Joko luit: Kuu­sa­mon Vuoden mök­ki­läi­sen Pekka Er­vas­tin en­si­kos­ke­tus mökillä vie­tet­tyyn aikaan ta­pah­tui jo lap­suu­des­saan

Viikon kysymys: Hyö­dyn­sit­kö Black Friday tai Cyber Monday tar­jous­kam­pan­joi­ta?

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kil­pai­lu­la­dul­le pääsee lop­pu­vii­kos­ta – lumetus peräti viikon etu­ajas­sa viime vuo­des­ta

Stefan Karjalainen ja Veikko Leinonen asettelivat lumitykkiä lumetuskuntoon.
Stefan Karjalainen ja Veikko Leinonen asettelivat lumitykkiä lumetuskuntoon.
Kuva: Mikko halvari

Reino Moilanen, Stefan Karjalainen, Markku Hyrkäs ja Veikko Leinonen aloittelivat maanantaina lumentekoa tykeillä Ruka Nordicia varten stadionin alueella.

Lunta tykitettiin kaikkiaan kahdeksalla tykillä suurmäen alarinteeseen ja itse stadionille. Pakkasta oli maanantaipäivänä runsaat viisi astetta. Tekolunta syntyi, mutta saisi olla vielä kylmempää. Moilasen mukaan optimipakkanen tykkilumen tekoon on noin viisitoista astetta. Jos menee kylmemmäksi, uhkana on laitteiden jäätyminen.

Jos pakkaset säilyvät, niin mäkeen voi päästä hyppäämään parin viikon sisällä.

Ruka Nordicin valmistelut paikan päällä alkoivat jo syyskuun lopulla. Monenlaisia esivalmisteluja on tehty noin kymmenen miehen voimin, Moilanen kertoi.

– Ainakin näillä näkymin kaikki näyttää kisojen suhteen hyvältä.

Maanantaina aloitettiin myös säilölumen siirto Ruka Nordicin kisalatujen latupohjille. Kisojen pääsihteeri Seppo Linjakumpu sanoi, että ensimmäisessä vaiheessa tehdään valmiiksi 4-4,5 kilometrin verran rantalatua pienen mäen montusta Valkeisenvaaralle ja toisaalta Impilinnaan. Stadionin nousu tehdään myöhemmin.

– Lumen levitys ja ladun tasoitus vie muutaman päivän. Arvioisin, että kisaladulle pääsee hiihtämään torstaina tai perjantaina.

Säilölunta tehtiin viime talvena ennätysmäärä, noin 20 000 kuutiota. Osa siitä on haihtunut ja osa tehty Rukan ensilumen laduksi, mutta kilpailulatuun jää säilölunta noin 13 000 kuutiota. Lumen säilöntä on tehty Ruka Nordicin ja Rukan kävelykyläyhdistyksen yhteistyönä.

Linjakummun mukaan nyt ollaan lumetusten suhteen noin viikko edellä esimerkiksi viime vuotta ja sääennusteet näyttävät kisojen osalta hyvää. Tiedusteluja on tullut muun muassa jo siitä, milloin mäkeen pääsee hyppäämään.