Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kaupan verkot ovat ti­heä­sil­mäi­siä – verk­ko­kau­pas­ta löytyi Oulun ainoa mai­to­kär­ry­kin

Kuusamo
-
Kuva: Janne Körkkö

Kevään aikana olen ostanut verkkokaupasta aiempaa enemmän tuotteita. Samalla olen huomannut miten kätevää se on. Sain päähännouseman, että tarvitsen maitokärryt, sen kaksipyöräisen tavarankuljettimen. Sellainen siis piti hankkia. Hoksasin katsoa Oulun alueen kauppojen sivuilta hintavertailua ja huomasin samalla ilmenevän onko tuotetta myymälässä vai ei. Oulun seudun ainoa myynnissä ollut maitokärry oli Kempeleen Hankkijalla. Sieltä se myös löytyi.

Verkkokaupan kasvua kuvataan sanalla räjähtävä. Alan verkkokauppaindeksi kertoo huhti-kesäkuussa verkkokaupan kasvaneen 75 prosenttia. Korona ei siis ole hiljentänyt kaikkea liiketoimintaa. Tosin euromääräinen kasvu ei ole yhtä suurta kuin tilausmäärien kasvu. Verkkokauppaindeksiä seuraavan Vilkas Groupin selvitys perustuu noin kolmasosaan Suomen verkkokaupasta. Heidän mukaansa euromääräinen kasvu on ollut kuitenkin 25 prosenttia, jo tämä merkitsee miljardiluokan kasvua.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan kasvu on koronakeväässä luonnollista. Hänen mukaansa korona toi verkkokauppaan uusia asiakkaita, jotka ostivat aluksi pienempiä kertamääriä, mutta sitten keskimääräiset ostokset ovat alkaneet kasvaa. Samalla suuri osa uusista asiakkaista jää verkkokaupan asiakkaiksi.

Koronan toisen aallon odotetaan tuovan uuden piristysruiskeen verkkokaupalle. Muistettava tosin on, että verkkokauppa, kasvusta huolimatta, on edelleen vähittäiskaupan kokonaisuudessa hyvin pientä. Verkkokauppa kykenee kuitenkin toimimaan perinteistä kauppaa kustannustehokkaammin, mikä näkyy myös toisinaan hinnoittelussa.

Verkkokauppa voi olla myös hybridi, eli tarjolla on myös oikea kauppa. Muutamalla verkkokauppaliikkeellä on jonkinlainen liiketila, josta verkkokaupasta tilattuja tuotteita luovutetaan. Varsin kätevä onkin tämä tapa, jossa tuotteen voi varata ja käydä sitten hakemassa tiskiltä. Kieltämättä säästää paljon vaivaa ja aikaa.

Huomaan kuitenkin hankkineeni vain tuotteita, jotka teidän entuudestaan ja vain luotettavalta toimittajalta. Kierrätys eli käytettyjen tavaroiden myynti on myös siirtynyt verkkokauppaan. Kirjoja ja kameroita saa usean eri liikkeen muodostaman yhteisen verkkokaupan kautta. Autokauppaakin käydään jo runsaasti verkossa.

Verkkokaupan kasvu on näkynyt myös pakettien määrän rajuna kasvuna. Pakettien kuljetusta ei enää tilastoida, mutta alan suurin toimija Posti ilmoitti huhtikuussa pakettikuljetusten määrän moninkertaistuneen.

Vaikka Posti ilmoittaakin jakelupisteiden määrän kasvaneen, on yhtiön toiminta kuitenkin asiakkaan näkökulmasta joskus hämmentävä. Vaikka asiakas tilauksen yhteydessä valitseekin itselleen sopivimman toimipaikan, saattaa Posti jonkinlaisella satunnaisgeneraattorilla valita minkä tahansa toimipisteen. Toistaiseksi postin toimitusoptimointi on osaltani pysytellyt kuitenkin noin kolmenkymmenen kilometrin säteen sisäpuolella toivotusta noutopaikasta.