Kes­kus­tan eh­do­kas­lis­tal­le tunkua Ii­jo­ki­laak­sos­sa – jä­sen­ää­nes­tys pu­dot­taa puolet pyr­ki­jöis­tä

Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä aikoo keskittyä nykyisten luottamustehtävien hoitoon eikä asetu ehdokkaaksi tulevissa eduskuntavaaleissa. Ulla Parviainen Kuusamosta on valmis jatkamaan uudelle kaudelle. Harri Karjalainen Taivalkoskelta lähtee mukaan ehdokaskisaan. Pudasjärveläinen Vesa Riekki on ollut aiemminkin ehdokkaana kansanedustajaehdokkaaksi. Niilo Keränen toteaa, että hänelle kansanedustajuus riittää jo, eikä lähde ehdolle vaaleihin. Nykyisin vihreitä edustava Kari Tykkyläinen ei lähde ehdolle.
Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä aikoo keskittyä nykyisten luottamustehtävien hoitoon eikä asetu ehdokkaaksi tulevissa eduskuntavaaleissa.
Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä aikoo keskittyä nykyisten luottamustehtävien hoitoon eikä asetu ehdokkaaksi tulevissa eduskuntavaaleissa.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Lähestyvät eduskuntavaalit saavat ainakin maakunnan valtapuolueen riveihin vipinää. Oulun vaalipiirin keskustalaisilla on viime syksyn piirikokouksesta periaatepäätös, jonka mukaan ehdokkaita asetetaan lähinnä jokilaaksoittain.

Iijokilaakson, johon puoluepäätöksellä kuuluvat Ii, Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo, ehdokaskiintiö on kaksi paikkaa. Nyt on selvää, että ehdokkaat ratkaistaan puolueen jäsenäänestyksessä syyskuun puolivälissä.

Kuusamosta kisaan ovat lähdössä kansanedustaja Ulla Parviainen, Taivalkoskelta kunnanvaltuutettu Harri Karjalainen ja Pudasjärveltä valtuutetut Vesa Riekki ja Anni-Inkeri Törmänen.

Kansanedustaja Niilo Keränen Taivalkoskelta on ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä ensi eduskuntavaaleissa. Maakuntavaaliehdokkuutta hän vielä harkitsee. Monille pudasjärveläisille tuli yllätyksenä, ettei kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä asetu ehdolle. Hän on toiminut tällä eduskuntakaudella Keräsen avustajana.

– Minulla on oman työn ja perheen lisäksi niin paljon luottamustoimia, että eduskuntatyön ja etenkin vaalikampanjan hoitamiseen ei kerta kaikkiaan olisi löytynyt aikaa. Ja onhan eduskuntavaalit aina myös rahakysymys.

Keskustan Pudasjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jorma Kouva kertoo, että ensi viikon torstaina Pudasjärven tilanteesta keskustellaan kunnallisjärjestön kokouksessa.

– Mitään sisäistä äänestystä ei Pudasjärvellä kuitenkaan järjestetä. Jäsenäänestyksestä päättää piirihallitus, järjestetäänkö se koko vaalipiirin alueella vai jokaisen jokilaakson kohdalla erikseen.

Lopullisen päätöksen keskustan ehdokaslistasta ensi kevään eduskuntavaaleissa tekee lokakuun lopulla kokoontuva puolueen piirikokous.

Kuusamosta Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiri asettaa kuusamolaisen Tapio Lämsän ehdolle kevään 2019 eduskuntavaaleihin. Lämsä on Kuusamon kaupunginvaltuuston varavaltuutettu, perussuomalaisten paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja Pohjois-Pohjanmaan piirin hallituksen 3. varapuheenjohtaja. Viime vaaleissa perussuomalaisten eduskuntaehdokkaana ollut pudasjärveläinen Kari Tykkyläinen ei lähde ehdolle. Nykyään Vihreitä edustava mies uhkaa jättää myös kuntapolitiikan tähän valtuustokauteen.

Kieli poskessa hän kertoo suunnittelevansa anarkisti-puolueen perustamista.

– Vihreissä vaivana ovat olleet feministit, perussuomalaisissa rasistit.

Pudasjärven työväenyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Pohjanvesi kertoo, että tällä hetkellä demarit keskittyvät seurakuntavaaleihin ja maakuntavaaleihin.

– Eduskuntavaaleihin meiltä tuskin tulee ehdokasta.

Keskustalta on kansanedustaja-vaaleihin lähdössä Koillismaalta neljä ehdokasta.