LUITKO JO: Koil­lis­sa­no­mien pää­toi­mit­ta­ja vaihtuu – Jenny Halvari siirtyy Ka­le­vaan

Mitä pitää vielä ta­pah­tua, ennen kuin sys­tee­mi muut­tuu?

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne avautui – löydä sinulle sopivin ehdokas

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Koillissanomat 2 kk 39,90 euroa

Kesätyö voi olla portti tu­le­vai­suu­teen - Mitä enemmän mer­kin­tö­jä cv:ssä, sitä var­mem­mal­la poh­jal­la olet

-
Kuva: Mikko Halvari

Sisko Ojajärvi

Eilen kokoonnuttiin pitkästä aikaa toimitukseen isolla porukalla juomaan kolmen Koillissanomissa työskennelleen kesätoimittajan lähtökahvit. Tämä on heidänkin osaltaan ollut poikkeuksellinen kesä koronan vuoksi, koska lähes koko toimitus on tehnyt töitä etätyönä. Kesätoimittajamme ovat saaneet selviytyä pitkälle omin avuin ja yrittää keksiä tiivistahtiseen työhönsä ratkaisut omin avuin.

Tämä on ollut heille haastavaa mutta takuulla opettavaista aikaa. Omien sanojensa mukaan oppi on mennyt paremmin perille, kun on itse joutunut ottamaan selvää työhön vaadittavista valmiuksista. Toki tiukissa tilanteissa ovat nykyhärpäkkeet olleet käytössä ja hädän tullen joku kokeneempi on pyrkinyt tulemaan apuun.

Fiksua porukkaa meidän kesätyöntekijämme kaikki tyynni.

Tänä kesänä ei kaikilla nuorilla ollut yhtä hyvä tuuri kesätöidensä suhteen. Monet jäivät tyhjän päälle, vaikka kesätyöpaikka oli hankittu jo valmiiksi ennen koronaa.

Nuorten jääminen työtä vaille on Nuorisotutkimusverkoston mukaankin valtava ongelma. Esimerkiksi kesätyön saaminen voi monille nuorille merkitä koko työuran kannalta olennaista askelta.

Kesätyö saattaa olla iso asia silloin ja vaikuttaa siihen, asettuuko nuori kierteeseen, joka vie yhteisöjen ja yhteiskunnan sisäpuolelle vai ulkopuolelle.

Nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto on aina korostanut kesätöiden merkitystä nuorille. Hän on kehottanut menemään vaikka rippileirille isoseksi tai jäätelönmyyjäksi uimarannalle. Hänen mukaansa työnantajat arvostavat eniten sitä, että ihminen on ollut aktiivinen jo nuoresta lähtien.

Työttömyys koskettaa nyt kaikenikäisiä nuoria. Yhteiskuntamme on viime vuosikymmenien aikana jakautunut entistä enemmän kahtia. Monet nuoret kokevat itse, että yhteiskunnan jäseniksi lasketaan kouluttautuneet ja työssäkäyvät, muut jäävät ulkopuolelle.

Ja jos yhä useampi nuori jää koronan takia vaille töitä, luvassa on yhä enemmän nuoria ihmisiä, jotka kokevat olevansa yhteiskunnan ulkopuolella ja ennen koronaa olleet ongelmat vain korostuvat.

Tilastojen mukaan koronan tuoma työttömyys iski erityisesti nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Tämän vuoden kesäkuussa nuoria eli 15–24-vuotiaita oli työllisinä 31 000 vähemmän kuin viime vuonna ja 25–34-vuotiaitakin 24 000 vähemmän. Talouden kurimukset osuvat usein ensimmäisenä nuoriin.

Suomen kansantalous on nyt suurissa vaikeuksissa, josta pois pääsemiseen ei ole olemassa kuin yksi keino. Työllisyyttä on saatava lisättyä ja se tapahtuu tänä päivänä melkein vain ja ainoastaan koulutuksen kautta.

Oli ilo nähdä meidän hienot kesätoimittajamme, jotka hoitivat tunnollisesti ja hymy huulilla työnsä. Toimittajan työ ole ammateista huonoimpia. Toivotan teille kaikkea hyvää tulevaisuuden haasteisiin.