Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kun tar­koi­tuk­se­na on pitää kaikki en­nal­laan, pie­ni­kin muutos on iso asia – katso kuvat Kuu­sa­mon ko­ti­seu­tu­mu­seon uu­dis­tuk­sis­ta

Marke Vornanen ja Sonja Jurmu. Kotiseutumuseon pihapiiriä on raivattu ja tilalle on tuotu penkkejä ja pöytiä. Pulkkasen talon huoneet on sisustettu kodinomaisiksi. Aikaisemmin varastona toiminut navetta on nyt valmis vieraille.
Marke Vornanen ja Sonja Jurmu.
Marke Vornanen ja Sonja Jurmu.
Kuva: Anna Asplund

Kuusamon kotiseutumuseolla on ahkeroitu alkukesä. Rakennuksia on siistitty ja pihaa raivattu, puutavaraa ja rautaromua on kannettu kaatopaikalle suuria määriä. Aikaisemmin tyhjän panttina olleelle pihalle on tuotu pöytiä ja penkkejä. Lisäksi alueelle on tehty riskikartoitus ja paloturvallisuutta on parannettu.

– Tavoitteena on ollut kohentaa ja saada tästä sellainen paikka, että täällä on kiva järjestää ohjelmia ja tapahtumia, Kuusamon kulttuuritoimenjohtaja Marke Vornanen kertoo.

– Maakuntamuseotutkija Riina Kohonen teki suunnitelman, jonka mukaan aika pitkälti olemme menneet, hän jatkaa.

Suuria muutoksia ei ole tarkoituskaan tehdä, sillä rakennukset halutaan pitää mahdollisimman ennallaan. Rakennuksista on kunnostettu lähinnä kattoja ja tulevien vuosien aikana tavoitteena on nostaa maahan painuneita rakennuksia.

– Hannu Kuivalainen on ollut täällä tekemässä töitä museoviraston apurahalla ja lisäksi meillä on ollut kaupungin väkeä auttamassa, Vornanen kertoo.

Museon päärakennuksena toimivaa Pulkkasen taloa on sisustettu uusiksi. Osa tavaroista on viety pois, matot on juuri pesty ja ikkunalaudoille on aseteltu kukkia.

– Meillä on listat, joissa aika tarkkaan luetellaan, mitä huonekaluja missäkin rakennuksessa on aikoinaan ollut, museo-opas Sonja Jurmu kertoo.

Kalusteita onkin tarkoitus tuoda museoon lisää. Tällä hetkellä esimerkiksi alueelle viimeksi tuotu rakennus, evakkotalo, on tyhjillään.

– Evakkotalossa voisi järjestää esimerkiksi erilaisia taidenäyttelyitä, Vornanen kertoo.

Suurimman muutoksen on kokenut pihapiirin navetta. Ennen lähinnä varastona toimineesta navetasta on hävitetty kaikki sinne kuulumaton tavara: joko kaatopaikalle tai kaupungin varastoon. Nyt navetta on siivottu ja valmis vieraiden nähtäväksi.

Myös museovieraat ovat päässeet osallistumaan museon tulevaisuuden suunnitteluun. Kesän alussa järjestetyssä museoillassa kerättiin kaupunkilaisten ideoita museon kehittämiseksi. Ehdotuksia tuli runsaasti: ihmiset toivoivat pihapiiriin esimerkiksi esiintymislavaa, lampaita, perinneruokaa ja uusia rakennuksia.

Yksi ehdotuksista oli kesäkahvila.

– Tuossa vieressä järven rantaa menee ulkoilureitit, joten tässä olisi hyvä paikka pysähtyä kahvitauolla. Kahvila sopisi tänne mainiosti, Vornanen sanoo.

Myös erilaisia tapahtumia kaivattiin lisää. Tänä viikonloppuna pidettävät Kuusamo-päivät ovat vetäneet ihmisiä aikaisempina vuosina hyvin. Vornanen paljastaa, että esimerkiksi elokuussa järjestettävään taiteiden yöhön on suunnitteilla jotakin ohjelmaa.

Lisäksi ihmiset toivoivat, että museo olisi auki myös talvisin.

– Jouluna tämä olisi todella tunnelmallinen paikka, Vornanen sanoo.

”Kahvila sopisi tänne mainiosti.
!Suuria muutoksia ei ole tarkoituskaan tehdä, sillä rakennukset halutaan pitää mahdollisimman ennallaan.

Kuusamon kotiseutumuseo

Kotiseutumuseon perustaja on kotiseutuyhdistys Kuusamo-seura ry.

Toimii viikonloppuna vietettävien Kuusamo-päivien juhlapaikkana.

Viime kesänä kävijöitä oli noin 1700, joista 850 kävi Kuusamo-päivien aikaan.

Avoinna 27.6.-27.8.2017