Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Kun teos sulaa ke­nen­kään nä­ke­mät­tä ke­vät­han­gil­la – Antti Stöckel ja Timo Jokela Hau­ta­la-kes­kuk­sen tai­tei­li­joi­ta

Antti Stöckellin Lumileikki-teoksessa on dokumentoitu maastoon jätettäviä lumikappaleita.
Antti Stöckellin Lumileikki-teoksessa on dokumentoitu maastoon jätettäviä lumikappaleita.
Kuva: Mikko Halvari

Kun Antti Stöckell sahaa keväthangesta nuolenmuotoisia kappaleita ja asettaa niitä esille, hän ei ajattele yleisöä. Yleisökään ei tosin ajattele hänen teoksiaan, sillä he eivät koskaan näe näitä muotoja luonnossa.

– Kukaan ei niitä näe ja ne sulavat samana päivänä pois, Stöckell kertoo tyynesti.

Nyt Stöckellin kappaleet ovat kuitenkin nähtävillä, sillä hän on dokumentoinut niitä ”Lumileikki” -nimiseen teokseensa videon ja valokuvan keinoin. Teos on yksi osa hänen ja kuvataitekasvatuksen professori Timo Jokelan ”Metsään! Luontokuvia ympäristötaiteen ja installaation keinoin” -näyttelyä, joka aukeaa tänään Karhuntassun Kuukkelisaliin.

Kuvataiteilija ja kuvataidekasvattaja Stöckell työskentelee Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen parissa, aivan kuten hänen näyttelyparinsa Timo Jokelakin.

Metsä ja sitä ympäröivä maailma ovat molemmille taiteilijoille elintärkeä elementti. Sieltä he saavat sekä inspiraatiota että työvälineitä. Stöckellille luonto ja maisema toimivat eräänlaisena tyhjänä tauluna, jota vasten hän sahaa lumiteoksiaan.

– Minun ateljeeni on maastossa ja maisemassa ja jos en ole tehnyt sinne jotain näkyvää, niin kerään mukaani jotain aineistoa, Stöckell kertoo.

Jokelalle metsä ei merkitykseltään pelkästään luontoa, vaan myös sieltä löytyvää aktiivista toimintaa, kuten metsästystä, marjanpoimintaa ja puuntekoa. Jokela on itse ansainnut ensimmäiset rahansa lapsena riekonpyynnissä ja hän peilaakin tätä ja sen jälkeisiä kokemuksiaan ikivanhaan pyyntikulttuurihistoriaan, johon hän perehtynyt tarkasti. Hän käyttää teoksissaan paljon luuta ja puuta.

– Materiaalini ovat mäntytukin ja tämmöisen välimaastossa, Jokela kertoo pyöritellessään kädessään hauen leukaluun palasta, jonka nimi on perimätiedon mukaan ”neljäntuulenhattu”.

Inspiraatiota Jokela saa metsästä löytyvän materiaalin tarinoista.

– Näihin liittyy valtavasti tarinoita ja uskomuksia.

Mikä sitten saa kuvataiteilija Stöckellin luontoon sahaamaan lumesta hetken päästä sulavia teoksia?

– Hankihiihto keväällä on melkein hienoin asia, mitä voi tehdä. Teeret pulisevat, aurinko nousee ja riekot nauravat, Stöckell tunnelmoi.

Tällaisessa ympäristössä taiteilija miettii, josko sitä saisi tilanteesta vielä enemmän irti.

– Minulle riittää se, että ahnehtii sitä tunnelmaa, mutta kuitenkin on se polte, että mitä muuta voisi vielä tehdä. Lumikappaleiden tekeminen on sellaista fiilistelyä ja kun kuvat on tallessa, niin se on siinä.

Metsään! -näyttely Luontokeskus Karhuntassun Kuukkelisalissa kestää 16.5.2019 saakka.

Minun ateljeeni on maastossa ja maisemassa