”Kä­ve­ly­len­kit ovat pi­den­ty­neet, rae­juus­to maistuu aa­mu­puu­ros­sa”

Hyvinvointikampanjan päättäjäisissä Hotelli Kirikeskuksessa perjantaina hankkeen projektipäällikkö Virva Pisano veti alkuvoimistelun. Taustalla kampanjan suojelija Mikko ”Peltsi” Peltola ja kunnan vapaa-aikasihteeri Antti Häkämies ovat valmiina johtamaan kuntoilijat metsälenkille.
Hyvinvointikampanjan päättäjäisissä Hotelli Kirikeskuksessa perjantaina hankkeen projektipäällikkö Virva Pisano veti alkuvoimistelun. Taustalla kampanjan suojelija Mikko ”Peltsi” Peltola ja kunnan vapaa-aikasihteeri Antti Häkämies ovat valmiina johtamaan kuntoilijat metsälenkille.
Kuva: Erkki Ahola

Posio liikkuu -hyvinvointikampanjalla vaikutettiin mukavasti posiolaisten elintottumuksiin.

– Kävelylenkit ovat pidentyneet ja raejuusto maistuu aamupuurossa, kampanjan ravintovalmentaja Milla Saarela iloitsee.

Posion kunnan sosiaali-ja terveydenhoitopalveluista kesäkuun alusta 2016 vastanneen Coronaria-ryhmittymän yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa tuottamaan Posio liikkuu -hyvinvointikampanjaan liittyi seitsemän eri liikuntatapahtumaa ja kolme luentoa. Niissä kirjattiin yhteensä 1 250 osallistumiskertaa. Moni osallistui useampaan tilaisuuteen. Ravintovalmennukseen osallistui 80 posiolaista.

Kampanjan tavoitteena oli auttaa posiolaisia liikunnalliseen ja terveelliseen elämään opastetusti sekä omatoimisesti.

Hyvinvointikampanjan päättäjäiset pidettiin perjantaina Hotelli Kirikeskuksessa.

Viime keväänä kampanjan avaamassa käynyt, Posio liikkuu -terveyskampanjan suojelija, toimittaja-juontaja Mikko ”Peltsi” Peltola veti perjantaina päättäjäisiin saapuneille noin 50 osallistujalle sauvakävelylenkin. Illan päätteeksi sauvakävelyväki laittoi jalalla koreasti Kirikeskuksen tansseissa.

Kampanjaan liittyneissä ilmaisissa verikokeissa puolestaan kävi noin 500 posiolaista. Nightingale Healthin verikokeen avulla voidaan ennakoida sydän- ja verisuonitauteja paremmin kuin tavanomaisilla kolesterolitesteillä. Verikokeiden toinen kierros on pian alkamassa.

Hyvinvointikampanja osoitti, että posiolaiset syövät liian vähän kasviksia ja hedelmiä.

– Mutta on edistystäkin tapahtunut paljon hyvään suuntaan. On ollut hienoa kuulla, miten tosiaan kävelylenkki on pidentynyt vaikka kymmenellä minuutilla tai kuinka raejuusto maistuu aamupuurossa, kampanjan ravintovalmentaja Milla Saarela sanoo.

– Posiolaiset kyllä liikkuvat paljon, marjastavat ja touhuilevat ulkona, koska se on mielekkäämpää kuin liikkuminen liikkumisen vuoksi.

– Varsinkaan miehet eivät haluaisi lähteä pelkälle kävelylenkille, kun sen sijaan voisi raivata metsää tai tehdä halkoja.

Saarela rohkaiseekin etsimään rinnalle sellaisen lajin, jonka avulla jaksaa tehdä metsätöitä vielä hieman paremmin ja josta saattaisi tykätä.

– Kehotan kokeilemaan eri lajeja, niin sitten tietää, mistä tykkää. Meillä on Posiolla mahdollisuuksia vaikka mihin ja uusia juttuja kannattaa kokeilla rohkeasti. Mitä monipuolisempaa liikkuminen on, sitä monipuolisemmin vartalomme myös toimii, Saarela sanoo.

Kampanja on saamassa jatkoa ensi vuonna Posion kunnan ja Coronaria-ryhmittymän rahoituksella.

Kannattaa kokeilla eri liikuntalajeja, niin sitten tietää, mistä tykkää.