Kolumni

Kolumni: Turkki arvasi väärin, Euroopan Union maat eivät menneet polvilleen - myllerryksessä sivistymättömyyttä osoittaa kommentointi "huulipunahallituksesta"

-
Kuva: Mikko halvari

Turkin arvaamaton johtaja Recep Tayyip Erdokan iski pari viikkoa sitten kirveensä todella kiveen. Turkki uskoi pistävänsä Euroopan unionin maat taas kerran polvilleen. Miljoonat pakolaiset yhdessä maassa ovat mittava rasite vaikka Unioni onkin auttanut.

Turkki avasi portit Kreikkaan ja uskoi, että käy samalla tavalla kuin 2015, jolloin hallitsematon pakolaisvyöry yllätti Euroopan maat housut kintuissa. Suomi joutui saman vyöryn kohteeksi, vaikka tänne pohjolaan saakka tuli vain 30.000 pakolaista, kokonaisuudessa pisara meressä mutta Suomen mittakaavassa vyöry, joka johdatti muun muassa Perussuomalaisten huimaan kannatuksen nousuun.

Turkin tempaus ei mennyt nyt kuitenkaan aivan kuten Erdokan oli arvioinut. Eurooppa on viiden vuoden takaisten kokemusten perusteella valmiimpi vastatoimiin. Vaikka Eurooppa onkin sivistyneenä ja humaanin maanosana valmis ottamaan vastuuta pakolaisista, ollaan nyt presidentti Niinistön sanojen mukaan tilanteessa missä joudutaan punnitsemaan entisiä hyviä arvoja.

Unionin johtajilta tuli nopeasti selkeä viesti. "Olemme valmiita auttamaan Idlibin uhreja, mutta emme suvaitse laittomia rajanylityksiä Eurooppaan",  sanoi Europarlamentin suurimman puolueen EPP:n ryhmäjohtaja Manfred Weber. Julistuksen takana seisovat kaikki unionin jäsenmaat.

Vaikka vyöry ei menekään tällä kertaa samaan tapaan kuin vuonna 2015 ilmestyivät kotimaan ja Koillisenkin kommentoijat ilakoimaan tulevalla vyöryllä. Vaadittiin totuttuun tapaan taas rajoja kiinni, mikä on jo normaalivaatimus kaikkea vastaan, todennäköisesti koronaviruksenkin torjumiseksi on vaadittu rajoja kiinni, vaikka ei omiin silmiin ole sellaisia sattunut.

Hurjimpaan vauhtiin Kuusamossakin pääsi muutama nettikommentoija, jotka estottomasti yhdistyvät yhteen kasaan taas kerran tulossa olevan ”läpsyttelijöiden” vyöryn ja hallituksen naisministerit. Tyylilajista päätellen asialla olivat peräkammarin pojat ja heidän märät päiväunensa.

Kaikkien näiden miljoonien pakolaisten aiheuttamien ongelmien keskellä voisi olla taas hyvä muistuttaa, mistä sai alkunsa koko nykyinen Lähi-idän maiden kaaos, joka surkeimmillaan näkyy uutisissa Syyriassa yli seitsemän vuotta jatkuneen sisällissodan raunioittamassa maassa.

Alkupaukun ampuivat amerikkalaiset, jotka menivät pelastamaan Irakia kansaa Saddamin joukkotuhoaseilta, joita ei sitten löytynytkään. Löytyi parroittunut entinen diktaattori ja alkoi arabikevät. Muissa maissa Välimeren pohjukassa ja etelärannalla kaaos on ollut hieman siedettävämpi mittasuhteiltaan, mutta jos Syyriassa ei päästä edes laihaan sopuun, maasta ei parin vuoden jälkeen ole jäljellä muuta kuin savuavia rauniokaupunkeja – ja muun maailman taakkana miljoonia kodittomia pakolaisia.

Syytön ei kaaokseen ole Venäjäkään, vaikka ulkoministeri Lavrov Helsingissä pari päivää sitten vakuutteli.

Tässä myllerryksessä irvokkainta sivistymättömyyttä osoittavat kommentit, missä Suomen kohtaloksi ennustetaan uusi kaaos, jonka keskellä ”huulipunahallituksen” naisministerit odottavat innolla uusia tummia miehiä maahan.