Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kun­nia­kon­su­li Saa­pun­ki lupaa: Hoidan asiaa

Pauli Saapunki
Pauli Saapunki
Kuva: Mikko Halvari

Venäjän kunniakonsuli Pauli Saapunki sanoo hoitavansa kuntoon kuusamolaisia rajanylittäjiä kohdanneen epäoikeudenmukaisen kohtelun. Asia on otettu Venäjällä vakavasti.

– Asia on työn alla suurlähetystön taholla, olen vienyt asian sinne. Eilen maanantaina tuli sieltä tieto, että asia on kesken ja sieltä kyllä tulee tieto, kun se valmistuu. Sitä en vielä uskalla luvata milloin se on.

Saapungin mukaan hermostunutta palautetta sakottamisesta tuli sekä Kuusamon että Kuhmon alueilta tankkaajilta.

– Monta yhteydenottoa tuli. Halusin että se selvitetään. Asiahan on selvä että jos ei ole rajavyöhykelupaa, niin ei saa seisahtua. Mutta kysymys on siitä, että bensa-asema on raja-aseman aidan takana. On ihmeellinen juttu, että se luetaan rajavyöhykkeeksi.

Saapunki haluaa ottaa kantaa myös siihen puheeseen, että Venäjällä tankkaus olisi pois kuusamolaisilta bensa-asemilta.

– Minä sanon sen, että jos ihmisellä on satanen rahaa ja hän säästää 50 euroa kun käypi tuolla, niin se 50 menee Prismaan, Cityyn tai Lidliin täällä. Siinä jää verosäästöä ihmisille ja se menee täällä kauppareissulla Kuusamoon, ei se jää kenenkään taskuun. Valtio siinä häviää tietysti.

Kuusamolaiset käyvät Facebookissa keskustelua myös kulloisestakin polttoainetilanteesta Venäjän puolen asemalla. Usein bensa pääsee loppumaan, kun vaikkapa talvisin tiet ovat niin surkeassa kunnossa, ettei täydennystä saada.

Suoperän tankkaajien ryhmässä on yli 1600 suomalaista jäsentä.