo.

– Nämä on semmoisia juttuja, ettei opi kuin kokeilemalla.

Kangasahon mukaan yrittäjät olivat aluksi vähän epäilleet, että innostuvatko paikalliset paikallisesta ruoasta, kun sitähän tehdään kotonakin.

– Asiakaspalautteiden ja myyjien kertoman mukaan kyllä tälle toivotaan jatkoa. Monipuolisuudesta ja maisteluannoksista tykättiin paljon. Ensi kerrallahan tämän täytyy olla yrittäjäpohjainen, Kangasaho toteaa.

– Se on hyvä, ettei täällä vain esitellä tuotteita, mutta myös kauppaa tulee, ja sen takia uskon tapahtuman jatkuvuuteen.

KS Fakta