Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kau­pun­ki sulkee päi­vä­ko­te­ja ja kym­me­net perheet ovat muu­tos­ten kou­ris­sa – ilman hoi­to­paik­kaa ei kui­ten­kaan jää kukaan

Uusi rakenteilla oleva päiväkoti tuo helpotusta vasta vuodenvaihteen jälkeen

Syksyn tullen leikkejä leikitään ehkä eri kavereiden kanssa kuin nyt on totuttu. Kuvituskuva.
Syksyn tullen leikkejä leikitään ehkä eri kavereiden kanssa kuin nyt on totuttu. Kuvituskuva.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon nykyisistä päiväkodeista ainakin kolme lakkautetaan varmuudella kuluvan kesän aikana. Näitä ovat Nilonkankaalla sijaitseva päiväkoti Pikkurilli sekä keskustan läheisyydessä sijaitsevat ryhmäperhepäiväkodit Peukaloinen ja Mussukat. Ryhmät ovat toimineet väliaikaisissa tiloissa.

Lakkautettavien päiväkotien lapset siirtyvät syksyllä muihin kaupungin varhaiskasvatusyksiköihin, kuten esimerkiksi Porkkatörmän päiväkotiin tai Aravatalon tilapäiseen ryhmäperhepäiväkotiin. Haasteita tuo se, että uusi Luontopäiväkoti Otso avautuu vasta tammikuussa.

Päätöksiä hoitopaikoista ei kuitenkaan tehdä yksipuolisesti, vaan toimista päätetään yhdessä vanhempien kanssa.

– Keskustelemme vanhempien kanssa mahdollisuuksista. Monen lapsen kohdalla syksyn hoitotaival alkaakin mahdollisesti esimerkiksi Aravan ryhmäperhepäiväkodista ja jatkuu sitten sieltä tammikuussa Otsoon, Kuusamon kaupungin varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjo Lämsä selventää yhtä mahdollisuutta.

Lämsän mukaan tarkoituksena on, että vuodenvaihteessa myös Aravatalossa sijaitsevat ryhmäperhepäiväkodit, Murunen, Nuppunen ja Käpymetsä, sekä Taaperoisen ryhmäperhepäiväkoti Kolvangissa sulkevat ovensa, jos tilanne niin sallii.

Tulevat muutokset eivät ole pieniä, sillä ne koskettavat kymmeniä perheitä. Lämsän mukaan suljettavissa yksiköissä on yhteensä noin 55 asiakasperhettä ja kun mukaan otetaan syksyllä uusina aloittavien perheet, nousee lukumäärä noin kahdeksaankymmeneen.

Hän kuitenkin vakuuttaa, että jokaiselle lapselle järjestetään varhaiskasvatuspaikka.

– Ensisijaisiin varhaiskasvatuspaikkatoiveisiin emme välttämättä pysty vastaamaan, mutta parhaamme teemme, Lämsä kertoo.

Osa vanhemmista on jo ilmoittanut siirtävänsä päivähoidon Luontopäiväkoti Otsoon.

Uuden päiväkodin toiminta on kiinnostanut vanhempia, vaikka rakennusta ei ole vielä alettu edes pystyttämään. Luontopäiväkoti Otsoa hallinnoivan Norlandia Päiväkodit Oy:n Keski-Uusimaan ja Kuusamon aluejohtaja Nina Pelkosen mukaan kyselyjä päiväkodin toiminnasta on jo tullut, kuten myös hakemuksiakin.

– Olemme saaneet jo nyt 15-20 päivähoitohakemusta, joista osa on saanut hoitopaikkapäätöksen, Pelkonen kertoo.

Uuteen päiväkotiin tulee noin 80 paikkaa.

– Otso tuo tullessaan lisää kaivattuja varhaiskasvatuspaikkoja keskeisellä sijainnilla ja uusilla, nykyaikaisilla tiloilla. Positiivisella mielellä uusi päiväkoti otetaan vastaan, Marjo Lämsä kaupungilta sanoo.

Norlandia Päiväkodit Oy on osa Norlandia Care Groupia, jolla on päivähoito-, potilashotelli- ja hoivakotitoimintaa Norjassa, Ruotsissa, Alankomaissa ja Suomessa.

Yleisölle järjestetään kaikille vapaa infotilaisuus uuden luontopäiväkodin tiimoilta torstaina 7.6. klo 18 alkaen lukion auditoriossa.

”Ensisijaisiin varhaiskasvatuspaikkatoiveisiin emme välttämättä pysty vastaamaan, mutta parhaamme teemme.