Joko luit: "Sil­loin räjähti rengas ja rupesi nä­ky­mään liek­ke­jä" – katso kuinka Posion pa­lo­mie­het tal­tut­ti­vat lii­ken­ne­pa­lon

Minne mennä: Ka­rao­ke­kar­ne­vaa­lit Ru­kal­la, nuo­ral­la­tans­sia Kuu­sin­ki­joen Myl­ly­kos­kel­la – katso Koil­lis­maan ta­pah­tu­mat

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Kirkon lihavat vuodet ohi – Tai­val­kos­ken kirk­ko­her­ra Tuomo Tör­mä­nen perää roh­keut­ta: "Pa­hin­ta on se, ettei tehdä mitään"

Opintovapaalle jäävä Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmäsen mielestä seurakuntien laiva kääntyy hitaasti, mutta vanhoihin takertuminen on tuhoisaa.
Opintovapaalle jäävä Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmäsen mielestä seurakuntien laiva kääntyy hitaasti, mutta vanhoihin takertuminen on tuhoisaa.
Kuva: Mikko halvari

Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmäsellä on meneillään toisenlainen vuosi. Hän jää helmikuussa ainakin vuoden mittaiselle opintovapaalle.

Maanantaina hän oli pienehkössä operaatiossa ja leikkaus meni suunnitellusti. Törmänen on nyt sairauslomalla ainakin kaksi viikkoa, joten kymmenen pappisvuoden jälkeen on aika tehdä jotain muuta.

Vapaan hän käyttää väitöskirjan tekemiseen. Sen aiheena on lestadiolaisuuden ja poliittisen vasemmiston kohtaaminen Pohjois-Suomessa vaaran vuosina 1944-1948.

Törmänen on ollut Taivalkoskella viisi vuotta. Hän kuvailee näitä vuosia voimakkaiksi muutosten vuosiksi ja aika on kulunut kuin siivellä.

– Olen ylpeä, että Taivalkoskella on herätty ajoissa tilanteeseen, joka uhkaa kirkkoa laajemminkin. Seurakuntien talouden ja rakenteiden on sopeuduttava tilanteeseen, koska väki vähenee ja vanhenee sekä talous rapautuu. Kirkon lihavat vuodet ovat auttamattomasti ohi.

Törmäsen mukaan kirkon johdonkin on aika havahtua pienten seurakuntien tilanteeseen etenkin täällä pohjoisessa Suomessa. Lääninrovastin ominaisuudessa hänellä on syvä huoli Koillismaan ja Itä-Lapin seurakuntien tilanteesta ja tulevaisuudesta.

Hänen mielestään vähintään nyt pitäisi yhdessä miettiä, miten kirkon tulevaisuus turvataan. Hän kertoo idealisminsa vuosi vuodelta vähenevän.

– Tarvitaan laajaa keskustelua ja rohkeutta. Pahinta on se, ettei tehdä mitään.

Tämän päivän ihmiset ovat entistä vaikeammin kohdattavissa. Seurakunta kilpailee ihmisten vapaa-ajasta monien muiden menojen kanssa. Kannustava esimerkki kuitenkin on, kun Taivalkoskella joulupuuroa kävi syömässä 16 prosenttia seurakuntalaista, mikä on valtava määrä. Myös seurakuntavaalien äänestysprosentti oli maan korkeimpia.

Törmänen muistuttaa, että seurakuntien laiva kääntyy hitaasti, mutta vanhoihin takertuminen on tuhoisaa.

Tämän päivän ihmisille täytyy osata kertoa armosta sekä jakaa iloa ja positiivisuutta epävarmassa maailmanpoliittisessa tilanteessa.

Kirkon ei pidä pelätä epäonnistumista. Taivalkoskella on ollut Törmäsen mukaan kykyä uudistua ja mukautua.

– Kun esimerkiksi Taivalkoskella joka kymmenes tuloveroeuro menee leirikeskuksen tappioihin, niin myytävähän se on, etenkin kun korjausvelkaa seurakunnalla on 600 000 eurosta miljoonaan. Ei niin hullua pankinjohtajaa löydy mistään, joka meille antaisi lainaa.

Myös kirkon remontti häämöttää todennäköisesti vuonna 2021.

Törmäsen mielestä on hyvä, että seurakunnassa kirkkoherra vaihtuu aika ajoin.

Tilalleen tulevaa Maaria Perälää Törmänen pitää hyvänä valintana, sillä hän tuo virkistävää ajattelua työhön.

Törmäsellä on kotona 8 ja 5,5 -vuotiaat pojat, jotka luulevat, että isä jää nyt lomalle.

– Tosiasiassa tutkijan työ on raakaa työtä, joka vaatii kovaa itsekuria, mutta se on työtä, jota minä rakastan.

Törmänen on aikaisemmin tehnyt töitä tutkijana kaksi vuotta ja nyt on sapattivuoden aikana tarkoitus saada väitöskirja valmiiksi.