Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kuu­sa­mo­lai­sen Einari Raa­te­sal­men joulu ei eroa arjesta – Jou­lu­toi­ve: ”Joku keit­täi­si minulle keitot kotiin”

Einari Raatesalmi. Joulukukkakampanjalla kerätyillä rahoilla saatiin kukka 83 ikäihmiselle. Vapaaehtoiset jakoivat kukat. Kuvassa kukkaa Einari Raatteensalmelle ovat viemässä Lotta Makkonen ja Ella Haataja. –¿Kyllä tästä tulee hieman joulun tunnelmaa, Einari Raatesalmi kiittelee kukan saatuaan. Einari Raatesalmi toivoisi pieniä asioita yksinelävän joulua pelastamaan. Joulutunnelma syntyisi pienestä, rauhallisesta joulutilaisuudesta ja jouluateriasta kotona.
Einari Raatesalmi.
Einari Raatesalmi.
Kuva: Terhi Marjakangas

Einari Raatesalmen ovikello pirahtaa.

– Sisään, kuuluu kohta.

Kuusamon Erä-Veikkojen yleisurheilijatytöistä Lotta Makkonen ja Ella Haataja astelevat sisään mukanaan lahjapaperiin kääritty kukka.

Raatesalmi on yksi niistä 83:sta yksin asuvista ikäihmisestä, jotka saivat joulukukkampanjan myötä pienen muistamisen Kuusamon kaupungilta. Kukat jaettiin vapaaehtoisvoimin.

– Kyllä tästä tulee hieman joulun tunnelmaa, Raatesalmi kiittelee.

Raatesalmi ihastelee kukkaa. Punainen joulukukka tuo hieman joulumieltä 78-vuotiaan ihmisen joulunaikaan. Muutoin ilo on joulussa vähäisenä. Läheisiä ei juuri ole Kuusamossa. Esimerkiksi vanhin sisko on 95-vuotias ja vanhainkodissa. Nuorin veli puolestaan asuu Ruotsissa.

Raatesalmen tytär puolestaan asuu Tampereella.

– Pidetään me tuolla kuitenkin joka päivä yhteyttä. Soitellaan, mies nyökkää pöydälle olevaa tablettia kohti.

– Joulunaika on raskasta, mies myöntää.

– Jotenkin se vain täytyy kestää, hän jatkaa.

Raatesalmen joulun pyhät eivät juuri eroa muista päivistä. Pyhät kuluvat lähinnä television ääressä.

Huono kunto estää esimerkiksi joulun perinteisiin kuuluvan kynttilöiden viemisen läheisten haudalle. Mies oli 10 vuotta sitten onnettomuudessa, jonka jälkeen hän on joutunut käyttämään rollaattoria liikkumisen apuna.

Kynttilät äidin ja isän haudalle syttyvät yleensä kesällä, kun Raatesalmi pääsee hautausmaalle sukulaisen kyydissä.

Arjessa Raatesalmi pystyy liikkumaan rollaattorilla lyhyitä matkoja kuten käymään päivittäin aterioimassa ja tuttuja tapaamassa Porkkapirtillä. Kauppareissutk sujuvat rollaattorilla tai naapurin kyydillä.

Joulun sanoma on Raatesalmen kertoman mukaan jostain syystä aina herkistänyt hänet.

– En ole sillä tavalla uskonnollinen, mutta uskon yliluonnolliseen, Jumalaan.

Elämä ei ole aina pidellyt Raatesalmea siinä hellimmässä otteessaan, ja näin joulun alla ajatukset palaavatkin herkästi kulkemaan elettyjä vuosikymmeniä.

– Tulee mieleen menneisyys. Tulee mieleen, että olisi pitänyt elää nuoruus eri tavalla.

Kantokylässä Kuusamossa lapsuutensa viettänyt mies oli pitkään pois Kuusamosta. Hän asui Ruotsissa, josta palasi takaisin Koillismaalle vuonna 1984.

Vaikka juuri nykyisellään joulun aika ei ole Raatesalmelle mieluisinta aikaa, löytyy vuosien varrelta mukavia muistoja. Parhain joulumuisto vie hänet lapsuuteen ja 1940-luvun Kuusamoon ja lähellä asuvan mummon pirttiin.

– Mummo piti minua kuin omana lapsena. En meinannut lähteä sieltä pois. Kerran vanhemmat tulivat pyhänä hakemaan, että kyllä nyt on jo lähdettävä kotiin, kun olet viikon, kaksikin jo ollut mummon luona. Totta kai siellä viihtyi, kun oli karamelleja ja juustoja, Raatesalmi muistelee hymähtäen.

Millä yksinelävän ihmisen joulunajasta sitten saisi paremman? Raatesalmi toivoo ainakin jonkinlaista rauhallista joulutilaisuutta. Itse hän ei pääse kauas rollaattorin kanssa, ja esimerkiksi Kauneimpien joululaulujen aikaan oli sen verran huonossa kunnossa, että ei olisi kirkkoon kyennyt.

Suurin toive kuitenkin koskee jouluateriaa. Sellaista Raatesalmi ei ole vielä tälle vuodelle syönyt, eikä ole varma tuleeko siihen tilaisuutta.

– Sitä toivoisin, että joku keittäisi keitot minulle kotiin. Hommaan kyllä tarpeet, mutta toivoisin, että voisin syödä jouluaterian täällä kotona.

Joulukukka-kampanja

Joulukukkakampanjalla vietiin kuusamolaisille yksineläville ikäihmisille joulumieltä.

Kampanjan myötä kukan sai 83 ihmistä. Vapaaehtoiset toimittivat kukat perille.

Kuka tahansa pystyi osallistumaan keräykseen lahjoittamalla haluamansa summan paikallisiin kukkakauppoihin.

Kaupunki järjesti kampanjan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Keräyksestä toivotaan perinnettä.