Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Koronaa kah­des­sa yk­si­kös­sä – Tar­tun­to­ja tullut tiis­tai­na ilmi enää seit­se­män, tar­tun­nat le­viä­vät per­he­pii­ris­sä, jolloin il­maan­tu­vuus­lu­ku nousee

Koululaisia on sairastunut koronaan muun muassa Nilon koululla.
Koululaisia on sairastunut koronaan muun muassa Nilon koululla.
Kuva: Mikko Halvari

Koronatilanne on Kuusamossa hieman rauhoittumassa, mutta tauti on levinnyt myös Katrinkotiin, jossa on maanantaina todettu yksi koronatartunta.

Katrinkodissa kaikki yksikön asukkaat ja hoitajat testataan nyt koronaviruksen varalta. Testit on päästy aloittamaan.

– Toistaiseksi muita tartuntoja ei ole tullut. Katrinkotiin on asetettu tilapäinen vierailukielto. Se puretaan, jos tauti rajoittuu niin, että muita tartuntoja ei ole, Kuusamon tartuntatautilääkäri Marika Käkelä kertoo.

Kiviharjun palvelutalossa puolestaan 14 asukasta on sairastunut. Kiviharjun tartunnoista tiedotettiin ensimmäisen kerran toissa viikolla.

Suurin osa sairastuneista ei ole tarvinnut sairaalahoitoa, vaan he ovat pärjänneet kotihoidossa. Käkelän mukaan sairastuneet ovat kohtuullisen lieväoireisia ja osa oireettomia.

Kaikki sairastuneet on rokotettu viime keväänä kahteen kertaan.

– Näyttäisi, että kahden rokotteen myötä huomioiden ikä ja perussairaudet, tauti on lievempi kuin ilman rokotetta olisi ollut, Käkelä sanoo.

Rokote annetaan nimenomaan vakaa tautimuotoa, ei sairastumista vastaan.

Käkelän mukaan kaikkiin pitkäaikaishoidon yksiköihin on lähetetty ohjeistus varotoimien tärkeydestä.

Oppilaiden poissaoloja on nyt Kuusamossa tavallista enemmän, eikä tarkkoja lukuja ole siitä, kuinka monta lasta on nyt kotiopetuksessa. Kuva on Nilon koululta.
Oppilaiden poissaoloja on nyt Kuusamossa tavallista enemmän, eikä tarkkoja lukuja ole siitä, kuinka monta lasta on nyt kotiopetuksessa. Kuva on Nilon koululta.
Kuva: Mikko Halvari

Marraskuun aikana Kuusamossa on todettu yli 150 koronatartuntaa. Viikolla 44 tartuntoja todettiin noin 70 ja viime viikolla noin 80. Tällä viikolla maanantain ja tiistain aikana on tullut ilmi noin 24 tartuntaa.

Aiemmin jutussa kerrottiin, että alkuviikosta olisi tullut ilmi 35 tartuntaa, mutta mukana oli tapauksia, joissa oli kyse viikonlopun aikana tehtyjen pikatestien varmistamisesta PCR-testillä.

– Eilispäivänä oli hyvin tiivis testitahti ja tänään on ollut pikkuisen rauhallisempi päivä. Tänään kello 14 mennessä on tullut ilmi seitsemän positiivista. Mukana on aiemmin karanteenissa olleita ja perheessä levinneitä tartuntoja, joten uusia ketjuja ei ole noin monta.

Käkelän mukaan perheiden sisällä on tullut paljon jatkotartuntoja.

– Se tahtoo käydä lähes kaikki läpi. Perheen sisällä leviävä tauti antaa kuvan, että tautitilanne olisi kiihtynyt. Käytännössä he ovat karanteenissa olevia perheenjäseniä.

Testeissä tulee ilmi siis nimenomaan rokottamattomien tartuntoja, sillä lieväoireisia rokotettuja tai rokotettujen vanhempien lapsia ei testata ilman tietoa altistuksesta. Testatuista positiivisista tapauksista noin 80 prosenttia on ollut rokottamattomilla.

Flunssapoli on yhä ollut ruuhkautuneena koronatapausten rajun kasvun vuoksi. Kuusamon terveyskeskuksen lisäksi pikatestissä voi käydä Rukan lääkäriasema Benellä.

– Pitää olla kärsivällinen aikaa varatessa, Käkelä toivoo.

Myös jäljityksessä on ruuhkaa niin Kuusamossa kuin koko sairaanhoitopiirin alueella ja lisäresursseja on siirretty sinne muualta.

– Se vie työvoimaa muun muassa ennaltaehkäisevästä työstä. Tartuntoja on paljon ja ohjeistus on vielä, että kaikki tartunnat jäljitetään, Käkelä kertoo.

Kymmenen vuorokauden eristykseen asetetaan positiivisen tuloksen koronatestissä saaneet. Karanteeniin asetetaan samassa taloudessa asuvat henkilöt, jotka eivät ole saaneet kahta rokotusta tai sairastaneet itse tautia puolen vuoden sisään.

Lisäksi karanteeni määrätään tartuttavuusaikana useita tunteja lähikontaktissa, esimerkiksi yökylässä, sairastuneen kanssa olleille.

– Kun jäljitys on ruuhkautunut ja testattavien määrä on runsas, tämä on ensisijainen, keitä tällä hetkellä asetetaan karanteeniin. Enää ei kaikkia, kenen kanssa on kohdannut tai laajoja karanteeneja aseteta.

– Kaksi rokoteannosta vapauttaa karanteenista tai jos on itse sairastanut taudin kuuden kuukauden sisällä

Kuusamossa on koronarokotusten osalta parempi tilanne kuin Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Pohjois-Pohjanmaalla on kahdesti rokotettu 76,5 prosenttia yli 12-vuotiaista. Kuusamossa kaksi annosta saaneita on 80,5 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Kolmansia rokoteannoksia tarjotaan kaikille yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmiin yksi ja kaksi kuuluville sen jälkeen, kun 2. rokoteannoksesta on kulunut puoli vuotta.

– Erityisesti iäkkäämmät ovat ottaneet erittäin kiitettävästi kakkos- ja kolmosannoksia. Kuusamon osalta se puoli on hyvin kunnossa, Käkelä sanoo.

Pikäaikaishoidon asukkaat ovat saaneet kolmannet rokoteannokset viime viikolla, lukuun ottamatta Kiviharjua. Siellä rokotuksia lykättiin epidemian vuoksi.

Lapset sairastavat taudin lievänä
Erkki Ahola

Vaikka koronatartuntoja on Kuusamossa nyt paljon, tartuntataudeista vastaava lääkäri Marika Käkelä toivoo, että kuusamolaiset ymmärtäisivät, ettei kaupungissa ole mikään kauhupaniikki päällä, vaan tauti nyt tulee leviämään, virusta ei saada täältä pois.

– Tärkeintä on, että ihmiset ottavat rokotukset, jotta välttää vakavamman taudinmuodon, Käkelä sanoi kaupungin tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Käkelän mukaan suurin osa todetuista alle 12-vuotiaista koronaan sairastuneista on perusterveitä. He sairastavat taudin lievänä ja suurin osa sairastuneista lapsista paranee noin viikon kuluessa.

– Tilanne näyttäisi olevan rauhoittumaan päin, tapauksia oli tiistaina vain seitsemän kappaletta kello 14 mennessä.

Käkelän mukaan Kuusamon ilmaantuvuusluvun tuijottaminen ei tässä vaiheessa epidemiaa ole tilanteen vakavuuden kannalta oleellisin vaan sairaalahoidon kuormittuneisuus sekä rokotekattavuus.

Va. sivistystoimenjohtaja Anne Koski-Heikkinen kertoi puolestaan oppilaiden poissaoloja olleen nyt tavallista enemmän, eikä tarkkoja lukuja ole siitä, kuinka monta lasta on nyt kotiopetuksessa.

– Kuinka moni poissaoloista johtuu koronasta tai karanteenista, siihen en osaa vastata.

Koski-Heikkisen mukaan omaehtoisesti ja varovaisuudesta johtuen osa vanhemmista ovat pitäneet lapset kotonaan.

– Jos kysymys on omaehtoisesta lapsen kotiin jäämisestä, vanhemmat vastaavat opetuksesta.

Kaupunginjohtaja Jouko Manninen huomautti, että normaali flunssa-aikana Kuusamon terveyskeskuksessa on ollut enemmän potilaita kuin nyt.

– Minusta tässä on syytä nyt rauhoittua ja ottaa rauhallisesti tämä tilanne. Koulujen osalta on selkeä kielto, että 1-3 luokkia ei saa asettaa etäkouluun, ainoastaan ylempiä luokkia, se olisi kuitenkin viimeinen keino vaihtoehdoista, Manninen sanoi.

– Aiemminkin olen jo sanonut, että virusta on kaikkialla, eikä sitä pystytä täysin välttämään millään rajoitustoimilla.

– Kannustan ottamaan rokotteen, Manninen totesi

Kuusamo päätti viime tiistaista alkaen palauttaa kouluihin maskisuosituksen, joka koskee kuudesluokkalaisia ja sitä vanhempia ja koulujen henkilökuntaa.

Oikaisu.  Tällä viikolla maanantain ja tiistain aikana on tullut ilmi noin 24 tartuntaa. 

Aiemmin jutussa kerrottiin, että alkuviikosta olisi tullut ilmi 35 tartuntaa, mutta mukana oli tapauksia, joissa oli kyse viikonlopun aikana tehtyjen pikatestien varmistamisesta PCR-testillä.